Spider plant je biljka koja čisti zrak i izgleda odlično u interijerima
Spider plant je biljka koja čisti zrak i izgleda odlično u interijerima

Spider plant je biljka koja čisti zrak i
izgleda odlično u interijerima

Pri uređenju interijera i odabiru biljaka za dom posebno volimo one koje ne zauzimaju puno prostora, a izgledaju bogato i zdravo. Zato su puzavci uvijek dobar izbor jer ih vrlo lako možemo zamisliti na polici iznad televizora ili kako padaju niz stalažu s knjigama. No, osim puzavaca još je jedna biljka kraljica raskoša u interijerima. Spider plant ili zeleni ljiljan biljka je koja ne zahtijeva previše brige, a svojim zelenim listovima koje podsjećaju na paukove noge, ozeleni svaki kutak doma.

Spider plant

Spider plant (zeleni ljiljan ili Chlorophytum comosum), jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. To može zahvaliti svojoj jednostavnoj njezi, estetski privlačnom izgledu i sposobnosti pročišćavanja zraka. Originalno potječe iz Južne Afrike, a zbog svoje otpornosti i prilagodljivosti postala je omiljena u domovima diljem svijeta. Potpuno nam je jasno i zašto.

Briga i uzgoj

Spider plant prepoznatljiva je po svojim dugim, tankim, zelenim listovima s bijelim prugama koji padaju u obliku rozete, podsjećajući na paukove nožice, što je biljci i dalo ime. Zbog svog atraktivnog izgleda često se uzgaja u visećim posudama, gdje njezini listovi i izdanci stvaraju dojam zelenog vodopada. Spider plant također razvija male bijele cvjetove na dugim stabljikama, koji se nakon cvjetanja mogu pretvoriti u male “paukove”, odnosno mlade biljčice koje možete presaditi i razmnožiti. Samo ih odrežite, stavite u posudu s vodom i čekajte da pusti korijenje. Nakon toga presadite ih u zemlju.

Pročišćava zrak

Spider plant nije samo dekorativna, već i iznimno korisna biljka kada je u pitanju kvaliteta zraka. NASA je u svom istraživanju o sobnim biljkama za pročišćavanje zraka istaknula Chlorophytum comosum, što je njezino latinsko ime, kao jednu od najefikasnijih biljaka za uklanjanje toksina poput formaldehida, benzena i ugljikovog monoksida iz zraka. Zahvaljujući ovoj sposobnosti, spider plant može pomoći u stvaranju zdravijeg okruženja u vašem domu ili uredu.

U vikendu pred nama možete ju nabaviti u Vrtnom centru Flora, gdje su sve biljke na odličnom popustu od 40%.

Foto: Dupe, Inatagram

Učitati još
Zatvori