Jeste li znali za postoji trgovina napravljena od sapuna? Iza nje stoji kul priča
Jeste li znali za postoji trgovina napravljena od sapuna? Iza nje stoji kul priča

Jeste li znali za postoji trgovina napravljena od sapuna? Iza nje stoji kul priča

Priča o australskom brendu Aesop ne počinje kao obična priča o kozmetici. Iako je riječ o brandu koji proizvodi vrhunske proizvode za njegu kože i kose, Aesop je mnogo više od toga. Njegova popularnost nije rezultat agresivnog marketinga, već rezultat autentičnosti, inovacije i, iznad svega, posebnog iskustva koje pruža svakom korisniku. Postao je globalni fenomen, ne zbog klasičnih reklamnih kampanja, već zahvaljujući usmenoj predaji i posebnim trgovinama koje svakom posjetitelju nude nešto više od same kupovine – one nude doživljaj.

Aesop: Brend s posebnim iskustvom

Aesop je osnovan 1987. godine u Melbourneu s ciljem stvaranja proizvoda visoke kvalitete za njegu kože i kose. Danas, 37 godina kasnije, broji više od 100 trgovina diljem svijeta, smještenih u svjetskim metropolama poput New Yorka, Londona, Pariza i Tokija. Iako bi mnogi pomislili da je uspjeh Aesopa rezultat snažnih marketinških kampanja, istina je drugačija. Brend nije usmjeren na masovno oglašavanje, već na stvaranje zajednice kroz iskustvo.

Aesop_UK_Store_Knightsbridge_trgovina od sapuna 1
Aesop_UK_Store_Knightsbridge_trgovina od sapuna 2

U tom kontekstu, Aesop trgovine igraju ključnu ulogu. Svaka trgovina jedinstvena je, prilagođena lokalnoj kulturi i prostoru u kojem se nalazi. Brend se ponosi time što svaka njihova trgovina ima drugačiji dizajn, a pri otvaranju novih lokacija posebnu pažnju posvećuju povijesti prostora i njegovoj povezanosti s lokalnim okruženjem. Dizajn je prepun detalja, svaki prostor je zamišljen kao mala oaza, gotovo umjetnička galerija, u kojoj se spajaju vrhunska arhitektura i kozmetički proizvodi.

Arhitektura i iskustvo u svakom kutku

Trgovina u londonskom Knightsbridgeu savršeno ilustrira filozofiju Aesop brenda. Naime, jedan od jedinstvenih trenutaka ove trgovine bio je projekt pod nazivom “Form Follows Formulation”, koji je osmislio belgijski dizajner Nicolas Schuybroek. Ova instalacija, koja je prvi put postavljena u Aesopovoj trgovini na Piazza Cordusio u Milanu tijekom Salone Internazionale del Mobile 2024, a sada je postavljena u Londonu, čineći Knightsbridge jednu od najposebnijih Aesop lokacija. Instalacija koristi jedan od najjednostavnijih, svakodnevnih kućanskih predmeta – kocku sapuna – kako bi stvorila umjetničku skulpturu koja izaziva divljenje i potiče na razmišljanje.

Aesop_UK_Store_Knightsbridge_trgovina od sapuna 3

Kocke sapuna Aesop prikazane su u formaciji mreže, koje kao da lepršaju u prostoru, podržane vitkom drvenom strukturom. Ova struktura nije samo dekorativna, već je i funkcionalna – može se lako rastaviti i ponovo koristiti na različitim lokacijama, čime Aesop ostaje vjeran svojoj ekološkoj i održivoj filozofiji. Schuybroek je, inspiriran Arte Povera pokretom iz 60-ih i 70-ih godina, stvorio neobičan doživljaj, gdje je funkcionalni objekt poput sapuna pretvoren u izložbeni predmet.

Aesop_UK_Store_Knightsbridge_trgovina od sapuna 4

Aesop Knightsbridge: Trgovina od sapuna

Trgovina Aesop u londonskom Knightsbridgeu, smještena na Brompton Roadu, savršeni je primjer kako Aesop uspijeva spojiti vrhunsku arhitekturu, inovativni dizajn i svakodnevnu funkcionalnost u jedinstveni prostor. Ova trgovina izdvaja se i po jednoj posebnoj instalaciji, koja ne samo da prikazuje filozofiju brenda, već i dublje razmišlja o svakodnevnim predmetima i njihovoj simbolici.

 

Aesop_UK_Store_Knightsbridge_trgovina od sapuna 5
Učitati još
Zatvori