Ružičasti listopad: Pridružite se nizu hvalevrijednih akcija koje organiziraju udruge
Ružičasti listopad: Pridružite se nizu hvalevrijednih akcija koje organiziraju udruge

Ružičasti listopad: Pridružite se nizu hvalevrijednih akcija koje organiziraju udruge

Listopad je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, vrijeme kada udruge, zdravstvene institucije, razne kompanije i građani udružuju snage kako bi podigli svijest o ovoj bolesti koja godišnje pogađa tisuće žena diljem Hrvatske. Njihov cilj je ne samo potaknuti žene na preventivne preglede, već i pružiti psihološku i emocionalnu podršku oboljelima i njihovim obiteljima. Ova mjesec podsjeća nas koliko je prevencija ključna u borbi protiv raka dojke, ali i koliko zajednica može značiti u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnije.

Udruge Europa Donna Hrvatska, SVE za NJU, P.I.N.K. life i mnoge druge organiziraju niz akcija, od edukativnih predavanja do simboličnih povorki podrške. Svi detalji čekaju vas u nastavku.

Pink Month_iStock
Pink Month_iStock

Europa Donna Hrvatska

Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce obilježen je u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska tradicionalnim okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, 25. put zaredom. Predsjednica udruge, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, pozdravila je okupljene ispred Hrvatskog narodnog kazališta i uputila emotivne riječi ohrabrenja svima koji se bore protiv raka dojke. Njezin govor naglasio je ključnu ulogu prevencije i važnost redovitih pregleda jer pravovremeno otkrivanje bolesti može spasiti mnoge živote. U Europi 1 od 8 žena oboli od raka što je, kada krenete brojati, previše. Upravo zato uvijek naglašavam važnost samopregleda i pravodobnog odlaska liječniku. Zdravlje je najbitnija stavka u životu i nju trebate staviti prije svega ostalog – istaknula je  doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Nismo same

SNAGA JE U NAMA

Dobrotvorna kampanja SNAGA JE U NAMA – koju već tradicionalno organizira tvrtka Salvus d.o.o., u suradnji s udrugama Europa Donna Hrvatska i Nismo same, nastavlja se i ove godine. Tijekom listopada, tvrtka Salvus već jedanaestu godinu zaredom, od svakoga prodanog proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formula, donira 1 euro udruzi Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć oboljelima od raka te udruzi Nismo same za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

Kampanja SNAGA JE U NAMA

Zdrava kava s doktorima

Nagrađeni projekt udruge Nismo same Zdrava kava s doktorima, koji je dosad okupio više od 700 sudionika i 70 liječnika, 10. listopada stiže u Petrinju. Nakon ‘Zdrave kave’  druženje će se nastaviti se na otvorenju izložbe Ja sam snaga Udruge Nismo same i nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara, koja je sa svojom snažnom porukom obišla Hrvatsku. Tema izložbe je destigmatizacija onkoloških pacijentica kroz fotografske portrete i priče deset hrabrih žena oboljelih od raka dojke. To je ujedno i prva takva izložba Udruge čija svrha je utjecati na okruženje i potaknuti promjenu percepcije javnosti prema bolesti od koje obolijeva sve veći broj mladih žena.

  • Zdrava kava s doktorima održat će se u četvrtak, 10. listopada, u restoranu Štuka (Ulica Antuna Mihanovića 18), s početkom u 17.00 sati.
  • Otvorenje izložbe Ja sam snaga održat će se u četvrtak, 10. listopada, u PUO Hrvatski dom Petrinja (Matije Gupca 2)s početkom od 19.30 sati.

Uz članice Udruge Nismo same i domaćine, sa zainteresiranim stanovnicima Petrinje razgovarat će dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, Ivona Poljak, psihologinja na Klinici za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Željka Josić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak.

SVE za NJU

HELPDESK

Program HELPDESK SVE za NJU psihosocijalna potpora za onkološke bolesnice financiran je od strane Ministarstva zdravstva, na temelju Natječaja za prijavu trogodišnjih programa iz područja psihosocijalne potpore u RH.

Organizirana psihosocijalna potpora je dio potpornog liječenja onkoloških bolesnika, ali nedovoljno zastupljena u sustavu i zajednici. Program HELPDESK SVE za NJU oboljelim ženama osigurava stručnu i besplatnu psihosocijalnu podršku tijekom liječenja i oporavka. U program se može uključiti svaka žena oboljela od bilo koje vrste raka i u bilo kojoj fazi liječenja ili oporavka. Za uključivanje u program nije potrebno biti član Udruge. Svi zainteresirani mogu se javiti na kontakte info@svezanju.hr ili na 01 6418 765.

P.I.N.K. life

Hotel Esplanade i Pink popodnevni čaj 

U suradnji s neprofitnom udrugom P.I.N.K. life, hotel Esplanade i ove godine obilježava mjesec borbe protiv raka dojke na jedinstven način – limitiranim izdanjem Popodnevnog čaja u ružičastom ruhu. Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić i glavna slastičarka Mirjana Špoljar osmislile su poseban meni nadahnut ružičastim tonovima, a hotel Esplanade donirat će 10% od iznosa svake narudžbe udruzi P.I.N.K. life. Pritom je i ove godine u znak solidarnosti te u čast globalnoj inicijativi od 1. do 4. listopada osvijetlio svoje pročelje ružičastim tonovima sa znakom ružičaste vrpce.

Ponuda je dostupna od 2. do 31. listopada 2024. u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru od 12:30 do 18:30.

Sačuvajmo zdrave dojke

U subotu 12. listopada u 10h P.I.N.K. life sa svojim partnerima organizira mimohod iz Parka Jurja Josipa Strossmayera do Cvjetnog trga i druženje na Cvjetnom trgu u znak podrške borbi protiv raka dojke. Pridružite se i vi!

Marra Altrui

Olival

Hrvatski brend kozmetike Olival u razdoblju od 1. do 31. listopada 2024. godine izdvojit će 5% sredstava od prodaje Amino aktivatora CM, Hijaluron hidratora 4H, Hidro CICA maske za lice, Enzimske maske za lice i prirodnih deo stickova putem njihovog službenog webshopa i donirati za rad Udruge Marra Altrui. Odaberite svoje favorite na www.olival.hr i podržite inicijativu.

Boogie Lab

Omiljeni zagrebački brunch place Boogie Lab i udruga Marra Altrui osmislili su novi proizvod povodom ružičastog mjeseca – Pinky promise, lisnato tijesto s keksom od kokosa punjeno džemom od maline i karamelom od kokosa. Možete ga pronaći u BoogieLabu u Parku Kneževa i Arena Centru, a od svakog prodanog donira se 1,00 EUR za podršku ženama tijekom i nakon kemoterapija.

Foto: PR, iStock, Instagram (@esplanadezagreb)

Učitati još
Zatvori