Znate li što je glitch art? Fubar festival u Zagrebu sjajna je prilika da upoznate scenu
Znate li što je glitch art? Fubar festival u Zagrebu sjajna je prilika da upoznate scenu

Znate li što je glitch art? Fubar festival u Zagrebu sjajna je prilika da upoznate scenu

Deseto izdanje Fubar festivala otvoreno je u subotu, 5. listopada u Pogonu Jedinstvo u prisustvu kustosa te brojnih domaćih i međunarodnih umjetnika koji su svoje radove izložili na grupnoj izložbi.

Riječ je o programu usmjerenom na predstvljanje elektroničkih eksperimenata i istraživanja u suvremenoj teoriji te praksi digitalne umjetnosti s temom pogreške (tzv. glitch art). Preciznije, glitch umjetnost je praksa korištenja digitalnih ili analognih grešaka u estetske svrhe bilo kvarom digitalnih podataka ili fizičkim manipuliranjem elektroničkim uređajima.

Fubar festival
Fubar festival

Startalo je deseto izdanje

Glavni cjelotjedni program razgovora, radionica, performansa počinje s prvom subotom listopada. Tako je i ovogodišnje izdanje startalo u subotu, 5. listopada vođenom turom kroz izložbu u kojoj je predstavljeno preko stotinu radova glitch art umjetnika iz cijelog svijeta, nakon čega je uslijedio performans nizozemske umjetnice Rose Menkman pod nazivom Refractions.

Menkman je opisala svoj performans kao hibrid između performansa i prezentacije, ističući da joj stvara osjećaj kao da “radi VJ-ing mislima, slikama i pričama”. Kroz ovu izvedbu između ostalog je istražila utjecaj umjetne inteligencije na kreativne procese, napominjući da: Živimo u vremenu kada nam je sve nadohvat ruke, mnogi danas vjeruju da će umjetna inteligencija nabolje promijeniti svijet, no zapravo će ugušiti kreativnost što je tužno. Zbog alata poput ChatGPT-a nećemo postati bolji i kreativniji u svom poslu niti ćemo se bolje zabavljati.

Nakon nastupa Rose Menkman, uslijedio je glazbeni performans hrvatskog noise kolektiva Mute Conspiracy, koji su izvedbom Distorted Ceremony demonstrirali svoj inovativni pristup eksperimentalnom noise zvuku i vizualizacijama.

Fubar festival
Ana Šesto
Fubar festival
Mother Woolf
Fubar festival
Rosa Menkman

Što nam još donosi festival?

Festival se nastavlja tijekom sljedećih pet dana bogatim programom koji uključuje radionice, projekcije i performanse. Danas u klubu MaMa, program započinje u 14 sati predavanjem Guergane Tzatchkove (ichi raramuri) na temu Wikipedia: An archivist’s dream or nightmare?, a u 15 sati slijedi radionica DIY Archiving Open Session u organizaciji Formata C, usmjerena na praktične tehnike arhiviranja digitalne umjetnosti.

Program završava u 18 sati projekcijom i razgovorom o filmu GLITCH FILM: Found Footage, koji okuplja umjetnike iz Europe i SAD-a u istraživanju granica digitalnog medija. Radionički program se održava svaki dan i traje do petka te uključuje radionice zvučne kompozicije, ASCII umjetnosti, korištenja jednopločnih računala te recikliranja i sempliranja zvuka.

U četvrtak, 10. listopada, u Pogonu Jedinstvo od 19:30 sati slijede dva performansa – gunship collider austrijskog umjetnika Dominika Morishite-Leitnera i HyperFuture umjetničkog dua ..O i Connora Omana.

Fubar festival
Fubar festival
Format_C TBA-screening
Fubar festival

Izložba kao sjajno upoznavanje s glitch artom

Izložba u Pogonu Jedinstvo ostaje otvorena do 11. listopada, a svi zainteresirani mogu na dan zatvaranja izložbe u 18 sati sudjelovati u vodstvu kroz izložbu, nakon čega slijedi performans Bruna Gole s radom c0l1v3 u 19 sati, a festival će u 20 sati svojim performansom zatvoriti francuski umjetnik Rémi Georges.

Iako se festival službeno zatvara 11. listopada, prošireni program se nastavlja i u tjednu nakon završetka, uz četiri video projekcije te dvije vođene ture kroz izložbu. Od 13. do 18. listopada u Pogonu Jedinstvo i online bit će predstavljeni novi filmski i video radovi te digitalne intervencije koje se nastavljaju baviti arhiviranjem i memorijom.

Više informacija o programu nalazi se na internetskoj stranici festivala.

Fubar

Podsjetimo, Fubar je projekt Umjetničke organizacije Format C koji sufinanciraju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb i Goethe-Institut Kroatien. Program se provodi u suradnji s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade koji sufinancira Grad Zagreb te u partnerstvu s Udrugom KA-MATRIX i Multimedijalnim institutom. Festival podržava široka mreža suradnika, umjetnika i partnera iz kulturnog i medijskog sektora.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori