Pogledali smo novi dokumentarac o braći Menendez, trenutno najgledaniji film na Netflixu
Pogledali smo novi dokumentarac o braći Menendez, trenutno najgledaniji film na Netflixu

Pogledali smo novi dokumentarac o braći Menendez, trenutno najgledaniji film na Netflixu

Sada se već malo smanjila pompa oko serije Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story. Jedan od najgledanijih naslova na Netflixu poprilično je podijelio gledatelje, no iako su sad već skoro svi pogledali seriju, početkom tjedna je stigao i dokumentarac. Jednostavnog imena, The Menendez Brothers novi je film koji prati njihovu životnu priču. Zato, ako se pogledali Monsters i ne želite upasti u beskrajnu rupu guglanja o braći, a želite dobiti više informacija, onda je vrijeme da budete prikovani za ovaj dokumentarac. Mi smo ga pogledali i evo što mislimo.

The Menendez Brothers

Tko su braća Menendez?

Da ponovimo gradivo. Lyle i Erik Menendez su braća koji su 1989. usmrtili vlastite roditelje, oca Josea i majku Kitty. Iako ubojstvo na početku nisu priznali, uhvaćeni su i optuženi. Godine 1993. počelo im je suđenje, a obrana im se svodila na motiv iza kojeg i danas stoje. Ubili su roditelje zbog konstantnog straha jer ih je Jose zlostavljao seksualno, fizički i psihički. Nisu vidjeli izlaz i bojali su se za vlastite živote. Tužiteljstvo je pak tvrdilo da je motiv iza ubojstva financijski, odnosno da su braća znala da ako Jose i Kitty umru, da svo nasljedstvo pada na njih. U prilog im nije išlo što su danima nakon ubojstva trošili kao da nema sutra te kupovali luksuzne stvari i išli na skupa putovanja.

Međutim, mnogi članovi obitelji stali su na njihovu stranu i svjedočili o Joseovoj strogoj naravi. Braća su naposljetku osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta. Velika većina javnosti vjeruje u njihovu priču zlostavljanja te misle kako braća trebaju izaći iz zatvora. Od tad, postoje razni intervjui s njima, dokumentarci i igrane serije i filmovi, a sada dolazi red da sami ispričaju svoju priču.

The Menendez Brothers

Što obuhvaća novi dokumentarac?

S obzirom na ponovni interes javnosti za ovaj slučaj i veliku gledanost serije, nije čudno da je Netflix pohitao da napravi i dokumentarac. The Menendez Brothers ime je novog uratka u kojem braća pričaju priču svojim riječima. U novom dokumentarcu proučavaju se desetljeća materijala koji okružuju ovaj zločin te suđenje koje je uslijedilo. Dokumentarac možda neće dati odgovor na mnoga pitanja koja još uvijek okružuju slučaj, ali nudi drugu perspektivu – onu same braće, Lylea i Erika, koji su za dokumentarac odradili audio intervjue. Film uključuje i intervjue s njihovom rođakinjom Diane Vander Molen, njihovom tetom te tužiteljicom Pamelom Bozanich, ali i intervjue s članovima porote njihovog suđenja i raznim novinarima koji su izvještavali o njihovom slučaju.

U dva sata rekao više od serije

Dok je mnoge igrana serija Monsters samo još više zbunila u tome u što vjerovati, The Menendez Brothers u dva sata uspio je obuhvatiti cijeli slučaj s jasnoćom kakvu zaslužuje. Nema sumnje da je pristran. Svi intervjuirani, osim tužiteljice Bozanich su na braćinoj strani te misle kako su imali nepošteno suđenje. Za one koji nisu toliko upoznati s ovim slučajem, dokumentarac će dati odličan uvid u to što se dogodilo. Za one koji su jednako opsjednuti Menendezima i od prije, dokumentarac nije dao nove informacije, no jedini je koji ih je kohezivno stavio na jedno mjesto.

Vjerovali u njihovu priču ili ne, ne možemo negirati kako je njihovo drugo suđenje (na kojem su naposljetku i osuđeni na doživotnu kaznu), bilo jako kaotično i nepošteno. Podsjetimo, na prvom suđenju porota se nije mogla usuglasiti i doći do presude. To je značilo da će se braći morati suditi po drugi put i s novom porotom. Na tom drugom suđenju, sudac je donio odluku da se odbaci cijela priča o zlostavljanju. To je bilo u najmanju ruku problematično. To je njihova cijela obrana te naposljetku motiv zbog kojeg su počinili ubojstva. Bez toga, ostaje samo činjenica da su brutalno ubili vlastite roditelje. Sukladno s tim, osuđeni su i trenutno u zatvoru odslužuju doživotnu kaznu.

The Menendez Brothers

Ogromna podrška javnosti

Kada su njihova suđenja bila u centru pozornosti, bile su 90-e, komplicirano vrijeme. Mnogi nisu vjerovali da muškarci mogu biti seksualno zlostavljani, pogotovo da to može učiniti jedan uspješan otac. U prilog im nije išlo ni suđenje O.J. Simpsonu koje se odvilo tjedan dana prije njihovog. U poznatom suđenju za ubojstvo, bivši igrač američkog nogometa proglašen je nevinim, iako je danas smatrano da je počinio ubojstvo svoje bivše supruge i njezinog prijatelja. Javnost je, baš kao i kod braće, bila podijeljena oko toga je li O.J. nevin ili kriv. Nakon velike medijske popraćenosti i reakcije javnosti, sudstvo si nije moglo dopustiti da još kriminalaca bude na slobodi, stoga su se pobrinuli da se Menendezi osude što strože, ne mareći da je riječ o nepoštenju.

Od tih burnih 90-ih do danas, javnost, pogotovo Gen Z-jevci, ponovno su zainteresirani za ovaj slučaj. Na TikToku možete pronaći mase ljudi koji komentiraju i analiziraju slučaj te zahtijevaju da se braća sada puste na slobodu. Već su više od 30 godina u zatvoru, a mnogi misle da su zaslužili manju kaznu i da su dosad trebali biti vani.

Prošle godine, došlo je do nekih novih dokaza u njihovom slučaju zbog čega u braća zatražila novo saslušanje. Onda je sukladno sa serijom Monsters i ponovnim interesom, okružni tužitelj Los Angelesa, rekao kako njegov ured aktivno razmatra žalbu. Najnovija informacija je da će braća Menendez imati novo saslušanje 29. studenog ove godine, više od 28 godina nakon što su osuđeni na doživotni zatvor. To znači da postoji mogućnost da dobiju novo suđenje te da budu pušteni na slobodu.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori