Dark romance novi je hit u svijetu književnosti! Prvo djelo stiglo i u naše knjižare – a mi znamo sve o tome
Dark romance novi je hit u svijetu književnosti! Prvo djelo stiglo i u naše knjižare – a mi znamo sve o tome

Dark romance novi je hit u svijetu književnosti! Prvo djelo stiglo i u naše knjižare – a mi znamo sve o tome

Dark romance, odnosno mračne romanse, književni je žanr koji je posljednjih godina svoj uzlet doživio zahvaljujući društvenim mrežama. Ljubavni romani nikada nisu bili mračniji i poželjniji… a sada su napokon stigli i na police domaćih knjižara. Točnije, onamo je stigao prijevod izuzetno popularnog mračnog ljubavnog romana – Adeline: Opsesija autorice H. D. Carlton, koji je već osvojio milijune čitatelja diljem svijeta. Ovo je prvi roman u serijalu Igra mačke i miša te predstavlja prvi korak u uvođenju dark romance žanra na domaće tržište.

Roman, koji je od objavljivanja jedan od velikih bestselera na Amazonu i hit o kojem svi pričaju na društvenim mrežama, dotiče se kontroverznih tema poput trgovine ljudima, uhođenja, opsesije, granice između seksualnog pristanka i napada, stavljajući likove u nemilosrdne moralne dileme. Knjiga je to koja će vas odvesti u svijet mračnih tajni, skrivenih želja i neodoljivih strasti te uzdrmati do temelja.

Roman Adeline: Opsesija postao je globalni fenomen, prodavši se skoro milijun primjeraka diljem svijeta. Ova knjiga osvojila je srca čitatelja te se našla na popisu najprodavanijih knjiga prema USA Todayu i Amazonu. Autorica sa svojim mračnim romanima godinama vlada top ljestvicama diljem svijeta, a sada i hrvatski čitatelji imaju priliku uroniti u ovu emocionalno nabijenu priču. Bio je to i sjajan povod za razgovor s autoricom, koji donosimo u nastavku.

  • Čestitamo na izdavanju prve knjige u Hrvatskoj! Iako Vam je ovo prva knjiga u našoj zemlji, čitatelji Vas već vrlo dobro poznaju i s velikim nestrpljenjem iščekuju Vaše knjige. Iznenađuje li Vas to još uvijek?

Da, apsolutno! Teško je to shvatiti ili povjerovati, ali svaki put kad me podsjete na to, osjećam beskrajnu zahvalnost!

  • Za razliku od američkog ili engleskog tržišta, Hrvatska je mala zemlja s velikom strasti za knjigama. Jeste li ikad čuli za Hrvatsku?

Naravno! Oduvijek sam je željela posjetiti!

Adeline: Opsesija
H.D. Carlton
  • Kako biste se predstavili čitateljima koji nisu čuli za Vas? Zašto mislite da bi trebali pročitati Vašu knjigu?

Spisateljica sam mračnih romansi koja voli pisati psihološke i jezive priče! Volim tjerati čitatelje da izađu iz svoje sigurne zone i upoznavati ih sa stranama njih samih koje možda još nisu otkrili. Moje knjige gurnut će vas do tih granica, ali uvijek prvo provjerite o čemu je knjiga! Nijedna knjiga nije vrijedna vašega mentalnog zdravlja.

  • Što Vas je posebno privuklo žanru mračnih romansi?

To je oduvijek bio moj poziv. Volim pomicati granice i tjerati čitatelje da se prepuste osjećajima. Uvijek je zabavno ubrzati im puls zbog priče. Postoji nešto nagonsko u tome da tjerate čitatelje da duboko osjećaju!

Adeline: Opsesija
  • Kako izgleda Vaša spisateljska svakodnevica? Imate li posebne navike ili rituale kada pišete?

Moj proces pisanja kaotičan je kao i moj um. Nemam neku unaprijed određenu rutinu ili raspored. Većina mojih rituala dolazi za vrijeme uređivanja. Dok pišem, uglavnom improviziram!

  • Kako usklađujete razvoj radnje s razvojem likova u svojim pričama?

Moji alfa i beta čitatelji izvrsni su u tome da me drže uravnoteženom. Obično se najviše fokusiram na radnju, jer mi brzo postane dosadno, pa moram svjesno paziti da razvijam osobnosti i pozadine likova jednako koliko i samu radnju.

Adeline: Opsesija
Adeline: Opsesija
  • Imate li omiljeni lik koji ste stvorili? Ako da, što ga čini posebnim?

Zade. On je nevjerojatno kompleksan i mnogi ga pogrešno shvaćaju, zbog čega ću uvijek biti slaba na njega. Nijedan drugi lik nisam stvorila s tolikom lakoćom.

  • Kako postižete da Vaši likovi ostanu pristupačni i višedimenzionalni, čak i u ekstremnim situacijama?

Uvijek pokušavam zamisliti da sam u njihovoj koži i dati im emocije i reakcije s kojima bi se drugi mogli poistovjetiti, čak i ako ih to čini „manjkavima“.

Adeline: Opsesija
  • Kako odlučujete o mjestu radnje i atmosferi svojih priča?

Uvijek me privlače mjesta koja mogu biti jeziva. Šume, napuštena mjesta, zapuštena područja! Bilo što što „traži“ nevolju.

  • Imate li kakav savjet za mlade pisce koji se žele probiti u industriji pišući u žanru mračne romanse?

Pokušajte razumjeti zašto pišete teme koje pišete. Često će vas ispitivati o tome.

  • Što volite raditi kad ne pišete?

Čitati i gledati paranormalne emisije o duhovima!

Adeline: Opsesija
  • Možete li podijeliti neka osobna iskustva koja su oblikovala Vaš način pisanja ili pripovijedanja?

Povratne informacije obično mi pomažu shvatiti što ljudi vole, a što ne. Moji alfa i beta čitatelji od velike su mi pomoći u pronalasku načina kako poboljšati svoje pisanje.

  • Postoje li nadolazeći projekti ili izdanja zbog kojih ste posebno uzbuđeni i možete li ih podijeliti s nama?

Kosac (engl. Grim Reaper)! Uronit ću u paranormalni svijet između kosca i besmrtne djevojke!

Adeline: Opsesija
  • Po Vašemu mišljenju, koji bi glumci bili najbolji u glavnim ulogama kada bi se vaše knjige ekranizirale?

Iskreno, nisam sigurna! Henry Cavill bio bi sjajan Zade, ali znam da moja priča odskače od njegovih dosadašnjih uloga, pa nisam sigurna.

  • Koju poruku ili osjećaj želite da čitatelji izvuku iz Vaših knjiga?

Da uvijek postoji svjetlo na kraju tunela i da uvijek možete pronaći nadu u tami

Foto: Pexels, Instagram (@hdcarltonauthor)

Učitati još
Zatvori