Pire od bundeve: Kako ga napraviti i čuvati te što sve od njega možemo pripremiti
Pire od bundeve: Kako ga napraviti i čuvati te što sve od njega možemo pripremiti

Pire od bundeve: Kako ga napraviti i čuvati te što sve od njega možemo pripremiti

Kako je bundeva jedan od najpopularnijih plodova jeseni, ovih smo dana na veliko u pripremi juha, rižota i drugih, možda manje popularnih jela od bundeve. Volimo ju na salatu ili kao prilog, pečenu u pečnici, ali posebno je popularan pire od bundeve. Glatka, kremasta smjesa može se napraviti blendanjem kuhane, pečene ili na pari pripremljene bundeve, a koristi se u desecima slatkih i slanih jela.

 

bundeve

Pire od bundeve – priprema

Postoji nekoliko načina kako pripremiti pire od bundeve:

  • Pečenje: Najčešći i najjednostavniji način je peći bundevu. Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici na 180°C oko 45 minuta do sat vremena. Kad je mekana, izdubite ju žlicom i izgnječiti u pire.
  • Kuhanje na pari: Očišćene i narezane kockice bundeve kuhaju se na pari oko 20 minuta dok ne omekšaju, a zatim se blendaju.
  • Kuhanje u vodi: Bundevu možete i kuhati u vodi, no tako će pire biti vodenastijim, pa kuhane kockice bundeve svakako ocijedite prije blendanja.

Nakon kuhanja ili pečenja, bundevu možete izblendati štapnim mikserom ili u blenderu. U pire možete dodati i začine poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića i đumbira, posebno ako ćete od pirea pripremati slatka jela.

Čuvanje pirea od bundeve

Ako napravite veće količine pirea, možete ga spremiti na nekoliko načina. Ako ga želite čuvati u hladnjaku, pire stavite u zatvorenu posudu – bit će dobar 4-5 dana. Ako pak pire želite zamrznuti, možete ga staviti u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje, pa tako može stajati do 6 mjeseci. Prije korištenja u jelima, odmrznite ga i ocijedite višak tekućine.

Što sve pripremiti od pirea od bundeve

Pire od bundeve je jednostavan za pripremu, zdrav i ukusan, a može obogatiti vaša jela tijekom jeseni i zime, ali i tijekom cijele godine – ako ga zamrznete. Specifičan je po tome što jednako dobro ide u slana kao i u slatka jela. Izdvajamo naša omiljena pumpkin spiced jela!

pita od bundeve

Slana jela s pireom od bundeve

Juha od bundeve
rižoto od bundeve

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori