Makeup 80-ih je hit ove jeseni – evo koji su ključni trendovi
Makeup 80-ih je hit ove jeseni – evo koji su ključni trendovi

Makeup 80-ih je hit ove jeseni –
evo koji su ključni trendovi

Makeup, koji se najčešće pronašao na meti negativnih komentara, ove sezone zasjeda na tron trendova. Vjerovali ili ne, pričamo o makeupu iz 80-ih koji odlikuje sve osim minimalizma. S naglaskom na intenzivne boje, grafičke oblike i snažne kontraste, makeup 80-ih ponovno dominira modnim pistama i društvenim mrežama. Od jarkih sjenila za oči, preko odvažnih obrva, do upadljivih ruževa, ovaj trend donosi dašak nostalgične drame u svakodnevne beauty rutine.

Iako je povratak rumenila, pa i eksperimentiranje s više nijansi rumenila odjednom, bila dosta dobra naznaka da smo spremni prigliti boju u nekom ekstremnijem oblik, makeup 80-ih je uistinu neočekivan, ali vrlo zabavan trend s kojim se ove jeseni vrijedi poigrati.

Zašto makeup 80-ih nositi i danas?

Kičast i nostalgičan, eklektičan i pretjeran, usudili bismo se reći i neodoljiv. Ipak, u ovoj svojoj modernoj inačici i prilagođen suvremenim preferencijama zadržavajući hrabrost i odvažnost, uz elegantniju izvedbu.

Jarke nijanse poput električno plave i ljubičaste vraćaju se kao omiljeni izbor za oči, a ništa manje nisu popularne ni druge boje dragog kamenja, dok se ruževi u nijansama ciklame i koralja vraćaju na velika vrata. Poseban naglasak stavlja se i na konturiranje obraza, s istaknutim rumenilom u ružičastim i koraljnim tonovima, što je zapravo jedini moment makeupa 80-ih u kojem uživamo već nekoliko sezona.

Tražite konkretnije makeup inspiracije? Presjek najbitnijih trendova 80-ih koje nosimo danas – donosimo u nastavku.

Uljepšano prirodno

Najminimalističkiji trend makeupa 80-ih bila je uljepšana prirodnost koja je, zapravo, zahtjevala nešto više koraka. Prije svega podrazumijevala je začešljane, ali debele obrve, hidratizirane usnice koja su mogle imati malo ružičastog ili koraljnog tona te malo maskare. Uz to, podrazumijevala je sedefasto ili šljokičasto sjenilo na kapcima, najčešće u kakvom tonu koji se stapao sa samom bojom kapaka. Ovo je uistinu bezvremenski tip uređivanja, a dodatan moderni korak bilo bi preskakanje maskare kako primijećujemo da se sve češće ne nosi.

Ciklama ruž

Postoji li nijansa ruža koja više podsjeća na 80-e od ciklame? Ipak, nećemo se toliko ograničiti na jedan ton i fokus ćemo staviti na sve jarko ružičaste ruževe. Također, sedefasti finiši 80-ih danas djeluju suviše retro pa umjesto njih birajte primjerice sjajne ili klasične mat ruževe. Za još moderniji dojam, povrh nanesite pregršt sjajila za usne!

Baršunasta mat koža

U 80-ima se predominantno nosila vrlo mat baza jer je, između ostalog, pružala izvrsno platno za kombiniranje mnogih nijansa i tekstura povrh. Bilo je pitanje vremena kada će se mat koža vratiti u modu, no kako i dalje uživamo u periodu popularnosti sjajne kože prvi korak je tzv. soft mat baza. Ona pruža baršunasti mat finiš kroz koji se prozire prirodni sjaj kože, pa je cjelokupni dojam nježan, nenapadan, prirodan…

Vampy usne

Ovaj trend je objeručke vratila Tik Tok beauty zajednica, a ove jeseni će biti u još većem naglasku. Birajte kremaste ili mat ruževe u nijansama trule višnje i patlidžana ili pak poput Grace Jones nosite ombre usne u kombinaciji crnog i tamnocrvenog ruža. Naš prijedlog je i skoro crni ruž s prozirnim crvenim sjajilom povrh – nešto poput cherry cola lips, ali više goth!

Plavo/ljubičasto sjenilo + ružičaste/crvene usne

Iako ovu kombinaciju pamtite vjerojatno i iz 90-ih, intenzivno se nosila za vrijeme 80-ih. Ovaj look je granično kičast, ali i vrlo odvažan – no najbitnije je pronaći dvije komplementarne nijanse. Primjerice, baby blue mat sjenilo i jarko crveni ruž mogu djelovati pomalo umjetnički i zabavno, baš kao i primjerice lila sjenilo u kombinaciji s ciklama ružem. Ovo je svakako kombinacija koja neće odgovarati svima, ali oni koji je mogu isfurati – neupitno će imati taj cool faktor.

Rumenilo do obrva

Jedan od upečatljivih trendova 80-ih bilo je nošenje više rumenila, kojima se sjenčao obraz i nosila su se sve do kapaka i obrva. Možemo reći da je isti trend aktivan već nekoliko sezona, a sada će doći do izražaja u svojem napadnijem obliku. Prisjetimo se samo “sunset blush” tehnike! Neupitno, najnošenije nijanse bit će tonovi ružičaste i koraljno crvene boje.

New Romantics

Postoji li zabavniji makeup stil od onoga kojega su osmislili New Romantics?! Pregršt boja i finiša, razbijanje normi, pa i nepoštivanje klasičnih muških i ženskih crta lica nanošenjem makeupa na umjetnički način neke su od glavnih odlika New Romantics makeupa. Iako je vjerojatno prva asocijacija na New Romantics makeup Boy George, danas to fantastično radi i Chappell Roan! Kombinirajući stil New Romanticsa s tehnikama Drag makeupa, Roan nosi uistinu specifične – ali ništa manje fantastične – makeup lookove koji uvelike inspiriraju i društvene mreže.

Ako vam je stil New Romanticsa pretjeran, pojednostavnite ga. Umjesto nekolliko boja odaberite samo jednu točku na licu na koju ćete staviti vrlo jarku nijansu. Također, umjesto sjenila birajte tuš u boji, jarko rumenilo ili upadljiv ruž s puno sjajila. Volite li eksperimentirati usudite se spariti dvije ili tri oprečne nijanse na licu i naprosto uživajte u bespuću kreativnih mogućnosti koje nam ovosezonski trendovi pružaju!

Foto: Instagram (@cgonzalezbeauty)

Učitati još
Zatvori