U Rijeci je otvoren pasta bar 130 (Centotrenta), svaki dan ručno rade svježe tjestenine i umake
U Rijeci je otvoren pasta bar 130 (Centotrenta), svaki dan ručno rade svježe tjestenine i umake

U Rijeci je otvoren pasta bar 130 (Centotrenta), svaki dan ručno rade svježe tjestenine i umake

Više od bilo kakvih novih restorana, veseli nas kada se otvori mjesto gdje se hrana priprema s ljubavlju. Otvorena kuhinja u koju možemo zaviriti i promatrati pripremu obroka, drugačija ponuda te svježa, domaća hrana pripremljena sa sezonskim namirnicama, recept je za mjesto koje će brzo privući znatiželjne i gladne goste. Upravo takav lokal otvoren je nedavno u centru Rijeke. Pasta bar 130 (Centotrenta) prije mjesec dana vrata je otvorio u starom gradu, nasuprot čuvenog bara „Premier“, pored crkve Sv. Vida.

Osim što ćete ondje pojesti dnevno svježu tjesteninu u jednom od nekoliko umaka iz ponude, možete promatrati cijeli proces nastanka jela. O detaljima bara 130 porazgovarali smo s vlasnikom Bojanom Gržentićem, razgovor donosimo u nastavku.

130 (Centotrenta) Rijeka

Centotrenta bar otvoren je početkom rujna, a zamisao je da uz to služi i kao show room i za prezentacije heklanja pašte. Gostima, ali i prolaznicima s ulice vidljiv je cijeli proces stvaranja pašte, kuhanja i serviranja.

Samim time htio sam da nas cijeli proces stvaranja i heklanja vrati u prošlost, u djetinjstvo, kada su naše none također ručno izrađivale paštu – govori nam Bojan.

Objekt je i multifunkcionalan, sve je na kotačima i brzo se transformira u prostor s dugačkim stolom koji prima 16 ljudi. Namijenjen je malim proizvođačima ili OPG-ovima koji se bave prehranom u bilo kojem smislu kako bi prezentirali sebe i svoje proizvode potencijalnim kupcima i promovirali svoj brend.

Naziv Centotrenta došao je zbog količine pašte koju serviramo na tanjuru, ali u realnosti gosti dobiju i koji gram više.

Tjedna ponuda

Ponuda jela mijenja se na tjednoj bazi, nikada nije definirana s nekim određenim stvarima. Svaki tjedan mijenja se ovisno o sezoni. Recimo, sada je sezona gljiva i divljači pa je i to ubačeno u ovotjedni meni. Baziramo se uglavnom na lokalnim i dostupnim stvarima ovisno o periodu – priča nam Bojan. Trenutno je aktualan već četvrti meni od otvorenja.

Naša tjestenina je posebna po tome što je svježa! Istog dana zamijesimo tijesto, svježe razvaljamo i heklamo. Prilikom heklanja potrebno je puno truda i vremena da napravimo određenu paštu i količinu. Ponekad ljudi ne razumiju da je to proizvedeno s rukom, bez velikih sakrivenih strojeva (jer smo svi u istoj prostoriji). Jedini ‘primitivni stroj’ je valjak za tjesteninu, i to ručni!

Umaci se baziraju na sezoni i lokalnosti. Niti jedan umak nije unaprijed napravljen, već se svaki radi na licu mjesta po narudžbi. Primjerice, trenutno su u aktualnoj ponudi tagliatelle s gljivama, njoki s divljači, bigoli carbonara i cavatelli pomodoro, a u ponudi su bila i primamljiva jela poput raviola ricotta-limun, tagliatella s crnim tartufom i raviola s bakalarom.

Dostavu nemaju, jer rade sa svježom tjesteninom, a svakom gostu žele dati najbolje od te tjestenine – prilikom slanja dostave dobili bi loš proizvod. Ipak, ako želite u njihovom tjestenini uživati izvan lokala, moguće je osobno preuzeti paštu za van. Htjeli su biti dostupni široj publici, s ciljem da si svatko može priuštiti svježi, lokalan i sezonski obrok na bazi tjestenine. Raspon cijena jela je od 6 do 12 eura, što je zaista odlična cijena za takav obrok.

Dodatne informacije

Adresa: Ulica Andrije Medulića 6, Rijeka
Radno vrijeme: pon- pet od 10:00 do 17:00, sub od 10:00 do 15:00 sati
Instagram: 130 Centotrenta

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori