Kada je pravo vrijeme za posjetiti Pariz, a kada Milano? Donosimo sezonski vodič kroz europske gradove
Kada je pravo vrijeme za posjetiti Pariz, a kada Milano? Donosimo sezonski vodič kroz europske gradove

Kada je pravo vrijeme za posjetiti Pariz, a kada Milano? Donosimo sezonski vodič kroz europske gradove

Dok planiramo naše godišnje odmore, često se vodimo uobičajenim pravilima: ljeti na more, zimi u planine. Međutim, sve veći broj iskusnih putnika otkriva da nije uvijek najbolje posjetiti destinacije u sezoni koja im se tradicionalno pripisuje. Umjesto toga, često je mnogo ljepše, opuštenije, a ponekad i povoljnije, posjetiti određene gradove i predjele u periodima kada nisu pod ‘opsadom’ turista. Tako ne samo da izbjegavamo gužve i visoke cijene već dobivamo priliku upoznati destinaciju na način koji nije dostupan većini. Europski gradovi skrivaju brojne ljepote zbog koji vrijedi izdvojiti nekoliko dana.

Kada posjetiti Pariz i ostale europske gradove

– sezonski vodič –


Pariz je veoma popularna destinacija ove godine, uzimajući u obzir da su se ovogodišnje Olimpijske igre odigrale upravo u gradu svjetlosti. Međutim, ovaj vodič ćemo započeti u nešto toplijim krajevima – u Grčkoj. Atena sa svojim antičkim zdanjima i neizmjernom kulturnom baštinom često je na vrhu liste ljetnih destinacija. Međutim, ako se želite diviti Partenonu bez mase turista i uživati u ugodim šetnjama ulicama Plake, idealno vrijeme za posjetu je početak godine. U siječnju ili veljači, Atena ima blagu klimu, a muzeji i arheološki lokaliteti su daleko mirniji.

Edinburgh, predivni škotski grad, ne treba posjećivati u jesen ili zimu kada je hladno i kišovito, već ljeti, kada grad oživi brojnim festivalima. U kolovozu, Edinburgh Festival Fringe i Edinburgh International Festival dovode u grad umjetnike i posjetitelje iz cijelog svijeta, pretvarajući ga u centar kreativnosti i zabave. Pored toga, ljetne temperature su ugodne, omogućavajući duge šetnje po brdima i starim djelovima grada.

Milano, poznat po svojoj modnoj sceni, najbolje je posjetiti u lipnju. Tada grad pulsira životom, s mnogobrojnim događajima, izložbama i modnim revijama. Kasnije, tijekom srpnja i kolovoza, temperature rastu, a mnogi lokalci napuštaju grad, ostavljajući ga praznim i usijanim. S druge strane, Napulj, grad na jugu Italije, najbolje je posjetiti u ranu jesen. Listopad donosi ugodne temperature, dok su gužve znatno manje nego tijekom ljeta. Tada je pravi trenutak za istraživanje Pompeje ili uživanje u autentičnoj napolitanskoj pizzi.

Rano proljeće ili rana jesen predstavljaju idealno vrijeme za posjetu Parizu

U travnju ili svibnju, kada cvijeće cvjeta, a temperature su ugodne, grad ljubavi blista u punom sjaju. Šetnja pored Seine ili posjeta pariškim parkovima pružaju jedinstveni doživljaj, daleko od ljetnih gužvi. S druge strane, potpuno drugačiji doživljaj Pariza možete doživjeti u jesen, idealno početkom listopada.

Berlin je također savršen u jesen, kada su ulice prekrivene zlatnim lišćem. Rujan i listopad donose hladnija jutra i tople dane, a grad je ispunjen kulturnim događajima, od filmskih festivala do umjetničkih izložbi. Također, cijene su niže nego u ljetnim mjesecima, a znamenitosti su manje posjećene.

Beč, sa svojom bogatom poviješću i umjetničkim nasljeđem, posebno je lijep zimi. U prosincu, grad postaje bajkovit sa svojim božićnim sajmovima, svjetlucavim dekoracijama i mirisom kuhanog vina u zraku. To je vrijeme kada Beč pokazuje svoju najromantičniju stranu.

Lisabon, sa svojim uskim ulicama i pogledom na Atlantski ocean, najbolje je posjetiti u ranu jesen. U rujnu i listopadu temperature su ugodne za istraživanje grada, daleko od ljetnih vrućina i gužvi.

Add a little bit of Japan?

Iako je članak posvećen europskim gradovima, u posljednje vrijeme primjećujemo sve češće (opravdano) zanimanje za Zemlju Izlazećeg Sunca. I, prije svega, za Tokio. Tokio je idealan u proljeće, kada cvjetaju trešnje. Od kraja ožujka do početka travnja, grad postaje ružičasti raj, a festivali hanami pružaju priliku da se uživa u pogledu na cvjetanje sakura, što je jedno od najljepših iskustava u Japanu.

Učitati još
Zatvori