Mislimo da je vrijeme da Saoirse Ronan osvoji Oscar. Hoće li joj ovaj novi dirljivi film u tome pomoći?
Mislimo da je vrijeme da Saoirse Ronan osvoji Oscar. Hoće li joj ovaj novi dirljivi film u tome pomoći?

Mislimo da je vrijeme da Saoirse Ronan osvoji Oscar. Hoće li joj ovaj novi dirljivi film u tome pomoći?

Sjajni britanski redatelj Steve McQueen, poznat po filmu 12 godina ropstva, vraća se s novim filmom koji bi mogao jednako odjeknuti. Uskoro stiže njegov film Blitz. Riječ je o povijesnoj drami smještenoj u vrijeme The Blitza, odnosno razdoblja bombardiranja Londona tijekom Drugog svjetskog rata. Svoju premijeru će imati 9. listopada na Filmskom festivalu u Londonu, a u kina bi trebao stići nekad u studenom.

S obzirom na to da smo u sezoni kada izlazi najviše onih filmova koje čekamo cijele godine i koji naposljetku budu nominirani za Oscare, teško je ne pretpostaviti da će i Blitz biti u utrci za zlatni kipić. Pogotovo kada vidite o čemu je riječ.

Blitz

Zaboravljene priče

Film prati Saoirse Ronan kao Ritu, majku koja frantično traži svog sina Georgea, nakon što ga je poslala na selo s djedom tijekom blitza. George pak nije sretan što mora otići iz grada i biti bez majke pa se sam vraća prema glavnom gradu. Tako pratimo njegovo putovanje dok se susreće s Londoncima koji se bore s realnošću rata i straha koje ono donosi. U filmu su još isprepletene zaboravljene priče koje su Londonci proživljavali tijekom tog razdoblja. Upravo jedna takva cenzurirana i potisnuta priča inspirirala je McQueena, a naći će se i u filmu. Riječ je o incidentu u londonskoj podzemnoj željeznici Bethnal Green gdje je 68 ljudi poginulo kada je njemačka bomba eksplodirala unutar stanice.

McQueen je također, napisao i producirao film, a uz Ronan i pridošlicu, mladog Elliotta Heffernana koji glumi njezinog sina Georgea, glume još i Harris Dickinson, Stephen Graham, Kathy Burke, Benjamin Clementine i pjevač Paul Weller.

Blitz

Saoirse u borbi za prvi Oscar?

Saoirse Ronan sjajna je glumica koja od malih nogu oduševljava u raznim ulogama. Druga je glumica, tek iza Jennifer Lawrence, koja je do 25. godine života ostvarila čak četiri nominacije za Oscar (Atonement, Brooklyn, Lady Bird i Little Women). Mnogi fanovi i filmofili jedva čekaju da Ronan osvoji svoj Oscar, a često je uspoređuju i s Amy Adams, još jednom glumicom koja godinama rastura i bude nominirana, no nikako da osvoji taj zlatni kipić. Blitz je njezina nova glavna uloga koja bi joj vrlo vjerojatno mogla donijeti nominaciju, pogotovo jer Akademija voli povijesne filmove.

Blitz

Blitz je drugi film koji se bavi strahotama Drugog svjetskog rata koji izlazi ove jeseni. Imamo još i biografski film Lee s Kate Winslet u glavnoj ulozi koji prati poznatu ratnu fotografkinju. Sve o tom filmu možete pročitati ovdje. A nakon što Blitz u odabrana kina stigne sljedeći mjesec, 22. studenog streamat će na platformi Apple TV+. Što nas sve očekuje u filmu pogledajte u najavi koju donosimo u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori