Self-care rutina: Ovo su navike koje uvodimo s dolaskom jesenskih dana
Self-care rutina: Ovo su navike koje uvodimo s dolaskom jesenskih dana

Self-care rutina: Ovo su navike koje
uvodimo s dolaskom jesenskih dana

S dolaskom jeseni i hladnijih dana, priroda nas podsjeća da usporimo i posvetimo više pažnje sebi. Usporavanje ritma kada je o zabavi riječ, ali i ubrzanje kada govorimo o poslovnim obavezama, znače i to da je vrijeme za neka nova pravila, koja su fokusirana na jednu temu.

To je briga o sebi – i to u jesenskim danima, koja je posebna iz više razloga. Saznajte koja stara/nova pravila uvodimo u novu sezonu, te na koji način ona pomažu našem fizičkom, mentalnom i emotivnom zdravlju.

Briga o sebi u jesenskim danima

I can will buy myself flowers

Znamo koliko je lijep osjećaj imati svježe cvijeće i bukete u svom domu. Dok, uglavnom, čekamo neke svečanije prilike da sebi zaista i kupimo cvijeće – mahom radi dekoracije zbog gostiju, a ne zbog nas samih – sada je vrijeme da uvedemo nova pravila.

Miley Cyrus pjeva I can buy myself flowers. Mi kažemo – ne samo da možemo, već i hoćemo. S cvijećem, prostor će izgledati ljepše, mirisati svježije, a vaše raspoloženje bit će bolje – obećavamo.

Clean space, clear mind

Kada već govorimo o uređenju i dekoraciji prostora, nužno je spomenuti i važnost rutine čišćenja i održavanja vašeg prostora urednim. Ako se svakog dana pobrinete da vam odjeća nije posvuda, složite krevet, te prebrišete prašinu i redovno provjetrite prostor, vaš um bit će odmorniji i zadovoljniji.

Izreka clean space, clear mind ne postoji bez razloga. Živjeti u neredu može ozbiljno utjecati na osjećaj nezadovoljstva, nemira, te kreirati bespotreban stres kada se posao čišćenja nakupi. Svakog dana, izdvojite nekoliko minuta za pospremanje – ako to ne stižete napraviti tijekom dana, postavite alarm kao podsjetnik u večernjim satima. Leći na spavanje bez saznanja da vas ujutro čeka sudoper puna suđa odličan je osjećaj – i dio self-care rutine.

Reading & journaling

Iako je za mnoge upravo ljeto vrijeme kada pročitaju najviše knjiga, mnogi tu naviku zapostave s prvim jesenskim danima i većim opsegom poslovnih obaveza. Mnogi od nas govore kako nemamo vremena za čitanje – samo da bismo, uglavnom pred spavanje, zapali u začarani krug skrolanja na mobitelu. Umjesto toga, uvodimo nove navike. Briga o sebi u jesenskim danima podrazumijeva i edukaciju, vježbanje koncentracije i poticanje kreativnog razmišljanja. Sve to pruža nam čitanje kvalitetnog štiva. Najbolji savjet, kada je o čitanju riječ, je onaj koji glasi – samo počnite. Dobra knjiga uzet će vas pod svoje, a svakako je kvalitetnija navika od besciljnog skrolanja na društvenim mrežama.

Također, ističemo i važnost pisanja dnevnika. Nešto za što smo uvijek imali vremena kao djeca i tinejdžeri, sada djeluje kao nešto što nikada ne stiže na red. Ako želite pisati dnevnik, a ne možete ili ne želite izdvojiti mnogo vremena za to, preporučujemo dnevnik One Line a Day. Isti je zaludio Gen Z – iz mnogo razloga. One Line a Day je dnevnik koji podrazumijeva pisanje jedne rečenice dnevno. I to kroz pet godina. Dizajniran je tako da, također, dok bilježite misli za taj dan vidite što ste radili i prethodne (ili prethodne četiri ako ste stigli do kraja) godine na isti dan. Baš zbog toga što je za pisanje ovog dnevnika potrebno odvojiti svega minutu ili dvije dnevno, njegova popularnost je skočila u prethodnih nekoliko godina. Bilo da volite ovu kratku formu, ili želite odvojiti više vremena za journaling, svakako imate našu preporuku. Vaše mentalno zdravlje bit će vam zahvalno.

Eat well & exercise

Važnost aktivnog života i zdrave prehrane dobro je poznata priča. Ipak, ne bez razloga. Kada upadnemo u ciklus neredovnog spavanja, prehrane bez vitamina, proteina i vlakna, te sjedećeg načina života, ništa ne ide glatko.

Nedavno smo pisali i o treninzima koje prakticiraju Jennifer Lopez, Dakota JohnsonJennifer Aniston. Iako su cardio i treninzi jačanja važni, najbitnije – i sasvim dovoljno – je imati aktivan život.

Šetnje, stepenice umjesto lifta, vožnja biciklom ili rekreativni tenis s prijateljima? Zabavni, a opet efektni načini da ostanete u formi, raspoloženi i dobrog zdravlja.

Briga o sebi u jesenskim danima ima posebnu draž – da li zbog promjene sezona, ili zbog veće motivacije. Savjetujemo da uvrstite ove korake u svoju rutinu, postepeno i lagano, kako biste ih shvatili kao brigu o sebi, a ne obavezu.

*Sadržaj je preuzet s Journal.rs.

Foto: Instagram (@lindseyholland_@aliazaita / @filippzorz / @emitaz)

Učitati još
Zatvori