Cheesecake s karamelom: Ako ste ljubitelj spoja slatkog i slanog, onda je ovo recept za vas
Cheesecake s karamelom: Ako ste ljubitelj spoja slatkog i slanog, onda je ovo recept za vas

Cheesecake s karamelom: Ako ste ljubitelj spoja slatkog i slanog, onda je ovo recept za vas

Ako ste ljubitelj spoja slatkog i slanog, onda je ovaj recept prava poslastica za vas. Torta od sira sa slanom karamelom i bijelom čokoladom donosi bogatstvo okusa koje će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce. Mekana, kremasta tekstura cheesecakea u kombinaciji s hrskavom korom od pereca i graham krekera stvara savršen sklad između slanih i slatkih nota. Sve to zaokruženo domaćim slanim karamel umakom čini ovaj desert, koji smo pronašli kod blogerice @inbloombakery_ idealnim za sve posebne prilike.

torta od sira sa slanom karamelom

Cheesecake sa slanom karamelom

Sastojci: 

Za slani karamel umak:
  • 1 šalica (200 g) granuliranog bijelog šećera
  • 5 žlica (70 g) omekšalog neslanog maslaca
  • 1/2 šalice (120 ml) gustog vrhnja, sobne temperature
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica vanilije
Za koru:
  • 8 (120 g) graham krekera
  • 2 1/2 šalice (120 g) mini pereca
  • 3/4 šalice (168 g) otopljenog maslaca
  • 2 žlice (25 g) granuliranog bijelog šećera
Za tortu od sira:
  • 907 g omekšalog krem sira
  • 3/4 šalice (150 g) granuliranog bijelog šećera
  • 2 žlice (16 g) kukuruznog škroba
  • 1 žlica paste ili ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice (82 g) kiselog vrhnja, sobne temperature
  • 226 g bijele čokolade, otopljene i malo ohlađene
  • 3 jaja, sobne temperature
  • 3 žumanjka, sobne temperature

Priprema:

Slani karamel umak: U veliku tavu stavite šećer na srednje nisku vatru. Miješajte dok se šećer ne otopi i dobije zlatnu boju (oko 20 minuta). Kada se šećer otopi, brzo umiješajte omekšali maslac. Dodajte vrhnje i snažno miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Umiješajte sol i vaniliju, pa kuhajte još 2-3 minute dok se umak ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.
Kora: Zagrijte pećnicu na 175°C. Dno kalupa promjera 23 cm obložite papirom za pečenje, a stranice poprskajte neljepljivim sprejom. Omotajte kalup aluminijskom folijom kako biste kasnije spriječili ulazak vode tijekom pečenja. U multipraktiku sameljite graham krekere i perece. Dodajte otopljeni maslac i šećer te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smjesu utisnite u dno i 2,5 cm uz stranice kalupa. Pecite 10 minuta, zatim ostavite da se ohladi.
Torta od sira: U zdjeli miksera izmiješajte krem sir, šećer i kukuruzni škrob dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju, kiselo vrhnje i otopljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se sve sjedini. U smjesu dodajte jaja i žumanjke, jedno po jedno, pažljivo miješajući na niskoj brzini. Smjesu prelijte preko pripremljene kore. Stavite kalup s tortom u veću posudu, pa ulijte kipuću vodu do polovice visine kalupa. Pecite na 175°C oko 1 sat. Zatim ugasite pećnicu, odškrinite vrata i ostavite tortu u pećnici još sat vremena. Kad se potpuno ohladi, stavite tortu u hladnjak na 8 sati ili preko noći.
Posluživanje: Kada je torta potpuno ohlađena, pažljivo je izvadite iz kalupa. Prelijte slanim karamel umakom i uživajte! Ostatke čuvajte u hladnjaku do tri dana.
Uz ovaj bogat desert, svaka prigoda će postati još posebnija.

Foto: Instagram (@inbloombakery_), Unsplash

Učitati još
Zatvori