Journal u gostima: Saša Šekoranja
Journal u gostima: Saša Šekoranja

Journal u gostima: Saša Šekoranja

Journal je ovoga puta bio u gostima kod našeg poznatog i omiljenog cvjetnog aranžera i umjetnika koji nas je ugostio u svojoj kući u Istri. Nije tajna da nas Saša Šekoranja uvijek iznova oduševljava svojim inovativnim i kreativnim cvjetnim i dizajnerskim idejama. No, osim toga, svoju ljubav prema estetici pretače i u uređenje interijera.

Proveli smo jedan dan kod Saše koji nam je otkrio najdivnije kutke svog drugog doma, predivne istarske seoske kuće. Malo je reći da nas je oborila s nogu. Ova kuća pravo je umjetničko djelo kreirano od nekoliko dijelova. Svaki od njih za sebe priča jednu posebnu priču, a zajedno čine jednu jedinstvenu cjelinu.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (51)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (52)
  • Dragi Saša, hvala Vam što ste nas ovako lijepo ugostili. Za početak nam recite je li ova kuća namijenjena samo za odmor ili ovdje provodite puno više vremena tijekom godine? Što Vam je najvažnije kod ovakve jedne morske kuće?

Hvala Vama na dolasku. Naime, ovu sam kuću zamislio za odmor. Međutim, moram priznati da je meni ideja odmora pomalo nepoznata u tom smislu riječi. Budući da radim ono što volim i što me ispunjava, ja gotovo stalno radim. Jedino me to veseli i kreativno ispunjava. Nisam jedan od onih koji vole ležati uz bazen s knjigom i ispijati koktele, to nije moj način odmora.

Naprotiv, kuća ima velik vrt i povrtnjak koji obožavam, i bome se naradimo u njemu, pa navečer izgreben od bilja i opijen mirisom zemlje zaspim kao dijete. I moram priznati da ovdje uistinu najbolje spavam! Ujutro sa šalicom kave šećem vrtom i smišljam nove zadatke. Naravno, to je i mjesto druženja, večernjih razgovora i sanjarenja. Mjesto gdje radim skice i planove za poslove koje odrađujem u Zagrebu kroz tjedan.

 

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (81)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (86)
Sasa Sekoranja_Ivana Varesko (90)

Jako sam sretan što mogu uživati u ovakvoj kući, vrtu. Ponekad mi se čini sve to nestvarno jer takve kuće su nekada bile rezervirane samo za bogataše. Samo u snu bih pomislio da ću imati takvu kuću s bazenom, tako nešto su imale samo Krystle i Alexis u Dinastiji.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (50)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (72)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (73)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (3)
  • Koje ste materijale i boje pri uređenju najviše kombinirali i zašto?

Kuća je renovirana prije šest godina, svi materijali su lokalni i prirodni. Podovi su od antiknog saliža, zidovi od vapnene žbuke, po vrtu je posipan šljunak koji je jako praktičan jer nikada nema blata, ali niti košnje trave. Znate, trava, zelena trava mi nekako ne ide u istarsko selo, pa nije tu klima kao u Engleskoj. Tu su polja ljeti izgorena, divno zlatno žuta. Tako da trava nije dolazila u obzir.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (9)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (5)
  • Što Vam je najbitnije u interijeru? Gdje ste pronašli inspiraciju za uređenje?

U interijeru mi je najbitnija atmosfera i funkcionalnost prostora. Volim udobne sofe i stolice te puno prostora jer i prazan prostor čini važan dio interijera. Kako se kuća restaurirala, tako sam s putovanja donosio predmete i namještaj, čak su i slike nastale iz skica s tih putovanja.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (26)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (27)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (32)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (35)
  • Nakon napornog dana, što Vas ispunjava i opušta? Koja je prostorija Vaša zen-oaza i zašto? 

Moja zen-oaza je vrt jer kad zaronim u trave i postanem manji od njih, to je čisti zen. Kad nisam u vrtu, volim se opustiti uz duhovite videe.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (7)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (6)
  • Koliko su Vam detalji važni u uređenju doma?

Za mene je svaki detalj važan jer svi ti detalji čine cjelinu. Od rasvjete, slika na zidovima pa do pribora za jelo, čaša i tekstila na stolu. No kada je to sve na svom mjestu, potrebno je održavati kuću. Međutim, najveći je luksuz kad je sve čisto. Mirisi su jako bitan aspekt u stvaranju atmosfere.

Kućom se treba baviti, naravno nezamisliv mi je interijer bez vaza napunjenih cvijećem i upravo to unosi svježinu i promjenu u interijeru.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (14)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (15)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (23)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (25)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (16)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (20)
  • Koji Vam je detalj u kući najdraži i koja je priča iza njega?

Ukratko, sve mi je važno i ništa mi nije važno. Vidite, prije dvije godine usred noći došao je požar do kuće i vatrogasci su rekli da napuštamo kuću te da pokupimo vrijedne stvari. Nisam uzeo baš ništa.

Tada sam shvatio da mi stvari nisu važne u tom smislu. Bitan je kontekst, bitan je život i veselje u samoj kući. Stvari su tu da prate ljepotu i ugodu života.

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (64)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (65)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (45)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (46)
  • Eksterijer je jednako zamaman kao i interijer. Koji Vam je omiljeni dio dvorišta?

Ne bih mogao izdvojiti niti jedan dio posebno jer čitav vrt se podjednako koristi, ovisno o godišnjem dobu, suncu i sjeni. Tako primjerice ljeti jutra započinjemo ispred staje kod ljetne kuhinje, a večer u vrtu. Naime tada zalazak sunca ovdje izgleda bajkovito. Sunce oboji trave u zlatno pa večeramo i družimo se u djelu vrta uz bazen, u sanjivoj atmosferi. Zimi je opet drugačije. Hladnije boje donose opet neku svoju posebnu čar – pričaju posebnu priču.

  • Kako izgleda Vaš jedan dan kada ste ovdje, u Istri?

Ne mogu reći da imam neku rutinu i točno opisati kako izgleda jedan dan. Naime, svaki dan sa sobom nosi novi izazov, novu inspiraciju. Dani su mi različiti, no kada smo dulje u kući, često posjećujem rasadnike i radimo male izlete po Italiji. Ako ništa drugo, barem samo skoknemo do Trsta na kavu. 🙂

Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (84)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (59)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (49)
Sasa Sekoranja_foto_Ivana Varesko-Journal (48)
Učitati još
Zatvori