Cillian Murphy u prvoj značajnoj ulozi nakon Oppenheimera. Novi film izgleda odlično
Cillian Murphy u prvoj značajnoj ulozi nakon Oppenheimera. Novi film izgleda odlično

Cillian Murphy u prvoj značajnoj ulozi nakon Oppenheimera. Novi film izgleda odlično

Dobitnik Oscara Cillian Murphy vraća se na filmsko platno u prvoj ulozi nakon sjajnog Oppenheimera. Poznat po ozbiljnijim ulogama u dramama, trilerima i akciji, Murphy preuzima glavnu ulogu u nadolazećoj drami Small Things Like These. Izašla je i prva najava koja nam otkriva o čemu je riječ.

small things like these

Small Things Like These

Temeljen na nagrađivanoj noveli, Small Things Like These smješten je u 1985. godinu te prati Billa Furlonga (Murphy). On je predani otac koji otkrije uznemirujuće tajne koje čuva lokalni samostan, ali i neke vlastite šokantne istine. To ga tjera da se suoči s davno zakopanom traumom i boli. U traileru vidimo kako Bill dostavljajući ugljen samostanu, uoči mladu djevojku koja moli svoju majku da je ne šalje u samostan. Dalje u filmu možemo očekivati da Bill iz prve ruke vidi užasne prizore koji se tamo odvijaju.

small things like these

Istinita priča

Small Things Like These prati pravu povijesnu priču Magdalene Laundriesa, azilia i radnih domova koji su bili u vlasništvu irske Katoličke crkve. Riječ je o mjestu koje je zapošljavalo i obrazovalo ‘pale žene’, većinom su to bile prostitutke, ali i djevojke i žene koje nisu svojevoljno sudjelovale u seksualnim aktivnostima, poput žrtava silovanja ili incesta. Zapravo su se tamo slale sve žene za koje je crkva tada smatrala da se ne uklapaju u društvene norme onoga što znači biti i ponašati se kao žena. Institucija se napokon zatvorila 1996. nakon što su tri godine prije otkriveni neoznačeni grobovi 155 žena koje su tamo živjele. To je bio veliki medijski skandal koji je rezultirao zatvaranjem Magdalene Laundriesa te isplatom preko 30 milijuna eura preživjelim ženama.

small things like these

Film je imao i premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, a kritičari koji su ga tamo pogledali nahvalili su Murphyjevu izvedbu. On je i producent filma s kolegama Mattom Damonom i Benom Affleckom. Film bi u kina trebao stići 8. studenog ove godine, a najavu donosimo u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori