Prekrasni Farski otoci iz objektiva fotografa Matije Malenice. Ovo nam je sljedeća destinacija
Prekrasni Farski otoci iz objektiva fotografa Matije Malenice. Ovo nam je sljedeća destinacija

Prekrasni Farski otoci iz objektiva fotografa Matije Malenice. Ovo nam je sljedeća destinacija

Farski otoci su autonomna pokrajina u sklopu Kraljevine Danske smješteni na sjevernom Atlantiku između Norveške, Škotske i Islanda. Riječ je o grupi od 18 otoka koji imaju prekrasnu prirodu koja oduzima dah. Dok većina za svoja ljetna putovanja odabire popularne destinacije poput Grčke i Italije, za one koji bi se ljeti rado maknuli od nesnosnih vrućina, Farski otoci idealna su ljetna destinacija. Imaju hladnija ljeta i blagu zimu i skoro je uvijek oblačno, no ništa manje nevjerojatno za vidjeti.

Izgledom možda podsjećaju na Island ili fjordove Norveške, no vjerujte nam da su Farski otoci doživljaj sam za sebe.

Farski otoci

Nestvarni Farski otoci

Čaroliju Farskih otoka nam je otkrio i hrvatski fotograf Matia Malenica koji je ovo ljeto proveo pet dana na ovoj nerazvikanoj destinaciji. Svoje iskustvo dokumentirao je na društvenim mrežama gdje nas je oduševljavao fotkama netaknute prirode i životinja, pogotovo ptica puffina. Matia je Farske otoke nazvao i najljepšim mjestom na svijetu i mjestom gdje se jako dobro možete naspavati. Ako još uvijek niste uvjereni da su upravo Farski otoci mjesto vrijedno posjeta, možda vam mišljenje promijene fenomenalni prizori iz Matijinog objektiva, ali i sve što nam je ispričao o svom boravku tamo.

Farski otoci
Farski otoci
  • Zašto si se baš odlučio na Farske otoke?

Farski otoci…. najljepše mjesto na svijetu, prema mojem mišljenju, zbog svoje dramatične, a opet cozy prirode. Želio sam posjetiti destinaciju koja privlači ljude prvenstveno svojom prirodnom ljepotom i mogućnostima za planinarenje, a ne zbog trendova. Farski otoci obuhvaćaju 18 otoka, povezanih podvodnim tunelima i cestama, dok je do nekih dijelova moguće doći samo helikopterom ili brodom. Također, odabrao sam ovo putovanje jer ne podnosim ljetne vrućine – dok su kod nas temperature bile preko 35 stupnjeva, na Farskim otocima bilo je ugodnih 8.

Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
  • Koliko dana si bio tamo i koje je idealno vrijeme godine za posjetiti ih?

Na otocima sam proveo ukupno pet dana, uzimajući u obzir jedan cijeli dan za letove. To je dovoljno da vidite sve na otocima. Bio sam krajem kolovoza, što je već pred kraj idealne sezone, ali najbolje vrijeme za posjet je od lipnja do kolovoza. Tada su temperature ugodne, između 8 i 15 stupnjeva. Osim toga, to je savršeno razdoblje za promatranje atlantskih ptica “puffina”, koje se dolaze na kopno gnijezditi. Puffine možete vidjeti samo u to doba godine, i to u sjevernim dijelovima Europe.

Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
  • Kako je izgledala procedura prije odlaska na putovanje?

Shopping! Naravno haha. Pripreme su uključivale obaveznu kupnju zimske i vodootporne opreme jer je klima na otocima hladna i vjetrovita. Također, ponio sam nešto hrane jer su Farski otoci, s Islandom, među najskupljim destinacijama u Europi. Letove sam rezervirao mjesec dana unaprijed – ruta je bila Zagreb – Kopenhagen – Vagar. S obzirom na nepredvidivu vremensku prognozu, nadao sam se da će vrijeme biti na mojoj strani, jer se ondje unutar samo pet minuta vedro, sunčano nebo može pretvoriti u olujno. Osim avionskih karata, rezervirao sam i rent-a-car te smještaj. Auto može i manji biti, a za smještaj sam odabrao hostel jer su cijene smještaja paprene.

Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
  • Imaš li preporuke koja mjesta je najbolje posjetiti i što jesti?

Preporučio bih zapadni dio otočja. Otok Mykines poznat je po puffinima i spektakularnim prizorima, no za njega je potrebno rezervirati brod (oko 10 € povratno) i platiti ulaz za hiking (oko 65 €). Posebno me oduševio pogled iz mjesta Bour, odakle se pruža prekrasan pogled na otoke. Svaki dan sam tamo sjedio i uživao u pogledu na otok Tindhólmur, a zalazak sunca bio je dugotrajan i nevjerojatan. Mjesto Trælanípa također bih preporučio – do vidikovca treba sat i pol hoda, a ulaz se naplaćuje 30 €. Riječ je o jezeru smještenom na litici, s pogledom na ocean.

Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci

Selo Gásadalur sa svojim poznatim vodopadom Múlafossur je još jedno od nezaobilaznih mjesta, a do njega vodi uski tunel kroz koji prolazi samo jedno vozilo. Ne brinite, ima mjesta da se stane ako auto iz suprotnog smjera dolazi :). Također bih istaknuo vodopad Fossa, vidikovac Foldarskarð i selo Saksun. Što se tiče hrane, iako nije spektakularna, možete probati lokalne specijalitete poput mesa dupina i kitova. Ja sam to ipak preskočio i uživao u izvrsnom domaćem lososu.

Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
Farski otoci
  • Što te najviše oduševilo na Farskim otocima i možeš li izdvojiti najdražu fotku koju si okinuo?

Najviše me oduševio potpuni mir i tišina. Ondje se čovjek zaista može odmoriti – nikad u životu nisam manje spavao, a osjećao se tako odmorno. Osim toga, životinje su izuzetno pitome i nježne, a vožnja automobilom pruža nevjerojatne pejzaže na svakom koraku. Definitivno je to najljepše mjesto koje sam ikad posjetio! Najdraža fotografija mi je ona s prikazom otoka Drangarnir i Tindhólmur – taj sam prizor promatrao nekoliko puta dnevno, uvijek iz nove perspektive.

Farski otoci
otok Drangarnir
Farski otoci
Farski otoci
otok Tindhólmur

Često tražimo manje razvikane destinacije za naša putovanja, a sada su nam Farski otoci pri vrhu liste mjesta koje bismo voljeli što prije posjetiti. Brb, bukiramo let!

Foto: Matia Malenica

Učitati još
Zatvori