Uz ove serije uvijek ogladnimo jer im je hrana u glavnoj ulozi
Uz ove serije uvijek ogladnimo jer im je hrana u glavnoj ulozi

Uz ove serije uvijek ogladnimo jer im
je hrana u glavnoj ulozi

Serije o hrani – predstavljaju život u kuhinji, ispunjen svim emocijama. Hrana je spona između kultura, obitelji, prijatelja – kroz nju se može sve ispričati. Svatko tko voli hranu zna koliko je uzbudljivo gledati serijale koji slave kulinarstvo. Bez obzira na to jesu li u pitanju stvarne priče ili fiktivne avanture u kuhinjama. Pripremili smo listu najboljih serija o hrani koje će vas inspirirati, educirati i zabaviti. Svaki serijal prati i prijedlog recepta, jer vrlo dobro znamo da poslije kulinarskog maratona želimo kuhati.

Na našoj listi se nalaze dokumentarne serije koje nas vode u kulinarske svjetove najpoznatijih chefova. Tu su i igrane i animirane serije o hrani koje donose dramu i intrige iz kuhinje. Za svakog ljubitelja hrane, ovdje ima ponešto. Pripremite svoje omiljeno piće i grickalice, udobno se smjestite i uživajte u gledanju.

Dokumentarne serije o hrani

Chef’s Table

Opis: Chef’s Table je serijal koji je promijenio način na koji gledamo na život i rad poznatih chefova. Koncept je osmišljen da daje intiman uvid u osobne priče i najvažnije životne prekretnice najpoznatijih svjetskih kuhara. Svaka epizoda se fokusira na jednog šefa kuhinje i njegovu ili njenu jedinstvenu filozofiju o hrani.

Zašto gledati: Osim nevjerojatnih priča, serijal nudi spektakularne kadrove hrane i pripreme jela. Idealan je za one koji žele vidjeti umetnost kuhanja na djelu i upoznati neke od najboljih restorana na svijetu.

Prijedlog recepta: Ravioli s parmezanom i tartufima – inspiracija šef Massimo Bottura, Chef’s Table

Salt Fat Acid Heat

Opis: Baziran na istoimenoj knjizi, ovaj serijal prati autoricu i kuharicu Samin Nosrat. Ona istražuje četiri osnovna elementa kulinarstva: sol, masnoću, kiselinu i toplinu i kako ih pravilno koristiti. Nosrat putuje širom svijeta kako bi pokazala univerzalnu primjenu ovih principa.

Zašto gledati: Kombinacija obrazovnog i vizualno privlačnog pristupa kuhanju zbog kojeg je ovaj serijal must-see za sve ljubitelje hrane. Sadržaj je predstavljen na pristupačan i zanimljiv način. Idealan je za gledaoce koji žele unaprijediti svoje kulinarske vještine.

Prijedlog recepta: Pečena piletina s limunom i maslinovim uljem.

Anthony Bourdain: Parts Unknown

Opis: Jedinstveni i neponovljivi Anthony Bourdain. U ovom serijalu istražuje kulinarske tradicije i kulture diljem svijeta, pružajući uvid u lokalne zajednice kroz hranu. Delikatno balansira između priče o hrani i ključnim socijalnim, političkim i kulturnim temama.

Zašto gledati: Serijal nije samo o hrani, već i o ljudima, mjestima i kontekstu. Bourdainov jedinstveni pristup i duboko razumijevanje kulture čine ovaj serijal izuzetno zanimljivim i edukativnim. Jedinstveni način pripovijedanja pruža intiman pogled na svijet kroz prizmu hrane.

Prijedlog recepta: Vijetnamska Pho juha.

Dinner time live

Opis: U seriji Dinner Time Live, kuhar Dave Chang donosi potpuno novu dinamiku u svijet kuhanja uživo. Svaka ga epizoda prati dok priprema obroke uživo u društvu poznatih ličnosti i stručnjaka iz različitih područja. Na jedinstven način kombinira humor, savjete za kuhanje, i diskusiju o kulturnim, društvenim, i političkim aspektima hrane.

Zašto gledati: Ako volite učiti kroz zabavu, ova serija je savršen izbor za vas. Idealna je za ljubitelje eksperimenata u kuhinji i dinamičnih diskusija između više sugovornika.

Prijedlog recepta: Sočna svinjska rebra s đumbirom i medom, poslužena uz svježu azijsku salatu od krastavaca.

 Omnivore

Opis: Najnoviji dokumentarni serijal u okviru kojeg Rene Redžepi gleda na svijet kroz oko kuhinje. On istražuje kako nas hrana povezuje i definira, oblikuje politiku, naša uvjerenja, objašnjava našu prošlost i predviđa našu budućnost.

Zašto gledati: Kroz priču nas vodi Rene Redžepi, jedan od najboljih chefova na svijetu, poznat po svom revolucionarnom restoranu Noma. Ova serija istražuje sastojke koji su izgradili društva i oblikovali naša uvjerenja. Od solana u Peruu, šuma kave u Ruandi do divlje tune Španjolske, svaka epizoda približava kako koristimo dragocjene svjetske resurse.

Prijedlog recepta: Kolač s bananom.

New Balkan Cuisine

Opis: Serijal New Balkan Cuisine je dokumentarni serijal koji prati jednog od najboljih srpskih šefova Vanju Puškara i njegov tim. Želja je da se kroz ovaj serijal približi koncept tradicionalne balkanske kuhinje, razumije tradicija i lokalno gastronomsko nasljeđe. U prvoj sezoni je predstavljeno šest namirnica – sir, sol, med, maslinovo ulje, riba i tartufi.

Zašto gledati: Svaka epizoda se otvara temom u okviru koje se istražuje namirnica. Serijal približava povijest, različite lokacije na Balkanu i ljude. Na kraju svake epizode se osmišljavaju nova jela, koja se pripremaju i degustiraju.

Prijedlog recepta: Pita sa sirom i medom.

Igrane serije o hrani

The Bear

Opis: Popularnost The Bear serije ne jenjava. Treća sezona je izašla, a već je potvrđeno da će biti i četvrte. Ova serija prati mladog chefa koji preuzima vođenje obiteljskog sendvič bara u Chicagu nakon smrti svog brata. Prati se njegov razvoj i suočavanje s brojnim izazovima. Serija istražuje stresne situacije u kuhinji i emotivne odnose među ljudima koji u njoj rade.

Zašto gledati: Realističan prikaz stresa i tenzija u profesionalnoj kuhinji  sa sjajnim likovima i emotivnim trenucima.

Prijedlog recepta: Klasični Chicago Italian beef sendvič.

Sweetbitter

Opis: Sweetbitter serija prati mladu ženu koja se seli u New York i počinje raditi u prestižnom restoranu. Tamo otkriva svijet vrhunske kuhinje i kompliciranih međuljudskih odnosa. Serija pruža detaljan prikaz života u elitnim restoranima. Bazirana je na istoimenoj knjizi.

Zašto gledati: Intrigantan uvid u živote ljudi iza scene u prestižnim restoranima. Idealna je za one koji su fascinirani svijetom visoke kuhinje.

Prijedlog recepta: Filet mignon s Bordelaise umakom.

Julia

Opis: Serija prati život i karijeru legendarne Julije Child koja je potpuno promijenila američku kulinarsku scenu. Serija je inspirirana njenim izvanrednim životom  i njenom emisijom Francuski kuhar. Julia je napravila prekretnicu u formatu TV emisijama u kojima se kuha.

Zašto gledati: Pruža uvid u osobni i i profesionalni život Julije Child. Serija prikazuje njene početke, izazove s kojima se suočavala i njene uspjehe.

Prijedlog recepta: Boeuf Bourguignon

Food Wars! (Shokugeki no Soma)

Opis: Ova popularna anime serija prati mladića Soma Yukihiru. Soma se upisuje na elitnu kulinarsku školu gdje se učenici natječu u intenzivnim kuharskim dvobojima. Serija je puna dinamičnih scena kuhanja i kreativnih recepata.

Zašto gledati: Food Wars! kombinira dinamičnu animaciju s detaljnim prikazom kuharskih tehnika i recepata. Serija je poznata po svojoj kreativnosti, dramatičnim obratima i humoru, što je čini omiljenom među ljubiteljima anime-a i kulinarstva.

Predlog recepta: Sočna, pečena svinjetina s umakom od jabuke.

Učitati još
Zatvori