Apple crisp vs apple pie: Donosimo recepte za dva najpopularnija jesenska deserta s jabukama
Apple crisp vs apple pie: Donosimo recepte za dva najpopularnija jesenska deserta s jabukama

Apple crisp vs apple pie: Donosimo recepte za dva najpopularnija jesenska deserta s jabukama

Jesenski dani sa sobom, osim kiše i hladnoće, donose i neke male stvari kojima se jako veselimo. Ispijanje čajeva i vrućih čokolada pod dekicom, juhica od bundeve, cimet rolice i kolači od jabuka samo su neka slatka, jesenska veselja. Uz štrudlu od jabuka koja je kod nas apsolutni favorit, dva najpoznatija jesenska deserta u svijetu su apple pie i apple crisp. U nastavku donosimo recepte koji će postati vaši go-to recepti za idućih nekoliko mjeseci!

kolači od jabuka
kolači od jabuka

Apple pie

Sastojci za tijesto:

  • 310 g brašna
  • 1/2 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 7-8 žlica hladne vode
  • 225 g hladnog maslaca

Postupak izrade tijesta:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.
  • Dodajte hladne kockice maslaca i kratko miksajte – smjesa i dalje treba biti suha.
  • Dodajte 7 žlica ledene vode i ponovno kratko miksajte – ako je tijesto i dalje suho, dodajte još žlicu vode.
  • Tijesto prebacite na površinu, oblikujte homogenu smjesu ali nemojte previše mijesiti i dirati tijesto.
  • Podijelite kuglu na dva jednaka dijela, razvaljajte u plohe, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na barem 1h.

Sastojci za filu od jabuka:

  • 1 kg Granny Smith jabuka, oguljenih
  • 1 i pol žličica cimeta
  • 3 žlice brašna
  • 113 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 1 jaje

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  • Otopite malsac na laganoj vatri pa u njega umiješajte brašno.
  • Lagano mješajući kuhajte minutu, pa dodajte vodu i šećer i kuhajte dok ne zakipi.
  • Smanjite vatru i kuhajte još 3 minute.
  • Tanko narežite ili naribajte jabuke i stavite ih u veliku zdjelu. Pospite ih cimetom i promiješajte.
  • U jabuke dodajte smjesu koja se kuhala i promiješajte.
  • Površinu za valjanje tijesta pobrašnite i razvaljajte, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
  • Dodajte smjesu jabuka, pa razvaljajte i drugi komad tijesta. Od njega nožem ili rezačem za pizzu režite dugačke trakice.
  • Trakice poslažite na pitu, a zatim ih premažite mješavinom 1 jaja i 1 žlice vode.
  • Pitu pecite 15 minuta na 220 C, pa još 45 minuta na 180 C. Kada je pečeno, ostavite da se hladi 1 sat prije posluživanja.

 

pita od jabuka
kolači od jabuka
kolači od jabuka

Apple crisp

Sastojci:

  • 6 jabuka (oguljenih i nasjeckanih)
  • 2 žlice šećera
  • 1 i pol žličica mljevenog cimeta
  • 1 i pol žličica limunovog soka
  • 200 g smeđeg šećera
  • 65 g zobenih pahuljica
  • 90 g brašna
  • 120 g maslaca (narezati na kockice)
  • prstohvat soli

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Posudu za pečenje premažite maslacem .
  • U zdjeli za miksanje pomješajte jabuke, šećer, cimet i limunov sok.
  • Dobro promiješajte, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, smeđi šećer, brašno, 1 žličicu cimeta, sol i maslac.
  • Na jabuke u zdjeli za pečenje dodajte smjesu zobenih pahuljica i brašna, a potom nježno utapkajte da se ujednači.
  • Pecite 40-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa i dok se ne pojave mjehurići.
  • Poslužite toplo, uz kuglicu sladoleda ili preljev od vanilije!
kolači od jabuka

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori