Maniak Padoue je dvorana za penjanje u Bruxellesu napravljena u crkvi
Maniak Padoue je dvorana za penjanje u Bruxellesu napravljena u crkvi

Maniak Padoue je dvorana za penjanje u
Bruxellesu napravljena u crkvi

Dvorana za penjanje Maniak Padoue nalazi se u obnovljenoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog (Saint-Antoine de Padoue) u općini Forest u Bruxellesu. Ova crkva, prepoznatljivog neogotičkog stila, sada služi kao sportski centar za penjače, ali je zadržala i dio svoje funkcije kao mjesto bogoslužja. Projekt su pokrenula četiri entuzijasta penjača u suradnji s lokalnim crkvenim vlastima. Ono što je super je da funkcionira sjajno.

Penjanje u dvoranama

Slobodno penjanje u dvoranama, poznato i kao sportsko penjanje u zatvorenom, sve je popularniji sport koji penjačima omogućava vježbanje u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Dvorane su opremljene umjetnim zidovima koji oponašaju prirodne stijene, omogućujući penjačima da usavršavaju različite tehnike penjanja. Nakon treninga na ovakvim mjestima lako će vam biti otisnuti se u prirodu i okušati se u pravom penjanju. No, da bi sve bilo još šarmantnije i zanimljivije pobrinuli su se belgijski penjači. Oni su naime uredili jednu penjačku dvoranu unutar crkve. Izgleda fenomenalno.

Maniak Padoue

Dvorana nudi više od 40 penjačkih užeta i zidove visoke do 22 metra. Osim toga, prostor uključuje i razne sadržaje poput fitness sale, saune, te prostorija za grupne aktivnosti poput joge. Dvorana je otvorena za lokalne škole i udruženja, a predviđena je i posebna škola penjanja za mlađe generacije. Unatoč prenamjeni, prednji dio crkve je sačuvan za vjerske obrede. U Belgiji nije rijedak slučaj da se sakralni objekti sve češće prenamjenjuju za nove funkcije, uključujući sportske i kulturne centre. Ono što je fascinantno je to da sve funkcionira, a pritom izgleda nevjerojatno.

Učitati još
Zatvori