Murali u pothodniku u Trnskom posveta su kvartovskoj povijesti
Murali u pothodniku u Trnskom posveta su kvartovskoj povijesti

Murali u pothodniku u Trnskom posveta
su kvartovskoj povijesti

Pothodnik u Trnskom dobio je nove murale koji odaju počast bogatoj povijesti kvarta. Naziv projekta je “Sjećanje na Trnsko”, napravljen je uz podršku grada Zagreba, a za cilj ima, osim uređenja javnih površina, pozvati stanovnike da se prisjete svojih iskustava u kvartu, ali i gradu.

murali-trnsko-journal1

Umjetnost na ulici i ispod nje

Jedan od umjetnika koji sudjeluje u projektu je i doajen hrvatske graffiti i street art scene Krešimir Golubić, poznatiji kao Leon GSK. O njemu i njegovoj važnosti za ovu vrstu umjetnosti u gradu već smo pisali nekoliko puta. Stoga nas i ne čudi ovaj projekt, još jedan u nizu kojim se želi ukazati da je street art itekako važna umjetnost. Osim same važnosti na umjetničkoj sceni, neprocjenjiva je i edukacija koja nam pokazuje veliku razliku između vandalizma i umjetnosti.

murali-trnsko-journal2
murali-trnsko-journal3
murali-trnsko-journal4
murali-trnsko-journal5

Grupa ZID

Murale su radili umjetnici iz Grupe Zid, a gotove fotografije nam je poslao Krešo. Sa svojim tridesetogodišnjim stažem, možemo reći poznaje svaki kutak ove scene u Hrvatskoj, a nikako mu ne promiču i sva važna europska i svjetska događanja. Od 2013. počinje raditi stencil  tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno Street Arta scene. I dalje puno putuje, crta, obilazi izložbe, a njegovi radovi izlažu se u brojnim galerijama diljem Europe. Osim svog umjetničkog djelovanja (što kroz izložbe radova ili fotografija), te izdavačkog (street art vodiči u partnerstvu s dizajnerom Sinišom Mazulovićem, Blackbook Croatia), Krešo je i prvi licencirani street art vodič u Zagrebu.

Nije ni čudo da je ova vrijedna ekipa ponovno napravila nešto dobro za grad i njihove u lice i zidove. Veselimo se svakako ove murale vidjeti uživo, ali i neke druge na ostalim lokacijama, jer se, čini se, ovaj projekt nastavlja.

murali-trnsko-journal6
murali-trnsko-journal7
murali-trnsko-journal8
murali-trnsko-journal9
murali-trnsko-journal10

Foto: Krešimir Golubić

Učitati još
Zatvori