Znate li što je sleepmaxxing? Novi wellness trend kojem je u fokusu dobar san
Znate li što je sleepmaxxing? Novi wellness trend kojem je u fokusu dobar san

Znate li što je sleepmaxxing? Novi wellness
trend kojem je u fokusu dobar san

U posljednje vrijeme društvene mreže iznjedrile su hrpu novih fitness i wellness trendova. O mnogima smo već pisali, ali sada je vrijeme da vas upoznamo s jednim koji u fokus stavlja spavanje. U pitanju je sleepmaxxing, odnosno poboljšavanje kvalitete sna. Ovaj trend je popularnost stekao na TikToku gdje su kreatori počeli dijeliti savjete, trikove, ali i gadgete koji njima pomažu da bolje spavaju. Naime, nije bitno samo spavati, bitno je kvalitetno spavati.

Kao i svaki viralni trend i ovaj se sa sobom donio neke korisne informacije, ali i cijelu hrpu potpunih gluposti koje su stručnjaci već opovrgnuli. Nažalost, tu su se našli i neki potencijalno opasni savjeti, ali srećom, oni koji znaju o čemu pričaju, brzo su krenuli upozoravati na to. Među takvim potencijalno štetnim savjetima i proizvodima su svakako ekspanderi nosnica, lijepljenje usana kao i neki suplementi. Kao i kod svakog viralnog trenda, naprosto treba biti oprezan i ne treba nasjesti na fore onih koji težnju za boljim snom žele unovčiti. No, hajdemo vidjeti može li ovaj trend zaista biti koristan.

Sleepmaxxing ima svoje dobre strane

Uspostavljanje večernje rutine, opuštanje i odlaganje mobitela barem sat vremena prije spavanja svakako ne mogu naškoditi. Sve su to načini kako relaksirati tijelo i um, a na kraju i lakše zaspati. Upravo to su savjeti mnogih koji su isprobali sleepmaxxing trend. Činjenica je da je san jedan od važnijih faktora kada je naša fizička i mentalna dobrobit u pitanju. Odrasli trebaju minimalno 7 sati sna, a dobar san znači i bolje funkcioniranje organizma te bolje raspoloženje. Također, ako trenirate, dobar san znači vam još više jer tijelu daje priliku i vrijeme da se zaista oporavi između treninga.

Dobar san jamči nam i bolje pamćenje, prema istraživanjima smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa tipa 2, a snižava i stres. U tom smislu, sleepmaxxing može biti itekako koristan trend jer konačno sebe i svoju dobrobit stavljate na prvo mjesto.

Korisni sleepmaxxing savjeti

Kako se na internetu može pronaći zaista svašta, izdvojili smo nekoliko provjerenih i korisnih savjeta koji mogu pomoći u poboljšanju kvalitete sna. Najprije, izbjegavajte konzumaciju kofeina 6 sati prije spavanja. Zatim, vježbajte redovito, ali izbjegavajte treninge visokog intenziteta prije spavanja. Uz to, uspostavite rutinu, idite spavati i budite se u isto vrijeme svaki dan. Spavaća soba neka bude mračna i hladna, ali ostavite odškrinute rolete kako biste ujutro imali izvor prirodnog svjetla.

Potencijalne opasnosti

Kao i svaki viralni wellness trend i ovaj sa sobom nosi potencijalne opasnosti. Prva od njih je svakako rizik da ljudi počnu opsesivno pratiti svoj “napredak”. Ako imate pametne satove ili narukvice koji prate i analiziraju vaš san, lako se uvući u konstantno provjeravanje zabilježenih podataka. To, pak, može dovesti do povećanog stresa i anksioznosti ako ne postižete zadane “ciljeve”. Sve to rezultira začaranim krugom praćenja spavanja, stresiranja oko nedovoljno dobrog spavanja i ponovo lošeg sna.

Ortosomnija

Ako to konstantno provjeravanje i praćenje postane zaista ozbiljno, moguće je razviti ortosomniju, tzv. bolest modernog doba. Ona označava opterećenost potrebom za “savršenim snom”. Ovaj poremećaj posebno se javlja kod onih koji posjeduju uređaje za praćenje sna. Oni, svakako mogu biti korisni, ali u određenoj mjeri. Ako se prijeđe granica i ako netko krene opsesivno pratiti sve zabilježene podatke, to je već problem i uređaju sami po sebi, umjesto da pomažu, postaju izbor poteškoća.

Neprovjerene informacije

TikTok, kao i druge društvene mreže, vrelo su informacija – kako točnih, tako i onih neprovjerenih i krivih. Problem nastaje kada korisnici sve što čuju shvaćaju kao činjenicu bez da provjere je li nešto istinito i točno. Kada je sleepmaxxing u pitanju, oni bez provjere isprobavaju razne trendove, suplemente, napitke… Prije nego što se upustite u isprobavanje bilo čega što ste vidjeli na društvenim mrežama, dobro provjerite vrijedi li i je li sigurno.

Koji je zaključak?

Dobar san svakako mora biti prioritet jer on utječe na naš organizam i našu psihu. Pokušaji da poboljšate kvalitetu sna su dobrodošli, ali ni u tome se ne smije pretjerati. Što više želite zaspati i što se više brinete oko toga, to ćete lošije spavati. Neki savjeti s društvenih mreža mogu biti korisni, ali prije nego što probate bilo kakve trikove, najbolje se konzultirati s liječnikom.

Sleepmaxxing sam po sebi nije štetan trend. Što god radili kako biste se pobrinuli za sebe i poboljšali kvalitetu svog života, ne može biti loše, pogotovo u današnje ubrzano vrijeme. Ipak, bitno je znati filtrirati informacije i razlikovati korisne o onih potencijalno štetnih.

Foto: Instagram (@hannaschonberg)

Učitati još
Zatvori