Imamo predivne vijesti, odnosno recept za nešto što ćete sigurno obožavati. Keksići s kremom od pistacija i čokolade su naprosto neodoljivi, a kako ih pripremiti naučili smo od blogerice @freshbeanbakery. Zašto samo dodavati pistacije u svoje tijesto za kekse kada tijesto možete napuniti i kremom od pistacija za još bogatiji okus pistacija? Ovi kolačići su super mekani s oštrim rubovima, prepuni prepečenog okusa maslaca, gomile otopljene čokolade i mljevenih pistacija – i punjeni su kremastom i bogatom kremom od pistacija.
Sastojci:
- 8 žlica kreme od pistacija + dodatak za preljev
- 113 g neslanog maslaca
- 100 g svijetlo smeđeg šećera
- 50 g granuliranog šećera
- 1 jaje sobne temperature
- 1⁄2 žličice vanilija
- 160 g višenamjenskog brašna
- 1⁄2 žličice prašak za pecivo
- 1⁄2 žličice soda bikarbona
- 1⁄2 žličice soli
- 100 g čokolade
- 45 g mljevenih pistacija
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
Prije nego što počnete s kolačićima, poželjet ćete zamrznuti 1 žlicu kuglice kreme od pistacija kako bi kasnije bilo puno lakše raditi s njom. Lopaticom za kolačiće izgrabite 8 kuglica kreme od pistacija na lim obložen papirom za pečenje. U malom loncu stavite na srednju vatru, zažutite maslac. Povremeno promiješajte maslac dok ne dobije jantarnu boju i dok se ne pojave male smeđe mrlje. Premjestite smeđi maslac u zdjelu srednje veličine i stavite ga u zamrzivač na 5 minuta da se ohladi. Trebalo bi vam ostati barem 90 g smeđeg maslaca, ako imate malo manje, samo dodajte malo vode dok ne dođete do 90 g. Kad se maslac malo ohladi, umiješajte oba šećera. Umutite jaje i vaniliju dok se dobro ne sjedine.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Koristite gumenu lopaticu za spajanje smjese. Dodajte čokoladu i zdrobljene pistacije i miješajte smjesu sve dok ne ostanu tragovi brašna.
Izvadite 3 žlice mjerice tijesta za kekse. Dlanom spljoštite kuglicu tijesta za kolačiće, zatim stavite smrznutu kuglicu kreme od pistacija u sredinu spljoštenog kolačića.
Presavijte tijesto za kekse koje visi na vrhu kreme od pistacija, pazeći da je potpuno zarobljeno unutar svakog kolačića. Pokrijte kuglice od tijesta za kolačiće i stavite ih u hladnjak na 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 175°C.
Ravnomjerno rasporedite kuglice tijesta za kekse na pleh obložen papirom za pečenje. Po želji otopite dodatnu kremu od pistacija i žlicom na svaku kuglicu tijesta za kolačiće dodajte malo dodatne kreme. Pecite 12-14 minuta, ili dok rubovi kolačića ne počnu dobivati zlatnosmeđu boju. Nakon što kolačići izađu iz pećnice, preporučam da ih “izvadite”. To samo znači da uzmete zdjelu, šalicu ili rezač za keks koji je malo veći od kolačića, stavite ga na vrh kolačića i vrtite zdjelu okolo kako bi kolačić bio malo okrugliji. Neka kolačići odstoje na vrućem limu za pečenje najmanje 5 minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se ohlade. Poslužite i uživajte.
Foto: Instagram (@freshbeanbakery), freshbeanbakery.com