Beauty talk s Anom Volk: Jedan sastojak spas je za hidrataciju isušene kože nakon ljeta
Beauty talk s Anom Volk: Jedan sastojak spas je za hidrataciju isušene kože nakon ljeta

Beauty talk s Anom Volk: Jedan sastojak spas je za hidrataciju isušene kože nakon ljeta

Vratili smo se s mora odmorni, svježi, s puno dobrih priča, ali i isušenom kožom. Koji sastojak će nam pomoći hidratizirati kožu i pripremiti je za vjetrovite jesenske dane, otkrivamo uz pomoć dermatologinje dr. Maje Kolić i kemičarke dr. sc. Zvonimire Mikotić-Mihun.

Za kožu koja treba pojačanu zaštitu i hidrataciju, u beauty svijetu izdvaja se jedan sastojak – ektoin! Ektoin je moćan, prirodan, aktivni sastojak s izvanrednom učinkovitošću – djeluje kao ultimativni tjelohranitelj naše kože, pa nije čudno što ga obožavaju svi poklonici clean skincarea.

Ektoin – što je i zašto ga uvrstiti u rutinu?

Što je točno ektoin i zašto bismo ga trebali uvrstiti u skincare rutinu pitali smo stručnjakinje dr. Maju Kolić, dermatologinju u zagrebačkoj Poliklinici Estera te kemičarku i osnivačicu clean skincare branda BIO Q, te BIO BOUTIQUE, clean skincare trgovine – dr. sc. Zvonimiru Mikotić-Mihun. Obje naše stručnjakinje se slažu da se radi o iznimnom sastojku sa svojstvima zaštite stanica od brojnih čimbenika. Ektoin je otkriven u bakterijama iz egipatskog slanog jezera kao tvar za samoobranu i njihovo preživljavanje, a ova vrsta molekule “štiti od stresa”.

“Neka vas riječ bakterija ne obeshrabri jer u ovom slučaju bakterije čine jako dobru stvar. Proizvode malu molekulu ektoin kao zaštitu od smrtonosnih i ekstremno teških uvjeta života poput slanih jezera, toplih izvora, arktičkog leda, dubokog mora ili pustinje”, objašnjava dr. sc. Mikotić Mihun iz BIO BOUTIQUE-a.

lica_iStock

Ektoin je čisti, prirodni sastojak koji se dobiva najvećim dijelom izravno iz bakterija, a znatno manje sintetskim putem zbog čega je omiljen među ljubiteljima clean skincarea. Dermatologinja iz Poliklinike Estera dr. Maja Kolić će reći da je ektoin multitasker. Radi puno toga i to radi jako dobro. Prije svega “ektoinova supermoć je zaštita” jer štiti od brojnih vanjskih i unutarnjih čimbenika.

“Izuzetna zaštitna učinkovitost ektoina proizlazi iz njegove snažne sposobnosti vezanja vode, na kojoj je mala molekula ektoina okružena brojnim molekulama vode tvoreći zaštitnu, hranjivu, vodenu ljusku koja štiti proteine i ostale sadržaje stanice. Ektoin stabilizira peptide, odnosno proteine stanice”, objašnjava dr.sc. Zvonimira Mikotić-Mihun.

Ektoin doprinosi zaštiti stanice od:

  • isušivanja
  • oštećenja
  • oksidativnog stresa
  • UVA, UVB, IR i vidljivog zračenja
  • zagađenja iz okoliša
  • upala
  • nastanka pigmentacijskih mrlja
  • nepravilnosti na koži.
njega lica_pexels

Savjeti stručnjakinja

Zaštita koju pruža ektoin ima dugotrajan učinak ako kožu redovito tretirate proizvodima s ektoinom nekoliko tjedana. Učinak hidratacije trajat će i nekoliko dana nakon prestanka korištenja te ga naše stručnjakinje preporučuju i za lice i za tijelo. Kad birate proizvod s ektoinom, dr. sc. Zvonimira Mikotić-Mihun iz BIO BOUTIQUE-a savjetuje da odaberete prirodne i ekološke proizvode koji doprinose zdravlju, umjesto proizvoda koji sadrže parabene, parfeme, polietilen glikole (PEG-ove) i ostale kemijske, potencijalno kancerogene sastojke. Takvi proizvodi su idealni posebno za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu, a koriste ih poklonici clean i prirodne kozmetike.

Proizvodi s ektoinom

Dermatologinja Maja Kolić iz Poliklinike Estera ističe da je zahvaljujući neutralnoj pH vrijednosti, kozmetika s ektoinom pogodna za osjetljivu, nadraženu i alergijama sklonu kožu, a ujedno je odlična priprema za kasniju njegu. Većina kozmetičkih proizvoda sadrži ektoin u koncentraciji između 0,3% do 2%, ali je mnogo bitnija sveukupna formula proizvoda od same njegove koncentracije. Stoga, preporučuju se proizvodi koji uz ektoin sadrže i ostale dragocjene, ali zdrave sastojke.

  • Za hidratizaciju – kombinacija ektoina s hijaluronskom kiselinom
  • Za zaštitu kože od slobodnih radikala i oštećenja iz okoliša – kombinacija ektoina s vitaminom E
  • Za jačanje kožne barijere – ektoin u kombinaciji s ceramidima
  • Za smanjenje crvenila – ektoin u kombinaciji s niacinamidom
njega lica_iStock

Tko smije koristiti ektoin?

“Ovisno o formuli proizvoda, preparati s ektoinom jednako su korisni i osobama sa suhom kožom radi hidratacije, kao i onima s masnom kožom radi protuupalnog djelovanja”, kaže dr. Kolić iz Poliklinike Estera.

Iako se naše stručnjakinje slažu da se ektoin odlično podnosi i smatra sigurnim za većinu ljudi, ipak uvijek postoji mogućnost individualne reakcije, pa ako imate alergiju na neki sastojak proizvoda koji sadrži ektoin, treba ga izbjegavati. Dr. Maja Kolić ističe kako kozmetika s ektoinom nikako nije zamjena za SPF zaštitu koju treba nanositi svaki dan kroz čitavu godinu. Ektoin zasigurno nije još jedan trendi sastojak već nešto što se koristi već desetljećima, a u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti i uvjereni smo da će biti sve više zastupljen u proizvodima radi svoje učinkovitosti i jednostavnosti primjene.

Journal-Ana-Volk-foto-Sanja-Tusek-3

Vlasnica Poliklinike EsteraAna Volk, za Journal će se dotaknuti aktualnih tema iz beauty svijeta i uz pomoć stručnjakinja iz područja zdravlja i ljepote kože s nama podijeliti vrijedne informacije i korisne savjete za očuvanje njezine ljepote.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori