Nedavno obnovljena mala vinarija u Višnjanu pravi je skriveni dragulj
Nedavno obnovljena mala vinarija u Višnjanu pravi je skriveni dragulj

Nedavno obnovljena mala vinarija u
Višnjanu pravi je skriveni dragulj

U srcu Istre, na plodnim brežuljcima između Višnjana i Baderne, smjestila se obiteljska vinarija Radovan (Radovani 14), mjesto koje odiše tradicijom vinogradarstva i ljubavlju prema vinu. Obitelj Radovan vinovu lozu njeguje generacijama, a Franko Radovan, preuzeo je obiteljski posao početkom devedesetih godina od svog oca Anđela. Danas su u priču uključeni i Frankova supruga Danijela te djeca Antonio i Anna, čime osiguravaju da se obiteljska baština nastavi i u budućnosti.

Šest sorti grožđa

Vinarija Radovan svoje vinograde uzgaja na karakterističnoj crvenoj zemlji, idealnoj za uzgoj šest sorti grožđa – tri bijele (malvazija, chardonnay, sauvignon blanc) i tri crvene (merlot, cabernet sauvignon, refošk). Njihova vina, kojih na tržištu ima desetak etiketa, odlikuju se svježinom bijelih vina i dubokim okusima odležanih crnih, zbog čega su višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Posebno su ponosni na svoju Capeletto liniju odležanih vina, koja je posljednja izašla na tržište.

Kvaliteta prije svega

Priča vinarije Radovan započinje 1994. godine s jednim i pol hektarom starih loza malvazije. Postupno su proširivali vinograde, a ubrzo su zasadili i cabernet sauvignon. Prve butelje punili su 1998. godine, kada su improvizirali proces hlađenja mošta pomoću aparata za pivo. Upravo je ta malvazija donijela prvu zlatnu medalju na prestižnoj Vinistri. Danas proizvode oko 45 tisuća butelja godišnje. Unatoč rastu, ostali su vjerni kvaliteti – njihova vina nećete pronaći u supermarketima jer vjeruju da bi dugotrajno stajanje na policama moglo narušiti kvalitetu. Radije ih prodaju u restoranima, vinotekama ili izravno posjetiteljima u svojoj vinariji.

Obnovljena vinarija

Osim što je Radovan sinonim za vrhunska vina, posebnu pažnju posvećuju gostoprimstvu. Njihova obnovljena vinarija, koja spaja tradicionalni šarm s modernim dizajnom, savršeno je mjesto za degustaciju vina u opuštenoj atmosferi. Posjetitelji mogu uživati u svježoj malvaziji s notama narančine kore i akacije, elegantnom chardonnayu s aromama breskve i koprive, ili pak baršunastom cabernet sauvignonu obogaćenom notama vanilije i crnog ribiza. Za ljubitelje crvenih vina tu su i merlot, sa suptilnim aromama maline i cimeta, te refošk, vino prepoznatljivo po bogatim okusima višnje i čokolade.

U videu možete pogledati kako vinarija sada izgleda: 

Učitati još
Zatvori