Četiri premijere kojima se posebno radujemo ove jeseni u zagrebačkim kazalištima
Četiri premijere kojima se posebno radujemo ove jeseni u zagrebačkim kazalištima

Četiri premijere kojima se posebno radujemo ove jeseni u zagrebačkim kazalištima

Osim početka školske godine, rujan nam donosi i početak kazališne sezone! Tako nas i ove godine u zagrebačkim kazalištima očekuje niz noviteta, a mi smo ovom prilikom istaknuli one u kojima ćemo uskoro imati priliku uživati. U nastavku donosimo kazališne premijere koje će se odviti u narednim mjesecima. Posebno im se radujemo!

Kazalište

Ubojstvo u Orient Expressu

Zagrebačka će publika po prvi puta na kazališnim daskama imati priliku vidjeti kultni roman Ubojstvo u Orient Expressu, koji na pozornicu Kazališta Kerempuh dolazi u adaptaciji Kena Ludwiga i režiji Sare Stanić. Vjerujemo kako je riječ o naslovu koji će uspješno privući širu publiku. Premijera predstave zakazana je za 20. rujna.

Podsjetimo, u ovom komadu slavni belgijski detektiv putujući luksuznim vlakom Orient Express mora riješiti ubojstvo koje se dogodi u vlaku negdje između Vinkovaca i Slavonskog Broda. Zatočen u snijegu, okružen neobičnom paletom likova, Poirot ipak mora otkriti igru i riješiti slučaj, gdje su svi dokazni materijali rasprostranjeni, a svi putnici naizgled imaju alibi…

Jezik kopačke
Proba predstave Jezik kopačke

Jezik kopačke

Novi naslov Zagrebačkog kazališta mladih na pozornicu donosi neočekivanu temu – nogomet! Predstava Jezik kopačke praizvedba je teksta bivšeg nogometaša Ivana Ergića te Filipa Grujića, kojeg ćemo imati priliku vidjeti u režiji Boruta Šeparovića. Kroz priču o mladom nogometašu ova inovativna predstava otvara pitanja koja idu daleko izvan sportskih terena, propitujući suvremeni nogomet, depresiju i kapitalizam. Sinergija nogometa i kazališta u ovoj predstavi donosi sudar visoke i niske kulture, spajajući različite publike. Pritom ukazuje na važnost promocije mentalnog zdravlja. Premijera je zakazana za 21. rujan. 

Kazalište

Judita

U godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, ne čudi što je naslov kojim zagrebački HNK ulazi u novu sezonu upravo Judita. No, ovoga puta riječ je o opernoj uspješnici hrvatskog skladatelja i akademika Frane Paraća, koja predstavlja svojevrsni raritet među suvremenim hrvatskim operama, prvenstveno zahvaljujući sjajnom prijemu kod publike.

Nova će inscenacija Judite, u režiji Snježane Banović i pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera, još jednom predstaviti ovo operno djelo bez presedana koje može ravnopravno stati uz bok opernim tekovinama suvremene glazbe. Premijera je zakazana za 4. listopada.

PS. U zagrebačkom HNK u listopadu nas očekuje i jedna dramska premijera. Riječ je o djelu Kralj Gordogana autora Radovana Ivšića kojeg će na daske koje život znače postaviti redatelj Rene Medvešek. Premijera je zakazana za 25. listopad.

Kazalište

Sokol ga nije volio

Dramski tekst Sokol ga nije volio jednog od najznačajnijih hrvatskih glumaca Fabijana Šovagovića, naslov je koji u povijesti kazališta Gavella zauzima posebno mjesto. Režirao ga je Božidar Violić, a od svoje premijere 1982. godine Sokol je sedam i pol godina igrao pred publikom, prikupivši 224 izvedbe, sa Šovagovićem kao Šimom, u jednoj od svojih kanonskih uloga. Tek nešto kasnije komad je oživio i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u režiji Joška Juvančića. Sada se ova kazališta koprodukcijski udružuju na istom naslovu, čija je režija povjerena glumcu i dramatičaru Filipu Šovagoviću.

Osim kao kazališni komad, Sokol ga nije volio poznat je i po istoimenoj filmskoj ekranizaciji Branka Schmidta u kojoj je Fabijan Šovagović reprizirao svoju kazališnu ulogu. Zanimljivo je kako je prva uloga Filipa Šovagovića bila upravo u spomenutom filmu, a kako će se snaći u redateljskoj ulozi doznat ćemo 9. studenog kada je zakazana premijera u osječkom HNK -u. Zagrebačka publika predstavu će moći pogledati od 21. studenog.

Dodatak:

Tri predstave za djecu i mlade

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu već dugi niz sezona svojim predstavama za djecu uvodi najmlađe u prekrasni svijet opere. Gita i skriveni svijet, predstava nastala u suradnji s Kazalištem Mala scena, novi je naslov namijenjen bebama od 18 mjeseci, ali i onima malo starijima u dobi do pet godina. Premijera opere održat će se u petak, 13. rujna u foajeu HNK-a u Zagrebu, a izvedbe u nedjelju, 15. rujna u 11 i 18 sati te u ponedjeljak, 16. rujna u 18 sati.

Prema knjizi Priče gospodina Interneta Lane Roje Miličević na program Centra KNAP stiže predstava za djecu i mlade naslovljena S one strane interneta. Kroz dinamičnu međuigru video-projekcija i glume na pozornici, predstava prikazuje djecu i mlade u svijetu interneta. Također, predstava tematizira suvremene opasnosti digitalnog svijeta – odi ovisnost o videoigricama, preko opasnih izazova na društvenim mrežama, sve do utjecaja prekomjernog korištenja interneta na psihofizičko zdravlje djece i mladih. Na rasporedu je od 26. rujna.

Prva premijera u kazalištu Žar ptica nosi naziv Ja sam Akiko, a izlazi 4. listopada. Priču o “neobičnom” pogledu na svijet u kojem živi jedna pametna, duhovita, ali i sasvim drugačija djevojčica. Ona ne zna za brojeve, ali zato jako dobro čita slova. Riječ je o knjizi mladog autora Stefana Tićmija, koju mnogi uspoređuju s Malim princom.

 

Foto: Pexels, ZKM

Učitati još
Zatvori