Maksimir kao Central Park: Čamci su se vratili na jezero, isploviti možete i vi
Maksimir kao Central Park: Čamci su se vratili na jezero, isploviti možete i vi

Maksimir kao Central Park: Čamci su se vratili na jezero, isploviti možete i vi

Park Maksimir, Zagrebu ono što je Bois de Boulogne Parizu, Tiergarten Berlinu, Regent’s Park Londonu ili Central Park New Yorku, već generacijama predstavlja oazu mira i zelenila usred gradskog života. Iako je izvorno nastao na rubnim dijelovima grada krajem 18. i početkom 19. stoljeća, danas je Maksimir u potpunosti okružen gradskim naseljima, no unatoč tome, i dalje je mjesto gdje priroda vlada. Na svojih 316 hektara, park je dom raznim biljnim i životinjskim vrstama, čineći ga pravim utočištem usred urbanog Zagreba. Sada, uz šetnje i piknike, park nudi još jedan nezaboravan način uživanja u prirodi – vožnju čamcima po Prvom jezeru.

Park Maksimir_iStock-1471855511

Vožnja čamcima – povratak tradiciji

Povodom 230. obljetnice Maksimira i 30 godina Javne ustanove Priroda Grada Zagreba, ovaj predivni park dobio je novi, ali nostalgični sadržaj – čamce. Baš kao nekad, posjetitelji sada mogu zaploviti mirnim vodama jezera i doživjeti Maksimir iz potpuno nove perspektive.

Vožnja čamcima po Prvom jezeru vraća romantični duh prošlih vremena, a posjetiteljima pruža priliku da pobjegnu od svakodnevice i uživaju u prirodi na jedan drugačiji način. Čamci su dostupni za najam svakoga dana od 11 do 18 sati, a kućica u kojoj ih možete rezervirati smjestila se u Slavuj gaju, tik uz jezero.

Za 8 eura po čamcu, možete se prepustiti polusatnom veslanju kroz mirnu, idiličnu atmosferu Maksimira. Vožnja vas vodi ispod malih mostova i kroz staništa brojnih ptica, labudova, patki i kornjača. Trenutno su u ponudi četiri registrirana čamca simpatičnih imena: Flora, Pomona, Juraj i Perun, pa ako se odlučite na vožnju vikendom, očekujte navalu na ovu aktivnost.

Park Maksimir

Prisjetimo se povijesti

Vožnja čamcima u Maksimiru nije samo moderan dodatak, već podsjetnik na prošlost. Prije 132 godine ovim jezerom plovio je mali parobrod na petrolejski pogon imena ‘Zagreb grad’. Ova povijesna anegdota vraća nas u vremena kada je jezero bilo središnje mjesto okupljanja Zagrepčana.

Maksimir nudi još više

Osim vožnje čamcima, Maksimir je ovih dana obogaćen i dodatnim sadržajem. Posjetitelji sada mogu predahnuti i osvježiti se u obližnjoj Mirnoj kolibi (kojoj smo već pisali), gdje se mogu poslužiti kavom, limunadom ili nekim drugim napitkom, dok uživaju u mirnom okolišu. Novi infrastrukturni objekti poput Slavuj gaja, Malog glorijeta i Mirne kolibe dodatno su obogatili ponudu, čineći Maksimir još privlačnijim odredištem.

S godišnjim brojem posjetitelja koji doseže dva milijuna, Maksimir se ne prestaje razvijati. Povratak čamaca samo je jedan od načina da se posjetiteljima ponudi još više razloga za istraživanje dijelova parka i uživanje u njegovim skrivenim kutcima.

Foto: iStock i Park Maksimir

Učitati još
Zatvori