Što je Fridgescaping? Novi (bizarni) trend koji će vas ostaviti bez teksta
Što je Fridgescaping? Novi (bizarni) trend koji će vas ostaviti bez teksta

Što je Fridgescaping? Novi (bizarni) trend
koji će vas ostaviti bez teksta

U svijetu gdje društvene mreže i umjetna inteligencija polako uzimaju sve veći utjecaj, čini nam se da nas više ništa ne može iznenaditi. Međutim, posljednji TikTok trend nas je u potpunosti razuvjerio. U modernom svijetu estetika i funkcionalnost često su isprepleteni, pa se pojavio još jedan viralan trend pod nazivom Fridgescaping.

Ovaj pojam, izveden od riječi fridge (hladnjak) i landscaping (uređivanje krajolika), odnosi se na estetsko i funkcionalno uređenje unutrašnjosti hladnjaka. Iako nije u potpunosti nov, blogerica Kathy Perdue prva je skovala taj izraz prije 13 godina, ovaj trend je tek sada uzeo veći zamah.

Što je Fridgescaping?

Fridgescaping nije samo puko pospremanje hrane. To je umjetnost koja kombinira organizaciju, dizajn i brigu o hrani na način koji unapređuje svakodnevno iskustvo korištenja hladnjaka. Radi se o pomnom dekoriranju unutrašnjosti hladnjaka vazama s cvijećem, ukrasnim svijećama i uokvirenim slikama i fotografijama ili figuricama.

Riječ je o praksi organiziranja namirnica u hladnjaku na način koji je vizualno privlačan i praktičan. Cilj je stvoriti prostor koji ne samo da izgleda lijepo već je i funkcionalan, s lako dostupnim namirnicama i optimalno iskoristivim prostorom. Ovaj trend naglašava važnost estetike u svakodnevnom životu, čak i unutar hladnjaka, koji često ostaje zanemaren u kontekstu uređenja doma. A često ga otvaramo i gledamo u njega.

Trend koji potiče rasprave

TikTok i Instagram obiluju fotografijama i snimkama hladnjaka čija je unutrašnjost dotjerana do zadnjeg detalja, a pomno birano cvijeće i ukrasi idilično se slažu s namirnicama koje se nalaze unutra.

Svakako se ovdje ističe dizajnerica interijera Lynzi Judish koja je svojim videima potaknula i brojne druge korisnike društvenih mreža da se poigraju i stilski obogate mjesto koje nikad prije nisu gledali na takav način.

Tematsko uređenje hladnjaka

Ova maštovita i kreativna tiktokerica voli tematski srediti svoj hladnjak, a najviše pažnje privukao je njezin Fridgerton – kreacija inspirirana hit serijom Bridgerton. Tom se prilikom poigrala s romantičnim detaljima. No osim Fridgertona, inspirirala se i Hobbitom, a sada je uređenje tematski posvetila Bubimiru.

Originalno ili pretjerano? Ostaje na svakome od nas da procijenimo. No ono u čemu se slažemo jest kako bi hladnjaku trebali pridati veću pažnju kada je u pitanju organizacija i higijena. Naime, dobra organizacija je pola posla.

Važnost organizacije općenito

Normalno je da brinemo o čistoći doma i urednosti, no svakako bismo trebali izdvojiti vrijeme kada je u pitanju organizacija hladnjaka. Hladnjak se može organizirati prema učestalosti korištenja nekih namirnica ili prema vrstama hrane. Na primjer, možete na jednu policu poslagati namirnice za doručak, na drugu za ručak,  na treću za večeru ili kombinirati voće i povrće na jednom mjestu, a mliječne proizvode na drugom.

frižider, organizacija_pexels-polina-tankilevitch-4443442

Kako organizirati hladnjak?

Prvi korak je kategorizacija hrane. Razdvojite povrće, voće, mliječne proizvode, jaja, meso i ostale namirnice. Upotrijebite različite police, ladice i organizacijske posudice kako bi svaka kategorija imala svoje mjesto.

Drugi korak: Koristite prozirne posude ili kutije koje omogućuju lak pregled sadržaja bez potrebe za otvaranjem. Dodavanje etiketa s nazivima i rokom trajanja dodatno olakšava organizaciju i smanjuje konfuziju.

Treći korak: Prilikom slaganja namirnica, razmišljajte o bojama i oblicima. Postavite voće i povrće tako da stvori šareni mozaik.

Uređenje frižidera_foto_FabrikaCr_iStock-1291345401

Redovno održavanje: Hladnjak zahtijeva redovito održavanje kako se u njemu ne bi taložile bakterije, a samim time stvarali i neugodni mirisi. Redovito ga čistite i maknite hranu čiji je rok trajanja istekao te dezinficirajte unutrašnjost.

Osim toga, uredan, estetski ugodan hladnjak može inspirirati na zdraviji način života, smanjiti stres u kuhinji i pomoći u održivosti kroz smanjenje otpada. Iako zahtijeva malo truda, rezultati su itekako vrijedni – hladnjak koji je istovremeno funkcionalan, organiziran i vizualno privlačan postaje srce svake kuhinje.

Foto: iStock, Pexels, Instagram (@lynziliving)

Učitati još
Zatvori