Key Lime Pie, poznata i kao pita od limete, omiljena je i osvježavajuća slastica koja dolazi iz južne Floride, točnije iz Key Westa. Ime je dobila po aromatičnim key limetama koje uspijevaju u toj regiji. Ova pita spaja kremastu slatkoću i kiselkast okus limete, zbog čega je posebno popularna ljeti, a ubraja se među najpoznatije američke deserte.
Kremasta tekstura na hrskavoj podlozi
Njezin nastanak datira iz druge polovice 19. stoljeća, kada su ribari i stanovnici Florida Keysa, uključujući legendarnu kuharicu Aunt Sally, navodno prvi put pripremili ovaj desert za bogatog brodovlasnika Williama Curryja. U vrijeme kada nije bilo rashladnih uređaja u kućanstvima, svježe mlijeko nije bilo dostupno, pa se umjesto njega koristilo kondenzirano mlijeko, koje nije zahtijevalo hlađenje.
Kombinacija kondenziranog mlijeka, žumanjaka i soka limete stvarala je kremastu teksturu koja se nanosila na podlogu od drobljenih krekera, šećera i otopljenog maslaca. Iako se u modernim receptima krema za ovu pitu peče zbog jaja, izvorno se smjesa jednostavno miješala i ostavljala da se zgusne prije nego što bi se izlila na podlogu. Zbog jednostavne pripreme, Key Lime Pie brzo je postala omiljena među lokalnim stanovnicima.
Osvježenje dok ljeto još traje
Desert je ubrzo stekao veliku popularnost, našao se u brojnim zalogajnicama i slastičarnicama, a danas je prepoznat kao službeni desert Floride. Tijekom vremena, recept se mijenjao i prilagođavao, no u Key Westu i dalje postoje mjesta koja poslužuju Key Lime Pie prema izvornom receptu. Primjer je Kermit’s Key West Key Lime Shoppe – oni u svom nadjevu koristi lokalne key limete i posvećeni su očuvanju više od stoljeće stare tradicije.
Iako postoje mnoge varijacije pite, klasična verzija i dalje ostaje najdraža, posebno među turistima. Za one koji vole jednostavne i osvježavajuće recepte, ova pita od limete idealna je poslastica, savršena za vruće ljetne dane. Mi smo recept pronašli kod gastro blogerice @thebrowneyedbaker i predlažemo vam da ga isprobajte ga dok ljeto još traje.
Key Lime Pie
Sastojci
Za nadjev od limete:
- 4 žličice naribane korice limete
- 4 žumanjka
- 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- pola šalice svježeg soka od limete
Za koru:
- 2 šalice (200 g) mrvica krekera
- 1⁄3 šalice (71 g) smeđeg šećera
- 1⁄2 šalice (113 g) neslanog maslaca, otopljenog
- prstohvat soli
Za preljev od šlaga:
- 360 ml ohlađenog vrhnja
- 57 g šećera u prahu
- pola žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Napravite nadjev. U zdjeli 2 minute mutite koricu limete i žumanjke. Umutite zaslađeno kondenzirano mlijeko, zatim sok od limete. Ostavite na sobnoj temperaturi da se stisne dok pripremate kore.
Napravite koru. U posudi pomiješajte mrvice krekera, smeđi šećer i sol, pazeći da ne ostanu grudice smeđeg šećera. Pokapajte otopljeni maslac preko smjese krekera i promiješajte vilicom da se sve sjedini, pazeći da smjesa bude ravnomjerno navlažena. Ravnomjerno utisnite smjesu za koru na dno i stranice kalupa za pite od 24 cm. Pecite 10 minuta pa prebacite na rešetku da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se kora ohladi, u koru ulijte nadjev od limete. Pecite 15 do 17 minuta. Vratite pitu na rešetku i ohladite je najprije na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u hladnjak dok se dobro ne ohladi, najmanje 3 sata ili preko noći. Napravite šlag. Električnom miješalicom miješajte vrhnje srednjom brzinom dok ne dobijete mekanu smjesu pa dodajte šećer u prahu, malu količinu, zatim ekstrakt vanilije, nastavljajući mutiti vrhnje. Premažite šlag preko nadjeva ravnomjerno. Po želji ukrasite kriškama limete i poslužite. Pokrijte ostatke plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku do 3 dana.
Foto: iStock, Unsplash, Instagram (@thebrowneyedbaker, @wellseasonedstudio)