Michelinovu zvjezdicu prvi put u povijesti dobila je jedna gelateria
Michelinovu zvjezdicu prvi put u povijesti dobila je jedna gelateria

Michelinovu zvjezdicu prvi put u
povijesti dobila je jedna gelateria

Michelinov vodič za Tajvan ove je godine donio povijesnu odluku dodijelivši prestižnu zvjezdicu jednoj gelateriji. Riječ je o gelateriji Minimal, smještenoj u gradu Taichung, koja je do sada bila prepoznata kroz Michelinovu oznaku Bib Gourmand, ali su je odlučili unaprijediti na višu razinu.

Minimal, iako tehnički gelaterija specijalizirana za sladoled, u svojoj ponudi nudi mnogo više. Vrhunski slastičari stvaraju menije s pažnjom i razinom sofisticiranosti karakterističnim za fine dining restorane, a Michelinovi inspektori zaključili su da je ta gelaterija ravnopravna s restoranima koji nose zvjezdice.

Sezonski meni

U Minimalu se posvećuje velika pažnja temperaturi, kombinacijama okusa i tekstura, pri čemu su svi sladoledi rađeni od lokalnih sastojaka. Arwin Wan, chef i osnivač gelaterije, prije toga radio je u Michelinovom restoranu Sur-, a projekt Minimal predstavlja njegovu osobnu strast.

Michelinovi inspektori opisali su Minimal kao ‘okusni i vizualni spektakl’ koji se s lakoćom može usporediti s vrhunskim restoranima. Sedmosljedni meni, koji se mijenja sezonski, uključuje pažljivo osmišljene slastice, a dizajn interijera prati wabi sabi estetiku s naglaskom na elemente poput hrđavog čelika i betonskih površina.

Osjećaj prvog kušanja

Vlasnik gelaterije, Arwin Wan, nakon dodjele Michelinove zvjezdice podijelio je svoje misli na Instagramu: ‘Sve je počelo iz moje ljubavi prema sladoledu. On nije esencijalan za život, ali je izvor čistog užitka. Kao dijete, uvijek sam tražio način da pojedem više sladoleda. Danas, kada ljudi više ne mogu doživjeti onaj izvorni osjećaj prvog kušanja sladoleda, želim im ponuditi novu dimenziju tog iskustva, kroz detaljnije okuse i dublju povezanost.’

Wan je također podijelio kako je put do Michelinove zvjezdice bio pun izazova, ali i unutarnjih preispitivanja: ‘Proces je bio poput istraživanja u mraku. Tri godine nakon osnivanja Minimal gelaterije, iznimno smo sretni što nas je Michelin prepoznao. To nam potvrđuje da je naš rad vrijedan.’

Foto: Instagram (@minimal_gelato)

Učitati još
Zatvori