Obiteljska okupljanja, promet i škola mjesta su gdje generacija Z i milenijalci doživljavaju stres – kako se s time nositi
Obiteljska okupljanja, promet i škola mjesta su gdje generacija Z i milenijalci doživljavaju stres – kako se s time nositi

Obiteljska okupljanja, promet i škola mjesta su gdje generacija Z i milenijalci doživljavaju stres – kako se s time nositi

Stres je, nažalost, neizbježna pojava u modernom društvu i ne zaobilazi nikoga. Nije rezerviran samo za najuspješnije ili pak, potpuno suprotno, one koji nikako da se sastave. On je sveprisutan i dolazi ruku pod ruku s modernim društvom. No, kako se nositi s njim? Mnogo je načina na koji se danas ukazuje na brigu o mentalnom zdravlju. Kako stres tu ima itekako veliku ulogu, važno je pronaći uzročnike i pomoći sebi ili svojim bližnjima da ga ublažite na najbolji mogući način.

Ono što je najvažnije je naučiti kako u užurbanoj svakodnevici odvojiti vrijeme za sebe.

gne-z-stres11

Što je stres i kako na njega reagiramo?

Stres je prirodni odgovor tijela na izazovne ili prijeteće situacije. To je stanje u kojem tijelo reagira na vanjske ili unutarnje podražaje koji narušavaju njegovu ravnotežu. Postoji mnogo različitih uzročnika stresa. Na njegov intenzitet i učinak utječe više faktora. Najjednostavnije ih možemo podijeliti na one vanjske i unutarnje.

genz-millenials2

Vanjski i unutarnji uzroci stresa

Vanjski su oni koji dolaze iz okoline i često su povezani s nepredvidivim situacijama kao što je preopterećenje na poslu, rokovi, nedostatak podrške od strane kolega ili nadređenih, nedostatak autonomije, konflikti na radnom mjestu. Veliku ulogu igraju i problemi u obiteljskim ili partnerskim odnosima. Tu su i financijski problemi, gubitak posla, velike životne promjene poput preseljenja, smrti bliske osobe ili razvoda.

gne-z-stres17

Unutarnji su pak oni koji dolaze iz osobnih uvjerenja, stavova, odgoja i načina razmišljanja. Perfekcionizam, nisko samopouzdanje, pesimizam, obiteljske traume i sam nedostatak vještina kako se “nositi sa stresnim situacijama”.

stres-genz-naslovna-2-

Ono što *istraživanje tvrtke Mars i brenda Orbit pokazuju je da se različite dobne skupine različito nose sa stresom, ali imaju i različite uzroke i intenzitete proživljenog stresa. Generacija Z i Milenijalci tako razlikuju svoje uzročnike, ali i načine nošenja sa stresom, od načina na koji to rade, primjerice, njihovi roditelji. Istraživanje provedeno na pripadnicima generacije Z i milenijalcima u Hrvatskoj, pokazalo je da 3/4 ispitanika svakodnevno doživljava stresove, a oko 50% ih je upoznato s pojmom mikrostres.

gen-z-stres-journal2

Mikrostres

Mikrostres podrazumijeva male, svakodnevne stresore koji naizgled djeluju beznačajno, ali mogu imati kumulativni negativni učinak na naše mentalno i fizičko zdravlje. Za razliku od velikih stresnih događaja poput gubitka posla, razvoda ili zdravstvenih problema, mikrostresovi su suptilni, ponavljajući stresori koji često prolaze nezapaženo, ali mogu uzrokovati dugotrajnu iscrpljenost i osjećaj preopterećenosti. Najčešći mikrostresovi povezani su s obvezama (preopterećenost, odlaganje obveza i zadataka, rokovi), manjim svađama s prijateljima/obitelji, te zastojima u prometu.

genz-millenials1

Stresne situacije se na prvom mjestu događaju na poslu/u školi/na fakultetu, potom u prometu (prijevoz do/od posla/škole/fakulteta), obiteljska okupljanja, jutarnja priprema za izlazak iz kuće i slično. 3/4 ispitanih navodi da im je prijevoz na neki način izvor stresa – čini ih anksioznima, neraspoloženima i razdražljivima i ima utjecaj na raspoloženje i produktivnost i određeno vrijeme nakon vožnje, a nekima i tijekom cijelog dana.

genz-milenials-dupe

Stres relief tehnike

Čak 78% mladih u Hrvatskoj smatra „vrijeme za sebe“ izuzetno važnim, a omiljeno mjesto za vrijeme za sebe je (prazna soba) kod kuće, a van kuće parkovi i vožnja autom. Šetnja i odvajanje od ljudi koji su izvor stresa, glavni su načini smirivanja i ponovnog fokusa u stresnim situacijama. Pored toga, pribjegava se i gledanju televizije, razgovoru i čitanju. Ono što ispitanici navode kao “stres relief tehniku” je žvakanje žvakaće gume. Ova antistres aktivnost zastupljenija je kod Gen Z (17%) nego kod milenijalaca. Najčešći trenuci kad se poseže za žvakaćom su tijekom putovanja (24%), tijekom rada/učenja (24%), te neposredno pred susret s nekim (20%). Što su, pokazalo se istraživanjem, i njihovi glavni uzročnici mikrostresa.

gne-z-stres16

Kako se s time nositi?

Ovo su samo neke od tehnika kojima se možete poslužiti da si u trenutku olakšate.

  • Meditacija i mindfulness (svjesnost)
  • Fizička aktivnost
  • Tehnike disanja
  • Vježbe vizualizacije i maštanja
  • Vizualizacija
  • Razgovor s terapeutom
  • Tehnike pisanja i vođenja dnevnika
gne-z-stres9

No, ono što je svakako dobro dugoročno raditi je osvijestiti da je svaki trenutak važan i da je prisutnost u njemu najvažnija. Kada u svojoj svakodnevici odvojite vrijeme za sebe, moći ćete s većom lakoćom odrađivati sve izazove koje pred sve nas stavlja moderno društvo.

gen-z-stres-journal1
*Napomena: Anketu je provela tvrtka Mars i brend Orbit u suradnji s tvrtkom Deep Dive Research and Consulting i obuhvatila je 500 ispitanika (pripadnici generacije Z i milenijalci u Hrvatskoj). Svi podaci iz teksta potječu iz navedenog istraživanja.

Foto: Unsplash, dupephotos.com

 

Učitati još
Zatvori