INSTA(NT) TRAVEL: Rujan je idealan za posjet talijanskom gradiću s plutajućim dvorcem
INSTA(NT) TRAVEL: Rujan je idealan za posjet talijanskom gradiću s plutajućim dvorcem

INSTA(NT) TRAVEL: Rujan je idealan za posjet talijanskom gradiću s plutajućim dvorcem

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Ovoga puta vodimo vas u grad Sirmione, smješten na južnom rubu čarobnog jezera Garda u sjevernoj Italiji. Ovaj šarmantni gradić smjestio se na uskom poluotoku koji se proteže duboko u jezero, a njegova povijesna jezgra, s kamenim lukovima i uskim uličicama, odaje dojam kao da ste zakoračili u bajku. Ovdje se zaista vrijedi zadržati, prenoćiti i uživati u miru koji donosi večernja šetnja ulicama prošaranim čempresima.

Sirmione_iStock-1025489322
Sirmione_iStock-1495822319

Pravi povijesni dragulj

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sirmionea je impresivni dvorac Scaliger, sagrađen u 13. stoljeću od strane moćne obitelji Scaligeri iz Verone. Ovaj dvorac, smješten na samom ulazu u grad, djeluje gotovo nestvarno dok se izdiže iz jezerskih voda, povezan s kopnom putem dva pješačka mosta. Iako unutar dvorca nećete pronaći bogate muzejske zbirke, uspon na njegovih 150 stepenica vodi vas do panoramskog pogleda koji će vas ostaviti bez daha. Sa zidina dvorca pruža se prekrasan pogled na crvene krovove Sirmionea i obližnju luku, a vožnja brodom oko dvorca omogućuje vam da sagledate njegov jedinstveni oblik iz svih kutova.

Sirmione_iStock-502560290

Mali grad velikih sladoleda

Središte Sirmionea pravo je malo blago za ljubitelje istraživanja. Labirint uskih ulica ispunjen je kafićima, trgovinama, barovima i hotelima, a svaki kutak skriva nešto novo. Prošetajte do Bouganville Caféa, malog kafića prekrivenog ljubičastim bugenvilijama, koji je postao jedan od najpoznatijih motiva na Instagramu.

Zanimljivo je da je Sirmione poznat i po svojoj impresivnoj ponudi sladoleda. Glavna ulica prepuna je gelaterija koje nude sladoled u svim zamislivim okusima. Ovdje se sladoled ne prodaje na kuglice, već prema veličini korneta, koji prodavači velikodušno napune sve do vrha – dovoljno da se počne topiti prije nego što uspijete sve pojesti. Posebno je hvaljena Gelataria Mirkos. 

Katulove špilje (Grotte di Catullo)

Zbog svog izvanrednog položaja na vrhu poluotoka, Katulove špilje predstavljaju jedno od najzanimljivijih arheoloških lokaliteta u Italiji, s ruševinama rimske vile izgrađene između kraja 1. stoljeća prije Krista i 2. stoljeća nove ere. Ovu veličanstvenu vilu dao je sagraditi pjesnik Gaj Valerije Katul u 1. stoljeću prije naše ere. Kasnije je vila stoljećima bila zapuštena, urušena i obrasla dračem i kamenjem, pa se do nje dolazilo kroz pećinske prolaze, otuda i naziv Katulove špilje. U novije vrijeme vila je obnovljena i danas se smatra jednim od najbolje očuvanih primjera rimske ladanjske arhitekture. Arheološki muzej u Sirmioneu, koji je otvoren 1999. godine, smješten je unutar ovog arheološkog lokaliteta. U muzeju su izloženi artefakti povezani s poviješću Sirmionea i jezera Garda, predmeti s drevnih gomila oko poluotoka Sirmione, te brojni dokazi rimskog i srednjovjekovnog razdoblja pronađeni u Sirmioneu.

Opuštanje u ljekovitim termama ili plažama

Sirmione je također poznat po svojim termalnim izvorima. Voda bogata sulfatima izvire iz dubina jezera i nudi olakšanje od raznih zdravstvenih tegoba. Mnogi posjetitelji dolaze ovdje upravo zbog opuštanja u ljekovitim termama, a hoteli na kraju poluotoka nude privatni pristup tim blagodatima. No, čak i ako ne odsjednete u hotelu, Aquaria Thermal Spa nudi savršeno mjesto za opuštanje u termalnim bazenima, saunama i turskim kupeljima, te uživanje u wellness tretmanima.

Ako više volite uživati u prirodnim ljepotama jezera, svakako posjetite plažu Jamaica, koja se nalazi na samom vrhu poluotoka. Ova neobična plaža s glatkim stijenama i kristalno čistom vodom pruža nevjerojatan pogled na jezero i okolne planine.

Jamaica plaža, Sirmione
Jamaica plaža, Sirmione_iStock-1348181475

Povijesno središte Sirmionea zatvoreno je za promet, što ga čini idealnim mjestom za bezbrižno istraživanje pješice. Parkirajte izvan zidina dvorca Scaliger i uronite u atmosferu ovog čarobnog gradića na obali najvećeg talijanskog jezera, koji će vas osvojiti šarmom.

Foto: iStock, Instagram (@garda.tours)

Učitati još
Zatvori