Nokte ne treba zanemarivati, a ovih 5 savjeta pomoći će da ih ojačate za jesen
Nokte ne treba zanemarivati, a ovih 5 savjeta pomoći će da ih ojačate za jesen

Nokte ne treba zanemarivati, a ovih 5 savjeta pomoći će da ih ojačate za jesen

Baš kako nam je na kraju ljeta glavna preokupacija njega i oporavak kose i kože, jednak foks trebali bismo staviti i na njegu noktiju. Nakon ljetnih mjeseci, kada su nokti često izloženi suncu, morskoj soli ili kloriranoj vodi, dolazi vrijeme za regeneraciju i dubinsku njegu. Promjene u temperaturi, vjetru i suhom zraku, tipične za jesensko vrijeme, mogu dodatno utjecati na isušivanje i lomljivost nokatne ploče, što vodi do pucanja i listanja noktiju. Stoga, prilagođena rutina njege nije samo estetsko pitanje – uredna manikura i meke ruke su ultimativan dokaz njegovane žene – već je važna i za zdravlje samih noktiju.

Njega noktiju nije ograničena samo na redovito rezanje i oblikovanje. Ona uključuje i dubinsku hidrataciju, korištenje zaštitnih baza te izbjegavanje agresivnih proizvoda koji mogu dodatno oštetiti oslabljenu nokatnu ploču. S obzirom na to da su nokti ogledalo našeg zdravlja, briga o njima ima i širi značaj – održava ih zdravima, snažnima i otpornima na vanjske utjecaje. Upravo zbog toga, ulaganje u pravilnu njegu noktiju ključno je za njihovu dugotrajnu ljepotu i vitalnost. Uz ovih pet savjeta kako ojačati nokte i pripremiti ih za hladnije mjesece brzo ćete ih dovesti u red.

Naglasak na hidrataciji

Nokti, poput kože i kose, trebaju hidrataciju. Suhi nokti skloni su pucanju i listanju, stoga je važno redovito ih njegovati uljima i kremama. Ulje jojobe, bademovo ulje i vitamin E izvrsni su izbori za hidrataciju noktiju i kožice.

Hidratacija nokatne ploče može zvučati zbunjujuće, no nokat možete hraniti čak iako je nalakiran. Dovoljno je ostaviti minimalan potez nokta “ogoljen” od laka kako bi upijao hranjive tvari iz seruma, kremi i ulja za njegu.

Prehrana itekako ima utjecaja

Uravnotežena prehrana bogata proteinima, željezom, kalcijem i biotinom može značajno poboljšati zdravlje i snagu noktiju. Biotin, poznat kao vitamin H ili B7, posebno je učinkovit u jačanju noktiju i može smanjiti lomljivost. A znate li kako utjecati na pojavu bijelih linija?

Bijele linije na nokatnoj ploči, poznate i kao leukonihija, mogu se pojaviti u različitim oblicima i uzorcima, a uzroci njihove pojave mogu varirati. Leukonihija se najčešće manifestira kao bijele mrlje, točkice ili linije na noktima, a može zahvatiti jedan ili više noktiju. Ove bijele oznake na noktima često su bezopasne, ali ponekad mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme ili traume.

Najčešći uzrok pojave bijelih linija na noktima je mehanička trauma, poput udarca ili pritiska na nokatnu ploču. Čak i manji udarci mogu uzrokovati oštećenje stanica u bazi nokta, što rezultira pojavom bijelih linija ili mrlja dok nokat raste. Uz to, manjak određenih nutrijenata, poput cinka ili kalcija, također može biti odgovoran za pojavu bijelih linija, što znači da kvalitetnom prehranom uistinu možete utjecati na kvalitetu samoga nokta.

Lakovi za jačanje su obavezni

Prije nanošenja laka za nokte, uvijek koristite bazni lak. Bazni lakovi ne samo da štite nokte od mrlja i kemikalija iz samoga laka, već često sadrže i hranjive sastojke poput kalcija i proteina koji dodatno jačaju nokte.

Možda vam se bazni lakovi za jačanje noktiju čine kao mit – no oni uistinu rade svoj posao. Uz neke bazne lakove nokat će instant dobiti na čvrstoći, a uz neke će samo s vremenom dobiti na otpornosti. Koji god odabrali, dajte mu vremena da pokaže svoje djelovanje jer ono nažalost neće biti vidljivo tek nakon prvog korištenja.

Oblikovanje je ključ

Redovito podrezivanje noktiju i oblikovanje sprječava njihovo lomljenje i pucanje. Uživate li u dugim noktima, oni najčešće nisu održivi nakon ljetnih mjeseci jer uvijek pucaju na istom mjestu – do gdje izdrže s rastom.

Umjesto da kratite nokte škaricama, predlažemo korištenje nježne turpije, jer čak i uz škarice može doći do neželjenog pucanja nokta. No izbjegavajte agresivno piljenje nokta, posebice njegove površine. Ono može dodatno oštetiti strukturu samoga nokta.

Izbjegavajte agresivne proizvode

Acetoni i jaki odstranjivači laka za nokte mogu oštetiti nokte i isušiti ih. Odlučite se za odstranjivače bez acetona i izbjegavajte gel i akrilne nokte koji u ovom trenu mogu zamaskirati problem – ali ga neupitno i pogoršati.

Uz strpljenje, naoružajte se i rukavicama jer vaši nokti neće najbolje podnositi niti čišćenje i pranje. Agresivni proizvodi za čišćenje mogu nagristi kožicu oko noktiju i dodatno oslabiti sam nokat, što sada svakako želite izbjeći. Znamo da je održavanje higijene doma neizbježno, no sljedećih mjesec i pol dana radite ga prilagođeno.

Foto: Instagram (@philippaallback)

Učitati još
Zatvori