Filmski festival u Veneciji: Novi nastavak Bubimira žestoko podijelio kritičare
Filmski festival u Veneciji: Novi nastavak Bubimira žestoko podijelio kritičare

Filmski festival u Veneciji: Novi nastavak Bubimira žestoko podijelio kritičare

Sinoć je službeno otvoren ovogodišnji Filmski festival u Veneciji. Film otvorenja bio je Tim Burtonov Bubimir Bubimir, nastavak filma koji ga je proslavio 1988. godine. Michael Keaton, Winona Ryder i Catherine O’Hara vratili su se svojim ulogama, a mnogi su jedva čekali ponovno posjetiti likove 36 godina kasnije. Prije nego što stigne u kina, film je imao svoju premijeru na prestižnom festivalu. Prvi komentari razlikuju se kao nebo i zemlja.

Bubimir Bubimir

Povratak Bubimiru nakon 36 godina

Nastavak Bubimira nadmašuje original u svakom aspektu, piše BBC, a Vanity Fair kaže kako bi bilo bolje da je Bubimir mrtav. Kritičari su poprilično podijeljeni oko kvalitete filma što samo dokazuje da je ovo jedan od onih naslova kojeg ćete ili voljeti ili mrziti. Na premijeri je dobio trominutni pljesak, a mnogi mediji su ga pohvalili jer je otišao korak dalje i zapravo je bizarniji, jeziviji, smješniji i čudniji nego originalna verzija.

Podsjetimo, fantasy komedija Bubimir je izašla 1988. godine i pratila duhove preminulog para koje uznemirava nepodnošljiva obitelj koja se uselila u njihov dom tako da unajme Bubimira, zlonamjernog duha da ih istjera. Film je bio samo početak uvrnutog svemira redatelja Tima Burtona. Novi nastavak, Bubimir Bubimir vraća nas u obitelj Deetz. Nakon obiteljske tragedije, vraćaju se kući u Winter River. Dok je još uvijek proganja Bubimir, Lydijin život se okreće naglavačke kada njezina kći tinejdžerica Astrid slučajno otvori portal u zagrobni život.

Michael Keaton reprizirao je ulogu Bubimira, Winona Ryder ulogu Lydije, a Catherine O’Hara ulogu Delie. Glumačkoj postavi ovog filma se pridružuju još Jenna Ortega kao Astrid, Monica Bellucci, Willem Dafoe te Justin Theroux.

Beživotan kao i njegovi likovi?

Sama vijest o nastavku voljenog filma, razumljivo je izazvala negativne reakcije. Hollywood nikako da prestane musti novce radeći remakeove i nastavke voljenih filmova koji rijetko kad dobro ispadnu. Samo upropaste sjećanje na odličan film. Međutim, pojedini kritičari su Bubimira Bubimira usporedili s Top Gun: Maverickom, kao nastavak koji zapravo funkcionira te je možda čak i bolji. No, nisu svi toliko oduševljeni.

Na drugoj strani su oni koji misle kako je nastavak inferiornija verzija originala. Svjetski filmski kritičari raspisali su se o nezgrapnom početku filma koji više služi fanovima originalnog filma kao nekakvi love letter. Nema ništa novo i svježe u novom nastavku. Dok su se neke lošije kritike suzdržali od kompletnog pljuvanja po filmu, neki su otišli korak dalje. Bubimir Bubimir nazivaju beživotnim i ispraznim filmom s lošim humorom.

Bubimir Bubimir

Je li stvarno toliko loš ili odličan hommage originalnom filmu s novim pristupom, izgleda da ćemo morati sami procijeniti. A nećemo morati ni dugo čekati. Film u domaća kina stiže 5. rujna, a najavu donosimo u nastavku.

P.S. Nastavite uz nas pratiti koji filmovi će imati svoju premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, kao i modne kombinacije zvijezda na red carpetu.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori