Neraskidiva veza mode i sporta: Od Rodmana do Osake, ove kombinacije ušle su u povijest
Neraskidiva veza mode i sporta: Od Rodmana do Osake, ove kombinacije ušle su u povijest

Neraskidiva veza mode i sporta: Od Rodmana do Osake, ove kombinacije ušle su u povijest

Nije neka novost da su sport i moda dva usko povezana područja, skoro ovisna jedan o drugom. Sve više modnih kuća uzima poznate sportaše kao svoje ambasadore, a ti isti sportaši sve veću pažnju posvećuju svom izgledu na terenu. Tenis se nameće kao sport koji ima najveći utjecaj na modu. Ili moda na njega? A tenisačica Naomi Osaka na teniskom Grand Slam turniru US Open je najsvježiji dokaz toga. Osaka se pojavila u kompletu koji je nastao kao suradnja brenda Ambush i Nike, a ono po čemu se outfit ističe jesu mašne i volani koje ne viđamo često na teniskim terenima. Osaka ističe kako outfit slavi njene japanske korijene, a mašne i valovi su nešto što joj je “zapelo za oko” tijekom njenog boravka u Japanu.

Naomi Osaka Us open Nike x Ambush
Naomi Osaka Us open Nike x Ambush

Sport i moda go way back

…I najbolji primjer za to je Dennis Rodman, košarkaška legenda, ali i modna. Kontroverzan, provokativan i karizmatičan (voljeli vi njega ili ne), Rodman je znao privući pažnju. Njegov pristup modi je vrlo humorističan i, u najmanju ruku, slobodan. I većini baš i nije “sjeo”. A od ženskih sportašica, kao logičan izbor se nameće jedna od najvećih, a to je Serena Williams. Serena je na teren izlazila u zaista zanimljivim kombinacijama i uvijek bi sa sobom doma ponjela i modnu i sportsku zlatnu medalju. No, njen modni put nije dobio zeleno svijetlo od svih, tako da joj je jedan outfit na French Openu čak bio zabranjen od strane vrha teniskog saveza. Ali, Serena i Nike su svejedno neko vrijeme bili najjači modni par na sceni.

Dennis Rodman 1
Sport i Moda Dennis Rodman
Sport i Moda Serena Williams
Sport i Moda Serena Williams
Sport i Moda Serena Williams
Sport i Moda Serena Williams

Na Olimpijskim igrama u Parizu se istaknula jedna žena

I zna se koja – Sha’Carri Richardson. Sha’Carri navodi da joj je modna inspiracija američka sportašica Florence Griffith Joyner, poznatija pod nadimkom Flo-Jo. Flo-Jo je svoj veliki modno sportski trenutak imala 1988. godine na Ljetnim olimpijskim igrama… And the rest is history. Flo-Jo je bila opaka. Osvajačica je tri Olimpijska zlata i svjetska rekorderka u trčanju na 100 i 200 metara. Njen stil nije forsiran i umjetan i nikada se nije tako oblačila zbog pažnje, već je to ugravirano u njenom DNK. Od srednje škole šiva odjeću i to nije prestala raditi i za neka od najpoznatijih sportskih natjecanja. Njenu “ostavštinu” nastavlja Sha’Carri i za sada joj ide vrlo dobro. Kao i Flo-Jo, često nokte koordinira sa sportskim natjecanjem ili odjećom. Njena poznata izjava na Olimpijskim igrama u Parizu “I’m not back, I’m better” je također završila na njenim noktima. Imala je i neke viralne trenutke, kao recimo skidanje perike prije starta utrke. Sha’Carri je naglo skinula periku i nakon toga postala najbrža žena u Americi. Dugački nokti s ukrasima i perike u raznim bojama su dio crnačke kulture, tako da u njenom slučaju sport i moda dobivaju i trećeg gosta, a to je (hustle) kultura.

Sport i moda
Florence Griffith Joyner
Sport i moda
Sport i moda

Oakley naočale su ušle u povijest, a originalni model s Olimpijskih igara je izgubljen

Ove naočale brenda Oakley su sigurno nešto najluđe što ste vidjeli na sportskim natjecanjima. Nazvane “Over the top” jer su se nosile doslovno over the top, umjesto krilca koja idu iza ušiju, naočale su imala “krilca” koja su išla na glavu. Oakley je odmah znao kojem sportašu će ih ponuditi, a to je bio Ato Boldon, sprinter iz Trinidada i Tobaga za Olimpijske igre u Sydneyu 2000. godine. I sam Boldon je bio skeptičan i predomišljao se do zadnjeg trenutka, no ipak je učinio dobar (i vrlo hrabar) potez i nosio ih je na utrci. Oakley i Boldon su već sljedeći dan bili na svim naslovnicama časopisa, a da stvar bude još bolja – naočale su krenuli nositi i ostali sportaši. Profesionalni golfer Jarmo Sandelin je samo jedan od njih (i vjerujte, izgleda još smiješnije od Boldona). Model se više ne proizvodi, a original koji je nosio Boldon na Olimpijskim igrama je izgubljen. Boldon ih je poklonio svom ujaku koji ih nakon ovoliko godina, više ne može naći.

Oakley over the top naočale
Oakley over the top naočale

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori