Nakon steampunk bara Mr.Fogg u Martićevoj te pizzerije Mrs.Fogg u ulici Karla Metikoša, red je došao i na Grandmu Fogg. Riječ je o pizzeriji u centru grada (točnije Vlaškoj 95) iza koje stoji ista Fogg ekipa – Saša Višnjić, Domagoj Kralj i Emil Tocauer. Novo mjesto uređeno je u istom futurističko-industrijskom dizajnerskom stilu (za koji su zaslužni Nerisa i Argon Razzi iz brenda VaAr18), ali ponudom se razlikuje od svojih Fogg prethodnika.
Naime, Grandma Fogg nudi pizze al taglio koje se prodaju na komad, a kako i samo ime pizzerije kaže, barem na trenutak podsjetit će vas na one kakve su nekad radile naše bake. Isprobali smo ih i, naravno, razgovarali s vlasnicima koje već godinama na okupu drži želja da Zagrepčanima ponude nešto novo, zanimljivije, bolje.
Nedugo nakon otvorenja u Vlaškoj, u City Centru West otvoren je drugi Grandma Fogg. U novom lokalu ostali su vjerni prepoznatljivim zupčanicima i sličnim industrijskim motivima, no ovoga puta sve je prilagođeno okolini shopping centra. Ponuda će u ovom City Centru West biti šira u odnosu na onaj novootvoreni u Vlaškoj.
Tijesto i bolje od bakinog
‘Najvažnije je imati dobar temelj, u ovom slučaju to je tijesto. Tijesto istražujem već 14 godina, a u ovo koje Grandma Fogg nudi, konkretno dvije godine. Svi mi imamo uspomene iz djetinjstva, a nas trojicu vežu one uz pizzu kakvu su radile naše bake. To nam je bila nit vodilja. Željeli smo dobiti pizzu iz pleha poput domaće, s najkvalitetnijim mogućim fermentiranim tijestom koja će zadovoljavati sve organoleptičke potrebe – da ima hrskavost, mekoću, slanost i slatkoću’, objasnio nam je Domagoj Kralj koji je zaslužan za (kušat ćemo i doznati kasnije) zaista savršeno tijesto. Ono fermentira čak tri puta, a za cijelu pripremu potrebno je deset dana. Proizvode ga u pogonu u Buzinu, a dovršavaju u pizzeriji u Vlaškoj. Svakom detalju posvećena je posebna pažnja, čak su išli toliko daleko da su dali izraditi svoje plehove za pečenje.
Nostalgična i tako prozračna
Al taglio, kako je nazivaju Talijani, je ‘nostalgična’ pizza koja se peče u velikim pravokutnim posudama, reže na pravokutnike i prodaje po komadu. Cijeli se pleh sastoji od šest komada pizze, a radi lakše konzumacije će vam ponuditi i da vam komad prepolove. Jedan komad Grandma Fogg pizze je masom poput pola klasične, od 250 do 350 grama, a nakon konzumacije ne osjećate nadutost, upravo zbog kvalitetnog tijesta. Pizze su stoga i hrskave i prozračne, slane zbog nadjeva, ali i zbog parmezana na rubovima, pomalo slatkaste. Upravo je to, kaže nam Domagoj, bio njegov cilj – da vam zadnji zalogaj hrskave kore ostavi sladak okus u ustima.
Kako grad diše
U ponudi za sada imaju osam vrsta pizza, od kojih su sedam baznih, klasičnih. To su Margherita, Capricosa, Caprese, Šunka, Špek šunka, Vegeteriana, Peperoni, a cijene variraju od 3,20 eura do 4,90 eura. Posebna je ona sa slaninom i friariellima za 5,90 eura. U planu je, naravno, širiti ponudu ali su za sada odlučili vidjeti kako ‘grad diše’. Za nas su pripremili i nešto ekskluzivnije stvari koje ćete tek moći probati (favorit nam je pizza s pistacijom, mortadelom i pinjolima).
Idealne su za konzumaciju usput – svratite ovdje kad žurite, a želite pojesti kvalitetnu pizzu. Osim u hodu, možete ih pojesti i uz dva visoka stola pored ulaza. Uskoro kreću i s dostavama, a još jedna dobra vijest jest da se Grandma Fogg uskoro otvara na još dvije lokacije – u sklopu City Centra West te u Španskom, o čemu ćemo vas obavijestiti na vrijeme.
Dodatne informacije
Lokacija: Vlaška 95, Zagreb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 10 do 21 sat
Instagram: @grandmafogg_zg
Foto: Sanja Tušek