Ukusnu ‘bakinu pizzu’ možete probati na još jednoj lokaciji. Otvoren je drugi Grandma Fogg
Ukusnu ‘bakinu pizzu’ možete probati na još jednoj lokaciji. Otvoren je drugi Grandma Fogg

Ukusnu ‘bakinu pizzu’ možete probati na još jednoj lokaciji. Otvoren je drugi Grandma Fogg

Nakon steampunk bara Mr.Fogg u Martićevoj te pizzerije Mrs.Fogg u ulici Karla Metikoša, red je došao i na Grandmu Fogg. Riječ je o pizzeriji u centru grada (točnije Vlaškoj 95) iza koje stoji ista Fogg ekipa – Saša Višnjić, Domagoj Kralj i Emil Tocauer. Novo mjesto uređeno je u istom futurističko-industrijskom dizajnerskom stilu (za koji su zaslužni Nerisa i Argon Razzi iz brenda VaAr18), ali ponudom se razlikuje od svojih Fogg prethodnika.

Naime, Grandma Fogg nudi pizze al taglio koje se prodaju na komad, a kako i samo ime pizzerije kaže, barem na trenutak podsjetit će vas na one kakve su nekad radile naše bake. Isprobali smo ih i, naravno, razgovarali s vlasnicima koje već godinama na okupu drži želja da Zagrepčanima ponude nešto novo, zanimljivije, bolje.

Nedugo nakon otvorenja u Vlaškoj, u City Centru West otvoren je drugi Grandma Fogg. U novom lokalu ostali su vjerni prepoznatljivim zupčanicima i sličnim industrijskim motivima, no ovoga puta sve je prilagođeno okolini shopping centra. Ponuda će u ovom City Centru West biti šira u odnosu na onaj novootvoreni u Vlaškoj.

Grandma Fogg
Saša Višnjić, Emil Tocauer i Domagoj Kralj
Grandma Fogg
Grandma Fogg

Tijesto i bolje od bakinog

‘Najvažnije je imati dobar temelj, u ovom slučaju to je tijesto. Tijesto istražujem već 14 godina, a u ovo koje Grandma Fogg nudi, konkretno dvije godine. Svi mi imamo uspomene iz djetinjstva, a nas trojicu vežu one uz pizzu kakvu su radile naše bake. To nam je bila nit vodilja. Željeli smo dobiti pizzu iz pleha poput domaće, s najkvalitetnijim mogućim fermentiranim tijestom koja će zadovoljavati sve organoleptičke potrebe – da ima hrskavost, mekoću, slanost i slatkoću’, objasnio nam je Domagoj Kralj koji je zaslužan za (kušat ćemo i doznati kasnije) zaista savršeno tijesto. Ono fermentira čak tri puta, a za cijelu pripremu potrebno je deset dana. Proizvode ga u pogonu u Buzinu, a dovršavaju u pizzeriji u Vlaškoj. Svakom detalju posvećena je posebna pažnja, čak su išli toliko daleko da su dali izraditi svoje plehove za pečenje.

Grandma Fogg
Grandma Fogg
Grandma Fogg_GIF
Grandma Fogg

Nostalgična i tako prozračna

Al taglio, kako je nazivaju Talijani, je ‘nostalgična’ pizza koja se peče u velikim pravokutnim posudama, reže na pravokutnike i prodaje po komadu. Cijeli se pleh sastoji od šest komada pizze, a radi lakše konzumacije će vam ponuditi i da vam komad prepolove. Jedan komad Grandma Fogg pizze je masom poput pola klasične, od 250 do 350 grama, a nakon konzumacije ne osjećate nadutost, upravo zbog kvalitetnog tijesta. Pizze su stoga i hrskave i prozračne, slane zbog nadjeva, ali i zbog parmezana na rubovima, pomalo slatkaste. Upravo je to, kaže nam Domagoj, bio njegov cilj – da vam zadnji zalogaj hrskave kore ostavi sladak okus u ustima.

Grandma Fogg

Kako grad diše

U ponudi za sada imaju osam vrsta pizza, od kojih su sedam baznih, klasičnih. To su Margherita, Capricosa, Caprese, Šunka, Špek šunka, Vegeteriana, Peperoni, a cijene variraju od 3,20 eura do 4,90 eura. Posebna je ona sa slaninom i friariellima za 5,90 eura. U planu je, naravno, širiti ponudu ali su za sada odlučili vidjeti kako ‘grad diše’. Za nas su pripremili i nešto ekskluzivnije stvari koje ćete tek moći probati (favorit nam je pizza s pistacijom, mortadelom i pinjolima).

Idealne su za konzumaciju usput – svratite ovdje kad žurite, a želite pojesti kvalitetnu pizzu. Osim u hodu, možete ih pojesti i uz dva visoka stola pored ulaza. Uskoro kreću i s dostavama, a još jedna dobra vijest jest da se Grandma Fogg uskoro otvara na još dvije lokacije – u sklopu City Centra West te u Španskom, o čemu ćemo vas obavijestiti na vrijeme.

Grandma Fogg
Grandma Fogg_GIF

Dodatne informacije

Lokacija: Vlaška 95, Zagreb

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 10 do 21 sat

Instagram: @grandmafogg_zg

Učitati još
Zatvori