Apple cake: danas radimo ovaj mekan i sočan kolač koji najavljuje dolazak jeseni
Apple cake: danas radimo ovaj mekan i sočan kolač koji najavljuje dolazak jeseni

Apple cake: danas radimo ovaj mekan i sočan kolač koji najavljuje dolazak jeseni

Iako su još topli i sunčani, nama prvi dani rujna mirišu na kruške, jabuke i pumpkin spice latte! Početak rujna znači početak nove školske godine, a to znači da se u samo nekoliko dana potpuno prebacujemo iz ljetnog u jesenski mood. Obnavljamo garderobu, preuređujemo dječje sobice i nabavljamo školski pribor, a vesele nas i novi sezonski plodovi u kuhinji. Jabuke su jedno od svima omiljenog jesenskog voća, a iako ih jedemo tijekom cijele godine, sada su najsočnije, najslađe i pune okusa. Kada netko spomene jabuke, mi odmah razmišljamo o desertima – štrudla od jabuka, crumble od jabuka, jabuke u šlafroku ili apple cake? Izbor nije lagan, no danas smo se odlučili za preukusan apple cake!

kolač od jabuka (
kolač od jabuka

Apple cake – sočna torta puna osvježenja

Sastojci:

Za jabuke:

  • 6 jabuka (Granny Smith ili Gala) oguljenih i nasjeckanih na kockice
  • 5 žlica bijelog šećera
  • 1 žlica cimeta

Za tortu:

  • 360 g brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 400 g šećera
  • 200 g ulja
  • 60 ml soka od naranče (ako nemate može i mlijeko ili voda)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4 jaja
kolač od jabuka
kolač od jabuka

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 180 C.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, šećer i cimet. Ostavite sa strane.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  • U trećoj zdjeli pomiješajte ulje, sok od naranče, ekstrakt vanilije i šećer.
  • Mokre sastojke dodajte mješavini brašna i promiješajte.
  • Smjesi dodajte jedno po jedno jaje – miksajući između dodavanja jaja.
  • Kalup za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom, višak brašna maknite.
  • Tanak sloj smjese ulijte u kalup, pa na njega dodajte 1/4 jabuka s cimetom i šećerom.
  • Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu i sve jabuke – završni sloj je smjesa za tortu.
  • Smjesa neće pokriti sve jabuke, pa ne brinite oko toga, u pečenju će se rasporediti.
  • Pecite 1 h i 30 min.
kolač od jabuka

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori