Kako biti sa svojim emocijama i što to zapravo znači?
Kako biti sa svojim emocijama i što to zapravo znači?

Kako biti sa svojim emocijama i
što to zapravo znači?

Kada pričamo o emocijama ono što se često čuje kao ideja je da treba znati biti/sjediti s nekom emocijom kako bi nam život bio bolji ili ispunjeniji. Sigurno ste čuli taj izraz ako ste na društvenim mrežama i ako pratite neko područje rada na sebi.

Društvene mreže su prepune informacija o emocijama i informacija o tome kako je važno dozvoliti si osjećati emocije, ali često izostane onaj praktični dio, a to je kako se to zapravo radi?

Krenimo redom.

emocije-journal3

Biti sa svakom emocijom na ti

Za biti s nekom emocijom potrebno je znati da su sve emocije valjane i dobrodošle ma koliko ih mi doživljavali kao nepoželjne. Nije rijetkost da osoba kaže kako želi biti s nekom emocijom, a u praksi si ne dozvoljava osjećati one emocije koje je okarakterizirala kao negativne. Najčešće su to emocije koje nam izazivaju fizičku nelagodu i radi kojih nam se javljaju neugodne misli (ljutnja, očaj, bijes, zavist, ljubomora, tjeskoba).

emocije-journal1

Kako se emocije pojavljuju?

Sve emocije se osjećaju kao tjelesne senzacije, no dok su nam neke ugodne druge su izuzetno neugodne i ne volimo ih osjećati. Problem koji se javi kod bivanja/sjedenja s emocijom je najčešće taj da osoba ne voli osjećati tjelesnu nelagodu ili smatra da će joj ta senzacija na neki način naškoditi. I sasvim je razumljivo da se ne volimo osjećati nelagodno, no da bismo znali biti s emocijom jako je važno da naučimo slušati signale našeg tijela bez da ih blokiramo.

emocije-journal2

Niti jedna emocija nam ne želi naškoditi. Emocije su tu da nam pokažu što nam je važno i koliko. Što je intenzivnije doživljavanje neke emocije to nam je situacija važnija. Ponekad taj doživljaj bude jako neugodan. Ako ne znamo da je emocija tu samo da nam signalizira u kojem smjeru treba gledati onda ćemo ju doživjeti kao ‘opasnu’ i nepoželjnu.

emocije-journal4

Kako je to biti s emocijom ljutnje?

Evo primjera kroz emociju koju mnogi ne vole, a to je ljutnja. Ako sam ja osoba kojoj su roditelji cijeli život govorili da su curice ružne kada se ljute logično je da ću izrasti u odraslu ženu koja si ne dozvoljava osjećati ljutnju. To ne znači da se ljutnja kao takva kod mene neće javljati, hoće, ali ja ću je osjećati kao grč u želucu i možda ću je opisivati kao emociju koja mi je bila ”dozvoljena” i koju su moji roditelji odobravali. Najčešća zamjena za ljutnju su tuga ili tjeskoba.

emocije-journal5

I onda u nekom trenutku života krenem raditi na sebi i svojim emocijama jer sam čula da je to važno i primijetim da mi ne ide baš tako lako. Svaki put kada se posvađam s dečkom umjesto da si dozvolim ljutiti se ja ću blokirati senzacije koje dolaze i povući se. Ono što se tu događa je da sam ja naučila blokirati ljutnju jer mi se stalno govorilo da je ljutnja emocija koja je ružna i koja nije primjerena.

emocije-journal6

Promišljanje o situacijama

Za naučiti biti s emocijom ljutnje za početak bi si mogli pomoći kroz promišljanje o situacijama koje me ljute. Kada si dozvolimo razmišljati o nekoj emociji puno lakše možemo doći u kontakt s njom i to je prvi korak prema osjećanju te iste emocije. Evo koja pitanja si možete postaviti da biste to otkrili:

emocije-journal-11
  • Što je to što me ljuti kod mene same? (što specifičnije)
  • Što je to što me ljuti kod drugih ljudi? (što specifičnije)
  • Kako su moji roditelji reagirali na moju ljutnju kad sam bila mala?
  • Što su moji roditelji govorili o meni ili drugoj djeci koja se ljute?
  • Kako su izgledale svađe u mojoj obitelji?
  • Što su moji roditelji govorili ili radili kada sam se ljutila?
  • Što danas radim kada me nešto naljuti?
  • Što mislim o sebi kada me nešto naljuti?
emocije-journal-12

Odgovaranjem na ova pitanja mogli bi doći do prepoznavanja u kojem trenutku bi se kod vas mogla javiti emocija ljutnje. Kada prepoznate koje su to situacije puno lakše ćete si dozvoliti doći u kontakt s tjelesnim senzacijama koje prate ljutnju. Gornji primjer vrijedi za svaku emociju koja vam je izazovna, koju ne volite ili koju biste htjeli bolje istražiti.   

emocije-journal-13

Što je važno znati o upoznavanju s emocijama?

Ponekad učenje i osjećanje emocija ne ide tako lako i to je skroz u redu. Ponekad će nam biti potrebni mjeseci vježbanja da naučimo čuti signale koje nam tijelo poručuje. U radu s emocijama jako je važno dati si vremena i biti nježan prema sebi. Nije svakome lako sjediti s emocijom. Ponekad je to put koji traje, ponekad će nam samo određene emocije biti izazovne, a ponekad će taj put izgledati tako da krene pa stane pa opet krene. U radu na sebi sve se zbraja i sve je dovoljno dobro.

Isto tako, ako taj proces ne ide ne treba forsirati. Radije napravite pauzu pa pokušajte opet ili se javite nekome da vas podržava u tom procesu. Ponekad su nam ti zastoji poruka da nam treba pomoć na tom putu i to je skroz u redu.

emocije-journal-14

Tekst: Dina Drozdek, psihoterapeutica

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori