Prostor koji je bio predodređen za rušenje pretvoren je u sushi bar. Donosimo priču o divnom interijeru
Prostor koji je bio predodređen za rušenje pretvoren je u sushi bar. Donosimo priču o divnom interijeru

Prostor koji je bio predodređen za rušenje pretvoren je u sushi bar. Donosimo priču o divnom interijeru

Usred dinamične zone na Tošinom bunaru u Beogradu, gdje kaos urbanog života ne prestaje, neočekivano se pojavila mala, ali izuzetno promišljena gastronomska oaza – ProEat Sushi. Ovaj jedinstveni sushi bar, koji se prostire na samo 15 kvadratnih metara, nosi priču o prostoru koji je bio predodređen za rušenje. Svoj radni vijek zaokružit će pripremom sushi rolica, ali u preuređenom prostoru koji donosi autentični identitet zahvaljujući Cherry Art Hub dizajnerskom studiju.

Oni su uspjeli postići savršenu sinergiju između prostora i njegove namjene. ProEat Sushi nije samo mjesto gdje ćete uživati u sushiju, već i u ambijentu koji priča priču o prošlosti, sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti. Donosimo vam priču o ovom interijeru i vodimo vas u obilazak jednog od najmanjih lokala na bogatoj beogradskoj gastro sceni.

Transformacija prostora by Cherry Art Hub: Izvorno stanje kao inspiracija

Kada su se dizajneri Cherry Art Huba suočili sa saznanjem da će objekt opstati još dvije godine, odlučili su da na to ne gledaju kao na prepreku, već kao na priliku da naprave autentičan interijer. Ispod slojeva laminata otkrivena je izvorna podna obloga prošarana terazzo patternom. Ako uzmemo u obzir da u svijetu dizajna interijera gotovo da nema ljepše vijesti od te kada se pronađu izvorni materijali, jer upravo to je ono što je dovoljno da se oživi duh mjesta, postaje nam jasno kako je od izvornog stanja nastalo remek-djelo.

Originalni zidovi od cigle ostavljeni su netaknuti kako bi evocirali slike tradicionalnih japanskih elemenata u arhitekturi. Sam prostor je dopunjen dominantnim drvenim panelima, koji su unijeli toplinu i osjećaj prirodnosti u prostor. U kombinaciji s difuznim svjetlosnim izvorima, koji stvaraju meke sjene, interijer restorana podsjeća na dom. I ono najvažnije, pruža posjetiteljima osjećaj bijega od gradske vreve.

Metalni detalji su u suprotnosti s ostatkom prostora i naglašavaju specifičnost materijala. Istovremeno usmjeravajući korisnike ka spoju tradicionalnog i modernog. Baš kao što to čini i majstor sushija svojim eksperimentalnim pristupom.

Kuhinja nadohvat ruke & usluga bez konobara

ProEat Sushi donosi nešto što se rijetko viđa u ugostiteljstvu – koncept bez konobara. Umjesto toga, veliki obli drveni šank koji ulazi u prostor gdje gosti sjede i jedu stvara vezu između kuhinje i posjetilaca. Ova fizička, ali mentalno meka granica omogućava da posjetitelji budu dio procesa pripreme sushija, a ujedno i da uživaju u interakciji s kuharom koji im pomaže u odabiru savršenih zalogaja.

Ovaj minimalistički sushi bar nije samo još jedan lokal u nizu. On privlači pažnju svojom suptilnim, jednostavnim dizajnom. Svijetli i pažljivo odabrani materijali stvaraju umirujući ambijent, savršen za kratkotrajno zadržavanje koje ovaj tip restorana i podrazumijeva. Usprkos svojoj veličini, uspijeva se istaknuti u svom okruženju, nudeći slučajnim i namjernim posjetiteljima trenutak predaha u brzoj, tranzicijskoj zoni.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Fotografije: Irina Golubović (@otvorenablenda) i Nikola Paunović

Učitati još
Zatvori