Ljudevit Blažević i Ela Ožić mladi su kuharski par – radili su u nekolicini profesionalnih kuhinja u Hrvatskoj, upoznali se radeći u jednom Michelinovom restoranu, a ovog proljeća otvorili su vlastiti bistro u Makarskoj. Nakon nekoliko godina skupljanja znanja i iskustava, Ela i Ljudevit na ovaj su se pothvat odlučili kako bi svoje delicije mogli podijeliti s drugima, ali i Makarskoj pružiti mjesto s hranom i vinom na višem nivou. Fine bistro Ješka otvorena je u svibnju na Kačićevom trgu, a od tada se ne prestaju nizati pohvale i preporuke.
Fine Bistro Ješka
U Ješki se jede sve ono što mladi vlasnici i sami vole jesti – zajedno promišljaju i dogovaraju detalje oko svakog jela, a cilj im je pružiti gostima poseban gastronomski doživljaj.
Meni se otvara amuse-bouchem, a slijede razna riblja i mesna jela. Na meniju se ističu predjela poput domaćeg sourdough kruha s pinđurom i sirom iz mišine, junećeg carpaccia s béarnaise inćunima, pite od pedoča ili Jakobovih kapica. Glavna jela koja privlače pažnju su sporo pečena janjetina, juneći jezik, hama s gradela, hobotnica ili pak crni rižoto s krušnim mrvicama i uljem od bosiljka.
U fokusu su domaće, sezonske namirnice, a Ljudevit nam kaže -mijenjanje menija prilagođavamo sezonalnosti namirnica i događajima. Od otvorenja smo već promijenili meni, a sada planiramo novi za kraj sezone.
Kada nas gosti pitaju koje su naše preporuke uvijek odgovorimo kako nam je to jedno od najtežih pitanja. Jako je teško izdvojiti favorite, ali izdvojit ćemo dva jela – našu pitu od pedoča s redukcijom buzare u kombinaciji s hercegovačkim kajmakom i ukiseljenim motrom, te krpice s jadransim kozicama, bisque-om u kojeg dodajemo naš garum od kanoča, u kombinaciji s laktofermentiranom šalšom i jabukama koje mariniramo u whiskey-u – priča nam Ljudevit.
Deserti, vina, kokteli..
U Ješki ništa nije prepušteno slučaju, pa jednaku pažnju dobivaju svi aspekti ponude, predjela i glavna jela, deserti, vina i kokteli, kave i sokovi. Desert o kojem se priča je njihova zabavna dekonstrukcija Makarana torte, zaštićene kulturne baštine Makarske – od tradicionalnog punjenja rade biskvit, a kremu rade od amareta, tostiranih badema i slane karamele.
Ela je uz kuharsku karijeru otkrila i strast prema vinima, pa je tako završila drugi stupanj sommelierstva. Stoga i ne čudi da u ponudi imaju i domaća i strana, ali isključivo biodinamična i organska vina Nesputanih vina. U ponudi su i odlični kokteli, prirodni sokovi Guuc, kao i specialty kava brenda Cogito.
Planovi za budućnost
U skoroj budućnosti planiraju uvesti degustacijski jelovnik popraćen vinima. U degustacijskom jelovniku gostima ćemo pružiti iskustvo kušanja naših tradicionalnih i podcijenjenih namirnica u sasvim novom ruhu. Također planiramo uvesti još više fermentiranih proizvoda kako bih naši gosti imali mogućnost kušanja određenih sezonskih namirnica van njihove sezone, uz fantastične okuse potaknute fermentacijom.. ali, nama najvažniji plan je da dolazak naših gostiju bude pun nezaboravnih okusa i ugodnog društva od strane našeg tima – priča nam Ela.
U početku smo bili skeptični kako će naši gosti prihvatiti ovakav koncept i hoće li prepoznati kvalitetu naših proizvoda. No, prve reakcije gostiju nadmašile su naša očekivanja. Od divnih komentara, naježenih ruku i širokih osmijeha možemo samo reći da smo i više nego sretni i zadovoljni. A nama najvažnije je da smo već stvorili konstantan odnos s gostima i veselimo se stvaranju novih – kažu nam Ela i Ljudevit.
Ako se nađete u Makarskoj, sada znate gdje dobro pojesti i popiti, a za savršen ugođaj sjednite na Ješkinu simpatičnu terasu. Za sada je u planu da rade sezonski, uz otvaranje radi posebnih prilika poput Božića i Nove Godine i Valentinova.
Dodatne informacije
Adresa: Trg fra Andrije Kačića Miošića 5
Radno vrijeme: 11:00-14:00, 18:00-00:00
Instagram: Ješka Fine Bistro
Foto: Bistro Ješka