Niste više na moru? Nema veze, isprobajte kupke sa soli kod kuće
Niste više na moru? Nema veze, isprobajte kupke sa soli kod kuće

Niste više na moru? Nema veze,
isprobajte kupke sa soli kod kuće

Vjerujemo da ste često tijekom odrastanja od svojih bližnjih znali čuti kako “more liječi sve”. Iako ćemo se zasigurno složiti kako liječi dušu – ni zdravstveni benefiti koje nudi nisu za zanemariti. Na kraju dana, bili su u pravu. Morska voda je i ljekovita, posebice kada se radi o vrlo čistome moru poput Jadranskoga.

Možda nije sasvim istina da će vam kombinacija mora i soli ukloniti sve prištiće, ali će zato imati pregršt drugih benefita kako za kožu, tako i za vaše tijelo. No, što ako više niste na moru? Zamijenite kupanje u moru s kvalitetnom slanom kupkom. Znamo da osjećaj nije identičan, ali efekt koji ćete dobiti je sličan – ako ne i bolji!

Što je slana kupka?

Slana kupka je terapeutski tretman koji uključuje dodavanje soli u toplu vodu kako bi se stvorila otopina u kojoj se osoba može okupati. Ova vrsta kupke koristi se tisućama godina zbog svojih brojnih zdravstvenih i kozmetičkih benefita. Solne kupke mogu se sastojati od jedne ili više vrsta soli.

Koje su najpoznatije soli za slane kupke?

1. Epsom sol – najpoznatija sol za slanu kupku je svakako Epsom sol odnosno magnezijev sulfat. Poznata je po svom visokom sadržaju magnezija, koji pomaže u opuštanju mišića, smanjenju upala i detoksikaciji tijela.
2. Morska sol – i najobičnija morska sol ima svoje benefite. Primjerice, bogata je mineralima poput magnezija, kalcija i kalija, koji njeguju kožu, potiču cirkulaciju i pomažu u hidrataciji. Ipak, bitno je birati nejodiranu sol za kupke!
3. Himalajska sol – jedna od najljepših soli na tržištu sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima, uključujući željezo, koje daje soli njezinu karakterističnu ružičastu boju. Pomaže u balansiranju pH vrijednosti kože i detoksikaciji.
4. Sol iz Mrtvog mora – ova sol je iznimno poznata po visokoj koncentraciji minerala kao što su magnezij, kalcij i bromid, poznatih po svojim ljekovitim svojstvima i korisnim za kožu s problemima poput psorijaze i ekcema.

slana kupka

Koji su benefiti kupanja u slanoj kupci kod kuće?

Detoksikacija

Solne kupke pomažu u detoksikaciji tijela jer sol izvlači toksine kroz kožu. Epsom sol, bogata magnezijem, posebno je poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima. Uključite li u pripremu tijela za kupku kratko suho četkanje tijela kako biste potaknuli drenažu – poslije ove kupke osjećat ćete se kompletno očišćeno od toksina!

slana kupka

Opuštanje i smanjenje stresa

Minerali u soli, posebno magnezij, pomažu u opuštanju mišića i smanjenju stresa. Topla kupka sa solima može smiriti um, poboljšati raspoloženje i poboljšati kvalitetu sna. Želite li pojačati aromaterapijski efekt koji slana kupka može imati, dodajte u vodu nekoliko kapi eteričnog ulja koje vas najbolje opušta. Najčešći izbor je lavanda.

Poboljšanje cirkulacije i smanjenje bolova/upala

Solne kupke potiču cirkulaciju krvi, što može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti u mišićima i zglobovima. To je posebno korisno za osobe s artritisom ili drugim upalnim stanjima, ali ima benefita i kod aktivnih vježbača. Naime, solne kupke opuštaju bolne mišiće i ubrzavaju oporavak. Generalno poboljšanje cirkulacije pomoći će prokrviti i tkivo pa je moguće vidjeti i mali pomak u izgledu celulita.

Njega kože

Sol bogata mineralima, poput morske soli ili himalajske soli, pomaže u hidrataciji i obnovi kože. Solne kupke mogu pomoći u ublažavanju simptoma suhe kože, ekcema i psorijaze te ostaviti kožu mekom i glatkom. Ipak, odmah nakon solne kupke preporučujemo nanošenje vaše najdraže hidratantne kreme ili losiona za tijelo.

slana kupka

Kako pripremiti solnu kupku kod kuće?

Možete kupiti već gotove i zanimljive kombinacije solnih kupki s eteričnim uljima, no možete ih raditi i sami. Izaberite tip soli na temelju onoga što od te kupke želite dobiti. Trebat će vam jedna do dvije šalice soli za kupku, ovisno o veličini vaše kade. Pustite toplu vodu i kad se otopi sol, zavalite se u kupku. Uživajte u kupci barem 20-30 minuta kako biste iskoristili cijeli benefit minerala. Nakon kupke, isperite višak soli s tijela te nanesite hidratantnu kremu ili ulje kako biste zadržali vlagu u koži.

Foto: Pexels, Instagram (@pinaydora)

Učitati još
Zatvori