U Novom Vinodolskom sprema se pravo slavlje: Evo zašto biste ga trebali posjetiti
U Novom Vinodolskom sprema se pravo slavlje: Evo zašto biste ga trebali posjetiti

U Novom Vinodolskom sprema se pravo slavlje: Evo zašto biste ga trebali posjetiti

Novi Vinodolski, prekrasna destinacija Kvarnera, kolijevka hrvatskog prava i jedan od najvjernijih čuvara hrvatske tradicije i povijesti. Očuvani ostaci prošlosti, kulturna i prirodna baština, tradicija, ali i kilometri šetnica u zaleđu i uz more, u kombinaciji s atraktivnim plažama i čistim morem – savršena su pozivnica za uživanje u odmoru u Novom Vinodolskom.

Zvonik crkve sv. Filipa i Jakova i kula Turnac u centru grada te otočić San Marino, koji se usidrio svega 204 metra od obale, čine posebnu i prepoznatljivu vizuru Novog Vinodolskog, a prostrano zaleđe nudi bijeg od ljetnih vrućina i povratak prirodi i sebi uz Nebeske labirinte, prekrasne vidikovce Oči Vinodola, kilometre šetačkih i biciklističkih staza te uživanje u netaknutoj prirodi.

Novi Vinodolski – mjesto koje trebate posjetiti

Osim prirodnih i kulturnih ljepota, u Novom Vinodolskom se kroz godinu održava veliki broj kulturnih, zabavnih, sportskih, dječjih, gastro, tradicijskih manifestacija, a jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih je upravo Ružica Vinodola, koja seže u povijest, u davnu 1880. godinu.

Novi Vinodolski_TZG (1)

Bogata povijest i tradicija

U Novom Vinodolskom i Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan, priča o izboru “Ružice Vinodola” najvrjednije i najspretnije mlade djevojke za vrijeme trgadbe, tj. berbe grožđa.

U to vrijeme bio je uvriježen običaj da se berba grožđa obavlja vrlo svečano, bio je to poseban doživljaj u Novom i okolnim vinodolskim mjestima. Pripreme za berbu “trgadbu”, koja se održavala prve ili druge polovice rujna, počinjale su popravljanjem i pranjem bačvi i drugih potrebnih posuda te kupovanjem i oštrenjem malih “kosera” par dana prije berbe.

Dan berbe bio je propisan uredbom općinskog poglavarstva i nitko nije smio s tim poslom početi ranije, jer bi mu poglavarstvo oduzelo ubrano grožđe. U svakom vinogradu grozd bi prvo odrezao domaćin uz riječi “Pomoz’ Bože”. Grožđe se u Vinodolu “mastilo” u vinogradu. Mošt se kući, u grad, prevozio u mješinama, na mulama ili na zaprežnim kolima koje su vukle krave ili volovi.

Novi Vinodolski_TZG (8)

Kako se postaje Ružica Vinodola?

Na završetku berbe koja je trajala obično jedan dan, a kod većih vinogradara i nekoliko dana, odrezala bi jedna od težakinja kako kažu Hirc čokot s tri grozda i ovim se čokotom što zovu “Ružica” ovjenčala najvrjednija beračica. Najljepšu u grupi od tridesetak djevojaka nazivali su “Ružica”. Svaka “Ružica” je nakon izbora koračala iz vinograda na čelu grupe beračica u narodnim nošnjama okićena vinovom lozom.

Ružica je u ruci nosila “skočac” – granu vinove loze s najljepšim grožđem. Uz put su se pjevale novljanske narodne pjesme – svirale su se sopile, fidulice, mišac, pa i stare gusle. Među “Ružicama” svih grupa momci su birali najljepšu i najvrjedniju “Ružicu” Vinodola.  Sačuvana je narodna predaja da je posljednja “Ružica” birana 1880. godine.

Novi Vinodolski_TZG (11)
Novi Vinodolski_TZG (15)

Životopisno putovanje kroz tradiciju

Upravo na temelju ove priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola, životopisno putovanje kroz tradiciju, okuse i glazbu. Svake godine, u drugoj polovici kolovoza, dvanaest djevojaka natječe se kroz tri dana u devet atraktivnih igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo, domaćinstvo i posluživanje vina, za prestižnu titulu Ružice Vinodola. Uz atraktivne igre dio Ružice Vinodola su kutci u kojima se prezentiraju stari zanati, sajam ručno rađenih proizvoda i suvenira te lokalnih proizvoda, bogat glazbeni program, gastro kutci te vinski festival.

Novi Vinodolski_TZG (10)

Velika 20. obljetnica

S obzirom na to da ove godine Ružica Vinodola slavi veliku 20. obljetnicu u periodu 22.-25. kolovoza, natjecateljski dio programa poprimit će svečaniji revijalni ton uz sve one koji su tijekom 20 godina bili uključeni u organizaciju manifestacije, ali i sve Ružice pobjednice koje će se još jednom okušati u igrama. One najspretnije očekuju i lijepe nagrade, a subota 24. kolovoza rezervirana je za jedno posebno revijalno natjecanje svima poznatih lica.

Novi Vinodolski_TZG (9)
Novi Vinodolski_TZG (4)

Očekuje nas bogat program

Za glazbeni program zaduženi su klapa Kampanel, B band, Berekini i DJ Saša Šoštarić, Dellboysi i grupa Trend, a za poseban gastro užitak u subotu zadužena je Antonija Mikac Tonka, poznatija kao natjecateljica Masterchefa koja će za ovu prigodu kreirati novo jelo od tradicionalnih namirnica i sljubiti ga s Ružicom Vinodola, roseom vinarije Pavlomir.

Ružica Vinodola duboko je ukorijenjena u vinsku tradiciju i običaje, stoga će ovogodišnji treći Vinski festival uz vina Kvarnera prezentirati i vina iz cijele Hrvatske. Izlagači će predstaviti svoja najbolja vina te omogućiti posjetiteljima da prošire svoje vinske horizonte i u Novom Vinodolskom dožive bogatstvo hrvatske vinske baštine. Ovo je pravi dokaz kako se na Kvarneru slavi vino i tradicija.

Novi Vinodolski_TZG (7)

Aktivnosti u kojima će uživati i najmlađi

Djeca će uživati u ovoj manifestaciji nadahnutoj povijesti i tradicijom uz izradu lutaka, nekadašnje igre i drveni vrtuljak s košarama te kutke za oslikavanje lica u kojima mališani posebno uživaju. Kao uspomenu svatko će moći sam izraditi otisak na platnenu torbu i ponijeti je sa sobom, a cvjećarna Zola će se pobrinuti za cvjetne vjenčiće uz koje će oživjeti prošla vremena i tradicija Ružice.

Očaravajuće igre, pulsirajući ritmovi domaće glazbe i predivni ambijenti vinograda i starog grada te centra Novog Vinodolskog, stvaraju jedinstvenu atmosferu koja se jednostavno mora doživjet. Stoga svakako, ako možete, budite dio Ružice Vinodola, jedne od najpoznatijih vinskih manifestacija.

Novi Vinodolski_TZG (12)

Ružica Vinodola čeka vas otvorenog naručja, spremna očarati vas i pružiti vam nezaboravno iskustvo!

Učitati još
Zatvori