Saznali smo koji će dugoiščekivani filmovi imati premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji
Saznali smo koji će dugoiščekivani filmovi imati premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji

Saznali smo koji će dugoiščekivani filmovi imati premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji

Filmski festival u Veneciji ove se godine održava u razdoblju od 28. kolovoza do 7. rujna. Jedan od najprestižnijih festivala na svijetu će tada okupiti brojne glumačke zvijezde, a Venecija će ponovo postati epicentar svih bitnih događanja u svijetu kinematografije.

Međutim, već sada sa sigurnošću možemo reći da je 81. izdanje Filmskog festivala u Veneciji jedno od onih o kojima će se još dugo pričati. Razlog za to pronalazimo u činjenici da će na njemu premijerno biti prikazani neki od najiščekivanijih filmova u tekućoj godini. U konkurenciju za Zlatnog lava ovoga se puta našo 21 film, a neki od njih upravo će na Mostri doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Joker: Folie à deux
Babygirl

Filmski festival u Veneciji 2024

Filmski festival u Veneciji jedan je od najbitnijih događaja kada je u pitanju filmska industrija. Ustanovljena još tijekom 1932. godine, ova manifestacija svake godine privlači pažnju javnosti i svih ljubitelja kinematografije. Upravo tako bilo je i prošle godine. Tada su, između ostalog, na Mostri prikazani filmovi kao što su Maestro, Priscilla, Poor Things i Ferrari.

Kada je u pitanju ovogodišnje izdanje, već sada možemo da zaključimo da će ono, prije svega, biti u znaku kvalitetnih filmova. Među glumačkim imenima koja se pojavljuju u njima izdvojili su se ličnosti kao što su Joaquin Phoenix, Lady Gaga i Daniel Craig. Također, tu su Monica Bellucci, Cate Blanchett i George Clooney. Naposljetku, na podužem spisku glumaca našli su se Brad Pitt i Angelina Jolie. Pojedini će vrlo lako već na osnovu imena zaključiti o kojim filmovima je riječ. Ipak, ako ne spadate u tu kategoriju, u nastavku donosimo spisak filmova koji će na Filmskom festivalu u Veneciji 2024. godine imati premijeru.

Maria

Filmovi koji će biti premijerno prikazani

Popis filmova je žanrovski u potpunosti raznovrstan – upravo zbog toga, uzbuđenje je još veće. Među filmovima koji će premijerno biti prikazani našli su se Joker 2: Folie à Deux (Todd Phillips), Queer (Luca Guadagnino), Maria (Pablo Larraín) i The Room Next Door (Pedro Almodóvar). Dakle, jasno je da ova ostvarenja pažnju nisu privukla isključivo zbog glumačke postave, već i zbog legendarnih režisera koji ih potpisuju.

Također, na ovogodišnjem festivalu će se premijerno prikazati i filmovi poput The Brutalist, Babygirl, The Order i I’m Still Here.

Službno će ga otvoriti još jedan potencijalni kino hit – Beetlejuice Beetlejuice. S druge strane, ovogodišnje izdanje kultnog festivala zatvoriti će film L’Orto Americano. Popis svih filmova možete pronaći ovdje. 

Beetlejuice
Queer

Naš obol festivalu

Premijeru u sklopu festivala imat će i dugometražni dokumentarni film Pod sretnom zvijezdom slovačkog redatelja Pétera Kerekesa. Isti je uvršten u programu Horizonti (Orizzonti). Film je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Restart, a koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser.

*Članak he djelomično preuzet s portala Journal.rs. 

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori