Kako šminkom “otvoriti” oči, a kako stvoriti dojam podignutih kapaka? Pitali smo stručnjakinju
Kako šminkom “otvoriti” oči, a kako stvoriti dojam podignutih kapaka? Pitali smo stručnjakinju

Kako šminkom “otvoriti” oči, a kako stvoriti dojam podignutih kapaka? Pitali smo stručnjakinju

Nakon 35 godina rada, Sabina Šarić – Novak slobodno može reći da je jedna od najiskusnijih aktivnih make-up artistica u Hrvatskoj. Šminka za kazališne predstave, modne revije, kampanje, reklame, filmski make-up. Nema područja u kojem se nije okušala i nema šminke s kojom nije radila, a onda je prije petnaestak godina otkrila mineralni make up Jane Iredale. Fascinirana njegovim sastojcima, performansama i efektom koji postiže na koži, odlučila je raditi samo s tom šminkom i uz to je postala edukatorica Jane Iredale za Hrvatsku i regiju. I dalje radi na snimanjima i veseli je svaki novi proizvod koji brend lansira. Proučava ga u različitim uvjetima, kako se „ponaša” na različitim  tipovima i stanjima kože, a svoje spoznaje dijeli s kolegicama u DermaCare centrima, gdje se Jane Iredale prodaje, kako bi mogle dati što kvalitetnije preporuke klijenticama. Tako je temeljito istražila sve performanse nove kolekcije Jane Iredale multifunkcionalne šminke za oči, svojevrsnog hibrida olovke i sjenila – ColorLuxe Eye Shadow Stick – i s nama podijelila svoje spoznaje.

jane iredale_ Sabina Šarić - Novak
Sabina Šarić - Novak
  • Zašto je kategorija hibridnih proizvoda danas poželjna u kozmetici?

Zato jer nam brzi način života i brojne obveze ne ostavljaju puno vremena za uređivanje. Stoga su ovakvi jednostavni i višenamjenski proizvodi, koji pritom prate i trendove, više nego dobrodošli. ColorLuxe Eye Shadow Stick u sebi objedinjuje više funkcija – može biti primer, olovka, sjenilo, highlighter…

  • U kojoj funkciji se vama, kao make-up artistici, najviše sviđa?

Sve njegove aplikacije su sjajne i „najbolje“ u svojoj kategoriji. Ako ColorLuxe Eye Shadow Stick koristim kao primer, lijepo će pripremiti kožu kapaka za sjenčanje. Treba ga samo utapkati po cijeloj površini, pazeći da ne ulazi u borice i fine linije. Kao olovku ga mogu koristiti sa zašiljenim ili oblim vrhom tako da povučem crtu uz rub trepavica, a onda prstom ili kistom omekšam rubove. Sviđa mi se što na taj način mogu ispuniti prostor između trepavica pa izgledaju gušće, a time vizualno ‘podignem’ kapak. Koristim ga i kao sjenilo, tako da nanesem na veću površinu kapka te opet ‘blendam’. ColorLuxe Eye Shadow Stick u nijansama Moonstone, Alabaster, Getsby ili Rose odlične su kao highlighter. Ako ga koristim za konturiranje, na mjestima gdje želim dati sjenu, biram Americanino za tamni, Bronze za svjetliji ten. Najveća prednost u odnosu na druge proizvode je to što se ne razmazuje i što je dugotrajan.

Jane Iredale_ColorLuxe Eye Shadow Stick
  • Jeste li ga probali koristiti kao eyeliner?

Apsolutno ga se može koristiti kao eyeliner. U tom slučaju treba ga nanijeti kistom, istim onim kojim inače sjenčate kapak – samo povucite željenu liniju.

  • Kako našminkati oko da bi ono izgledalo veće i otvorenije?

Uvijek  nam je cilj nekako „otvoriti“, oko odnosno vizualno ga učiniti većim. Na više načina se to radi, ali najbrže i najjednostavnije je povući tanku tamnu liniju duž gornjeg kapka, s unutarnje strane uz rub trepavica. Treba izjegavati povlačenje iste takve linije na donjem kapku – jer će to “zatvoriti”, to jest vizualno smanjiti oko.

jane iredale_ColorLuxe Eye Shadow Stick
  • Možete li nam otkriti neki trik za “podizanje” oka?

Mnogim ženama su problem “spušteni” kapci. Nneke ih imaju zbog same strukture lice, drugima se spuštaju s godinama, a moram reći da tome doprinosi i dugogodišnja neadekvatna njega, odnosno, korištenje sjenila i olovaka sa sastojcima koji isušuju kožu. ColorLuxe Eye Shadow Stick sadrže, pak, njegujuće sastojke kao što su ceramidi, vitamin C, vitamin E i ulje sjemenki jojobe pa se s njima takve oči mogu jako lijepo našminkati. Jedan od načina vizualnog podizanja očiju jest nanošenje boje u sam pregib oka te malo više od pregiba, potom sjenčanje prema vanjskom kutu oka i u samoj sjeni izvlačenje prema van.

  • Kolekcija ColorLuxe Eye Shadow Stick dostupna je u 10 nijansi: koje od njih najbolje pristaju uz plave, zelene ili smeđe oči?

Uz plave oči preporučila bih nijanse Moonstone, Bronze, Roze, Midnight, Dove Gray, Saddle i Alabaster. Zelene i oči boje jantara lijepo će istaknuti nijanse Ivy, Bronze, Midnight, Gatsby i Americano. Tamnosmeđe oči – Alabaster, Dove Gray, Americano, Gatsby i Moonstone. U svakom slučaju, igrajte se bojama!

jane iredale_ColorLuxe Eye Shadow Stick
  • Kako izbjeći uvlačenje boje u nabore na kapku?

Kao prvo, svaku večer treba nanijeti kremu za područje oko očiju kako bi se koža nahranila i hidratizirala. Ako se kapak „masti“, nanošenje primera je obavezno prije sjenčanja. Kao što sam već spomenula, neke od neutralnih boja iz kolekcije ColorLuxe Eye Shadow Stick – primjerice Alabaster – odlične su za tu svrhu.

  • Koja je vrsta proizvoda najbolja za skidanje make-upa s očiju?

Moj standard je dvostruko čišćenje lica proizvodima Dermalogica. Tako skidam i make-up. Čak i ako se ne šminkate, poželjno je svaku večer očistiti nekim blagim sredstvom oči, odnosno trepavice. Tu se nakuplja najviše nečistoće pa klasično umivanje vodom naprosto nije dovoljno.

jane iredale_ColorLuxe Eye Shadow Stick
jane iredale_ColorLuxe Eye Shadow Stick

Foto: PR

Učitati još
Zatvori