Veliki vodič: Festivali, koncerti i događanja do kraja ljeta koje ne smijete propustiti
Veliki vodič: Festivali, koncerti i događanja do kraja ljeta koje ne smijete propustiti

Veliki vodič: Festivali, koncerti i događanja do kraja ljeta koje ne smijete propustiti

Sada kad smo već skoro mjesec dana u ljetu možemo slobodno reći da je ono jedno od najzanimljivijih u posljednjih nekoliko godina. Događanja ima posvuda od raznih festivala, koncerata, konferencija, izložbi, projekcija… Na vama je samo da odaberete što vam se sviđa i na kojoj lokaciji i krenete raditi planove za ostatak ljeta.

Filmske projekcije pod zvijezdama

U cijeloj Hrvatskoj kina na otvorenom nude razne projekcije filmova. Filmski festivali na dobro poznatim, ali i nekim novim lokacijama spremaju bogat program, a manja kina spremna su vrtjeti kultne filmske klasike za sve generacije. Okupili smo na jednom mjestu ljetna kina i filmske festivale diljem Hrvatske gdje ćete do kraja ljeta moći prisustvovati projekcijama pod zvijezdama.

Zagrebačka Dvorišta

Do 23. srpnja gornjogradske palače centar su zbivanja i događanja u metropoli. 10 dvorišta za 10 godina, poruka je u znaku koje se održava ovogodišnja manifestacija. Ove godine imamo priliku zavriti u četiri nova dvorišta. Jedno od njih malo je i intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44a; zatim je tu osebujno i šarmantno dvorište Palače Oršić – Učeničkog doma Marije Jambrišak u Opatičkoj 14; slijedi, također novo, živopisno i zanimljivo dvorište Gimnazije Tituša Brezovačkog s ulazom s Jezuitskog trga, a programu Dvorišta pridružuje se i spektakularno dvorište Palače Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj 7-9. Detalji su na linku.

38. Zagrebačko histrionsko ljeto, Ljetna pozornica Opatovina

Do 31.08. 2024. na zagrebačkoj Opatovini moći ćemo pogledati sjajne predstave u sklopu Zagrebačkog Histrionskog ljeta. Svake godine ovaj događaj privuče brojne Zagrepčane i njihove goste u ovaj predivni zagrebački park pa se za mnoge predstave traži i karta više, stoga se pripremite na vrijeme. Detalji o predstavama i ulaznicama su ovdje.

histrioni

Događanja na šibenskim tvrđavama

Dobro je poznato da su šibenske tvrđave postale meka kulturnih događanja, stoga ih definitivno stavljamo na kartu idućih nekoliko mjeseci. Krenite pakirati kofere jer donosimo popis koncerata i događanja koje ne smijete propustiti ovoga ljeta.

Šibenik trdnjave

Graffiti na Gradele

Ostalo je svega nekoliko dana do početka novog izdanja omiljenog ljetnog festivala Graffiti na Gradele koji se ove godine održava od 24.- 28. srpnja. Svi koji su ikada posjetili festival Graffiti na Gradele znaju da je dnevni program glavni as u rukavu ovog festivala. Crtanje murala i grafita, kupanje, sunčanje, ali i uživanje u raznim aktivnostima zaduženi su za vaš nezaboravan doživljaj ljeta koje je u svom vrhuncu upravo na GNG-u. Ulaz na sva dnevna događanja i radionice na festivalu je besplatan, dok za večernje koncerte potražite festivalske ulaznice na ovom linku. Iz Austrije dolazi PERK_UP, iz Njemačke Kartelović, iz Španjolske Mandi OH iz Srbije Endo, Zmaja i Chiks, iz Bosne i Hercegovine Zian, dok domaće boje brane Chez 186, Sarme, Casino, Senk i Erol Sjajni.

Za večernji dio programa, točnije koncerte u bolskom 585 Clubu bit će zaduženi Grše, Miach, Z++ Kukus, Buntai, Bore Balboa, Krešo Bengalka, Luzeri, IDEM, Massimo Savage, Peki, Dani. Više informacija o festivalu, lineupu i satnicama pratite na Facebooku i Instagramu festivala.

Graffiti-na-Gradele-Objava-za-medije2

Mega koncerti: Duran Duran, The Cult, Baroness  Baby Lasagna, …

Kraj srpnja u znaku je velikih glazbenih gostovanja, a u špici ljeta dolaze The Cult 26. srpnja  u Opatiju, Baby Lasagna je na Krku 27., Baroness u Zagrebu 28. srpnja, dok 30. Duran Duran dolaze Pulu.

Kolovoz će koncertno biti jednako sjajan. Grupa Editors, britanske alter-rock legende, dolaze na šibensku tvrđavu sv. Mihovila u ponedjeljak 26. kolovoza na premijerni nastup u Dalmaciji. Šibenik će ih ugostiti na ekskluzivnom koncertu i prvom gostovanju izvan Zagreba. Bend je do sada više puta rasprodao klupske i festivalske nastupe i osigurao kultni status kod domaće publike, a u Šibenik donose globalne hitove. Ulaznice su u prodaji po 43 eura, a od 12. kolovoza za ulaznicu će trebati izdvojiti 47 eura.

Rujan počinje sa stadionskim nastupima u centru Zagreba, a 7. rujna na stadion Šalata se penju Brkovi, dok 12. do 14. rujna Baby Lasagna preuzima omiljeni gradski prostor na otvorenom.

Ulaznice za sve nerasprodane koncerte mogu kupiti online na Eventim.hr i na svim njihovim prodajnim mjestima.

Trilj eko festival

Trilj, cetinski “grad mostova” ponovno će biti domaćin jedinstvenog događanja posvećenog ekologiji i očuvanju okoliša. Od 26. do 28. srpnja, u zelenoj oazi Dalmatinske zagore, nadomak Splita, održat će se drugo izdanje Trilj Eko Festivala, koji donosi spoj ekologije, održivosti i glazbe.

Nakon uspješnog prvog izdanja, Trilj Eko Festival se vraća s još bogatijim programom. Prošlogodišnje premijerno izdanje okupilo je u Trilju stručnjake i zaljubljenike u ekologiju te pružilo niz edukativnog programa. Na festivalu ponovno nastupa Grše, a pridružuju mu se i Neno Belan & Fiumens, Buđenje, Buč Kesidi i drugi. Cijeli program možete upratiti ovdje.  

Zagrebački kvartovi kulture

Zagrebački kvartovi kulture, novi je projekt koji će i tijekom srpnja i rujna kulturom obogatiti zagrebačke kvartove.

Program je počeo u lipnju, a uključuje bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički program koji se održava sedam kvartova s više od 50 različitih programa uz više od sto izvođača. Koncerti, kazalište za djecu i odrasle, suvremeni cirkus te filmske projekcije na otvorenom privremeno će proputovati kroz zagrebačka naselja te tako njihovim stanovnicima omogućiti neposredan kontakt s kulturnim sadržajem. Kompletan program je besplatan, a detalje provjerite ovdje.

Zagreb

Lastovo otok glazbe

Od 15. Do 18. kolovoza na jednom od najljepših hrvatskih otoka s netaknutom prirodom održava se festivala Lastovo otok glazbe. Sjajni koncerti, vrhunska gastronomija, razne radionice, divni ljudi  i još ljepše more. Lastovo je place to be u ovom najljepšem dijelu kolovoza.

Naslovnica, Lastovo-zvijezde1600x900_Photo-Julien-Duval (1)

Sonus Festival

Bliži se 11. izdanje jednog od najpoznatijih europskih festivala i program raste iz dana u dan! Sonus festival je objavio nove zvijezde koje će se pridružiti već izvanrednoj postavci izvođača koji će nastupati od 18. do 22. kolovoza u klubovima na plaži Zrće. Najavljena su čak 3 ekskluzivna b2b seta velikana elektroničke glazbe – Jamie Jones b2b Joseph Capriati, Loco Dice b2b Seth Troxler i Ben Klock b2b Marcel Dettmann. Svoj debitantski nastup na Sonusu će imati tech – house zvijezda Wade – Španjolac koji svakog tjedna nastupa pred tisućama obožavatelja diljem svijeta, kao i Syreeta – underground DJica i producentica iz Velike Britanije koja je upravo osvojila Beatport nagradu publike. Osim 5 dana i 5 noći festivala, u subotu 17. kolovoza će se održati i party otvorenja na kojem će nastupiti talijanska techno zvijezda Alignment, raw techno DJica iz Portugala – Biia i francuski DJ i producent Shlømo. Više o festivalu čitajte ovdje

sonus-festival5

Sarajevo Film Festival

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. kolovoza 2024., a otvorit će ga svjetska premijera novog filma bosansko – hercegovačkog redatelja Danisa Tanovića Nakon ljeta. Film će u Sarajevu istovremeno biti prikazan u petak, 16. kolovoza u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu Stari Grad i u Ljetnom kinu Centar „Safet Zajko“, a njegovom premijerom počinju projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli. Više o festivalu čitajte ovdje.

Dimensions festival

Dimensions festival u uvali Tisno, ove se godine održava od 29. kolovoza – 2. rujna. Pet dana druženja uz sjajnu glazbu najboljih svjetskih artista elektronske glazbe zvuči kao savršen kraj ljeta i uvod u lijepi topli lipanj u kojem se još uvijek ne želimo oprostiti od mora.

Liburnia film festival

Liburnia film festival prikazuje domaće dokumentarce i upravo je zato jedan od omiljenih festivala svih ljubitelja ovog žanra. Održava se u Opatiji od 27. do 31. kolovoza. Ovdje možete provjeriti cijeli program i filmove koje s nestrpljenjem čekamo pogledati.

Star Film Fest

Star Film Fest međunarodni je festival kratkog filma. Festival se održava  krajem kolovoza u gradu Sisku na autentičnim javnim lokacijama. Ove godine održat će se 11. izdanje Star Film Festa od 29. do 31. kolovoza.

Kroz kategorije dokumentarnog, igranog, industrijskog, eksperimentalnog te animiranog kratkog filma Star Film Fest tijekom tri dana održavanja festival razvija i održava filmsku kulturu u Sisku i okolici, a zaljubljenicima u film mogućnost gledanja filmskih projekcija pod zvjezdanim nebom. Uz glavni/natjecateljski program, SFF popratnim sadržajem – izložbama, filmskim radionicama, koncertima te raspravama o aktualnim tematikama ponosno širi propagandu za filmsku umjetnost, koja stoljećima u Hrvatskoj i svijetu doprinosi rastu i razvoju kulture, kritičkog razmišljanja i otvorenosti. Kao organizator festivala, Kino Klub Sisak ujedno je i jedino kontinuirano okupljalište filmaša na području Sisačko-moslavačke županije.

SHIP FESTIVAL 2024.

Drugi po redu SHIP održat će se od 12. do 15. rujna u gradu domaćinu i prvog SHIP-a ikad, u Šibeniku. I ove godine će 42 domaća i strana izvođača zasvirati pred predstavnicima europske, ali i svjetske scene. SHIP otvara ovogodišnji headliner !!! (CHK CHK CHK), a ovdje pročitajte tko će još stati na pozornice Tvrđave sv. Mihovila, kluba Azimut, Kuće umjetnosti Arsen ili Tunela. Sve o još jednom fantastičnom SHIPu čitajte ovdje.

Foto: Promo, PR Sonus festival, Instagram, Bojan Molnar

Učitati još
Zatvori