Vodič kroz najpopularnije okuse Pariza – gdje idemo na kroasan, a gdje na kamenice
Vodič kroz najpopularnije okuse Pariza – gdje idemo na kroasan, a gdje na kamenice

Vodič kroz najpopularnije okuse Pariza – gdje idemo na kroasan, a gdje na kamenice

Uskoro će Pariz postati epicentar događanja. Pripremili smo vam detaljan vodič što biste sve trebali znati o predstojećim Olimpijskim igrama, a sada vas neposredno prije njihova početka vodimo u gastro obilazak Pariza. Ovogodišnje izdanje Ljetnih olimpijskih igara trajat će od 26. srpnja do 11. kolovoza. Grad će biti prepun energije i uzbuđenja.

Ako planirate put u Pariz ovog ljeta (kao da nam je povod za odlazak u Pariz potreban), donosimo vam tips&tricks za najbolje opcije i must-visit mjesta. Od posjete najboljim pekarama, piknika pored Seine ili uživanja u francuskim bistroima, neka Olimpijske igre počnu (uz kamenice i šampanjac)!

Francuska gastronomija je uvijek zanimljiva za istraživanje, jer je ostavila neizbrisiv trag na svjetskoj sceni. Mnogi kulinarski termini i tehnike potječu upravo iz Francuske, a istraživanje ukusa Pariza je putovanje kroz povijest, kulturu i tradiciju. A najbolje je početi s doručkom!

Doručak u Parizu

Boulangeries i patisseries: Započnite dan kao Parisian posjetom lokalnoj pekari. Svježe pečeni kroasani, pain au chocolat ili escargot kao slatka verzija. A sendvič u bagetu, jambon-beurre (šunka i maslac) ili fromage (sir) kao slana opcija. Probajte popularna mjesta kao što su Du Pain et des Idées ili Caractère de cochon.

Café au Lait: Uz pecivo popijte café au lait u obližnjem kafiću. Mnogi kafići nude povoljne opcije doručka, uključujući pecivo i kavu po pristupačnoj cijeni.

Užina

Palačinke: Posjetite jednu od mnogobrojnih pariških prodavaonica palačinki za slatki ili slani zalogaj. Ulični prodavači i mali lokali kao Crêperie Josselin u Montparnasu nude ukusne palačinke po povoljnim cijenama.

Pijace: Posjetite tržnice kao što su Marché Bastille ili Marché d’Aligre kako biste kupili svježe, sezonsko voće. Ove tržnice nude i raznovrsne opcije ulične hrane, savršene za kratak predah.

Tips&tricks

Pariz ima 37 mostova preko čuvene Siene. Na šetalištima pored rijeke se okupljaju Parižani koji uz vino i dnevni ili večernji piknik provode vrijeme u priči, smijehu i druženju što će zasigurno biti slučaj i neposredno pred Olimpijske igre, ali i tijekom ove kultne manifestacije. Sjediti u kafiću je lijepo, ali sjediti na obali rijeke je posebno iskustvo!

Ručak

Bistroi: Pariški bistroi nude autentično iskustvo francuskog ručka koji je “svetinja”. Uživajte u klasičnim jelima kao što su coq au vin, boeuf bourguignon ili ratatouille na mjestima kao što su Le Petit Pontoise ili Le Comptoir du Relais. U periodu ručka većina restorana kreira kombinacije nekoliko stavki s jelovnika po povoljnijoj cijeni – ove kombinacije se nazivaju formula.

  • Internacionalna hrana: Pariz je dom mnogih kultura, što se ogleda i u gastronomiji. Probajte marokanske, vijetnamske ili libanske specijalitete u kvartovima kao što su Belleville i Latinska četvrt.
  • Falafel u Le Maraisu: Le Marais je poznat po svojim falafel štandovima, a L’As du Fallafel je jedan od najpoznatijih. Uživajte u zasitnom veganskom falafel sendviču punom svježeg povrća.

Tips&tricks

Francuzi jako poštuju hranu pa se pauze za ručak koriste svakog dana bez izuzetka. U bistroima i restoranima postoji određeno vrijeme tijekom dana kada se doručkuje, ruča i večera.

  • Ako vidite gužvu, znači da je pauza za ručak, i izbjegavajte u tom periodu naručivati samo piće ili sjesti za stol koji postavljen za ručak – uvijek provjerite imaju li stolove koji su namijenjeni samo za piće.

Kao i svuda, postoji razlika između istočnog i zapadnog dijela grada, i u izgledu ulica i u cjenovnoj politici.

  • Istočni dio grada obuhvaća Bastille, République, Oberkampf, Ménilmontant… i prepun je malih, živopisnih bistroa i restorana gdje su cijene niže u odnosu na centralni i zapadni dio grada. Ovaj dio grada je šarmantan, s dosta knjižara, galerija i ulične umjetnosti.
Laduree Patisserie Pariz_iStock
Laduree Patisserie Pariz_iStock

Deserti

Makaron: Počastite se pariškim desertom – makaronima. Među najpoznatijim su luksuzne prodavaonice poput Ladurée i Pierre Hermé, a pristupačnije opcije mogu se pronaći u lokalnim slastičarnicama.

Sladoled u Berthillonu: Počastite se najboljim sladoledom u Parizu u Berthillon na Île Saint-Louis. Ovo kultno mjesto nudi bogate i ukusne sladolede po povoljnim cijenama.

I još o desertima…

Francusko slastičarstvo je svjetski poznato, pa je posjet Parizu prilika da se probaju najbolji kolači. Tu je klasik éclair – punjen kremom i preliven glazurom, koji možete pronaći u većini pariških slastičarnica. Dalje su nezaobilazni Paris-Brest i Saint-Honoré. Najstarija slastičarnica u Parizu, Stohrer je poznata po svojoj verziji Baba au Rhum, još jednom francuskom klasiku.

Tips&tricks

  • Posjetite slastičarnice rano ujutru ili kasno popodne kako biste izbjegli duge redove.
  • Pratite sezonske ponude jer mnoge slastičarnice mijenjaju svoje menije u skladu sa sezonom i praznicima.

Večera

Tradicionalna francuska večera: Za autentično iskustvo, posjetite tradicionalne francuske restorane koji nude klasike kao što su patka u soku od naranče, gratin dauphinois i escargot.

Kamenice, puževi i žablji krakovi su među najpoznatijim francuskim specijalitetima koje morate probati.

  • Le Baron Rouge i Huîtrerie Régis su dva popularna mjesta za degustaciju kamenica u Parizu. Uparite školjke s čašom hladnog bijelog vina ili pjenušca za potpuni užitak.
  • L’Escargot Montorgueil i Chez André su restorani poznati po puževima pripremljenim na tradicionalan način s bijelim lukom i peršinom. Puževi se obično jedu uz pomoć posebne vilice i hvataljke.
  • Roger la Grenouille i Le Florimond su poznati po specijalitetima od žabljih krakova pripremljenih na različite načine. Žablji krakovi su najčešće prženi ili pripremljeni s bijelim lukom i peršinom. Iako možda zvuče neobično, žablji krakovi imaju okus sličan piletini i prava su poslastica za one koji vole isprobavati nove stvari.

Tips&tricks

Prolazi u Parizu: Arkade iz 19. stoljeća skrivaju šarmantne trgovine i kafiće. Passage des Panoramas i Galerie Vivienne su savršena mjesta za otkrivanje skrivenih kulinarskih dragulja.

Rive gauche vs. Rive droite: Lijeva obala (Rive gauche) je poznata po svojoj boemskoj atmosferi, dok desna obala (Rive droite) nudi luksuz i glamur. Istražite obje strane kako biste doživeli raznolikost pariške gastronomije.

Piknik: Napravite piknik u nekom od prelijepih pariških parkova. Luksemburg park se nalazi na granici između Saint-Germain-des-Prés i Latinskog kvarta. Inspiriran je Boboli vrtom u Firenci, a nastao je na zahtjev kraljice Marie Medici 1612. godine. Između engleskog i francuskog vrta nalazi se šuma i jezero, ružičnjak, voćnjak i staklenik s orhidejama. U parku je i preko 100 statua, monumentalna Medici fontana i paviljoni. Olimpijske igre mogu početi, mi smo spremni.

Učitati još
Zatvori