Što je coolcationing i gdje ljetovati ako želite pobjeći od ovih vrućina?
Što je coolcationing i gdje ljetovati ako želite pobjeći od ovih vrućina?

Što je coolcationing i gdje ljetovati ako
želite pobjeći od ovih vrućina?

Nekima najdraže godišnje doba – ljeto stiglo je u svom punom sjaju. Sunce, duži dani, dolce far niente state of mind, večernja druženja, putovanja. Sve su to sitnice kojima se veselimo. Godišnje je to doba kada sve protječe nekako opuštenije i smirenije. Ipak, najviše se veselimo godišnjim odmorima i putovanjima. Bilo da je riječ o odlasku na more ili na lokacije izvan Lijepe Naše koje još nismo posjetili, volimo to vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način.

Dolomiti, coolcationing_iStock

Novi trendovi putovanja u 2024.

Nije nova vijest kako društvene mreže diktiraju nove trendove. Bilo da je riječ o modi, bilo da tražite nove lokacije za odmor ili želite isprobati nove gastro trendove, one su tu kako bi na neki način predstavile uvijek nešto novo i zanimljivo. Tako se u posljednje vrijeme sve češće susrećemo s ponekim novim terminima i trendovima kada su putovanja u pitanju. Iako nije riječ o potpuno nepoznatim načinima odmora, postajemo svjesniji svojih želja i preferencija. Jedan takav trend je i coolcationing. O čemu je riječ?

Island, coolcationing_iStock

Što je Coolcationing?

Za većinu ljudi, ljetni godišnji odmori bili su rezervirani za odlazak u tople krajeve ili na more. Međutim, s intenzivnim, rekordno visokim temperaturama posljednjih godina, mnogi razmišljaju o putovanju u suprotnom smjeru – planiraju Coolcationing (rashlađivanja) na destinacijama s umjerenijom klimom, a ujedno s manjom gužvom. Coolcationing je više od običnog odmora, to je odabrano iskustvo koje spaja opuštanje s istraživanjem i autentičnim doživljajem.

coolcationing destinacije_iStock

Odredišta kao što su Island, Finska i Škotska sve su popularnija. Niže temperature posebno su pogodne i za obiteljska putovanja. Stoga sve veći broj putnika bira destinacije ili u planinskim predjelima. Ako pak tragate za destinacijama koje nisu tako daleko, u nastavku imamo nekoliko prijedloga destinacija idealnih za godišnji odmor bez velikih vrućina. Hrvatska gorska mjesta stoga su kao stvorena za odmor u dok uživate u predivnom pejzažu i prirodi, okruženi šumama. Ili pak aktivnijem odmoru, u šetnji ili  vožnji biciklom.

coolcationing destinacije, Island_iStock

Odmor u Hrvatskoj

Gorski kotar je dugo vremena većini putnika bio samo prolazna stanica na putu prema obali. Međutim, posljednjih godina mnogi su počeli istraživati njegove ljepote pa je postao pravi turistički hit, kao idealna destinacija za odmak od ljetnih vrućina. Niže temperature, nema osjećaja teških vrućina, okruženost prirodnim bogatstvima te svjež zrak je upravo sve ono što vam mjesto poput Gorskog kotara nudi.

Bez obzira tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske vreve ili želite osjetiti adrenalin aktivnog odmora, u Gorskom kotaru moguće je oboje.

01 ⏐Nacionalni park Risnjak

NP Risnjak predstavlja svu prirodnu raskoš Gorskog kotara. Jedinstven po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, Risnjak iz godine u godinu privlači brojne ljubitelje prirode.

Vrh Risnjaka impresivan je u svako godišnje doba: zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvjetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad lišće njegove šume oboja različitim bojama. Prilikom posjeta Risnjaku uživat ćete i u veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa.

Risnjak_iStock, Ivica Pavicic

02 ⏐Izvor rijeke Kupe

U NP Risnjak nalazi se izvor rijeke Kupe jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, voda je oblikovala jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

03 ⏐Kamačnik

Kanjon Kamačnik još je jedna lokacija u Gorskom kotaru koja će vas očarati prekrasnom prirodom. Ulaz u kanjon nalazi se nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom, a do samog izvora potrebno vam je oko sat i pol laganog hoda.

04 ⏐Javorova kosa

Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh iznad Ravne Gore. Pri vrhu je lijepa livada te je svuda oko vas prekrasna priroda koja vam daje osjećaj svježeg zraka te odmora od velikih vrućina. Planinarska šetnja ovim područjem nudi vam samostalno branje domaćih borovnica po stazi.

05 ⏐Park šuma Golubinjak

Ako niste veliki planinar, a htjeli biste doživjeti što više ljepota gorskoga kraja, Park šuma Golubinjak je idealno mjesto za vas. Nestvarno lijepa šuma, blistave strme litice na dijelovima prekrivene mahovinom i prohladne špilje, atrakcije su koje krase ovo mjesto.

Ako ste pak odlučili otputovati izvan Hrvatske, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga destinacija koje vrijedi posjetiti u Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Italiji i Austriji.

Slovenija

Slovenija ima predivnu prirodu, a slovenske Alpe idealne su za bijeg od vrućine, odmor u prirodi i prepun vikend aktivnosti. Naime, aktivniji odmor i slovenske Alpe su svake godine sve atraktivnija opcija za bijeg od nepodnošljivih vrućina.

Jezero Jasna, Kranjska Gora_iStock
Kranjska Gora_zan janzekovic_unsplash

01 ⏐Kranjska Gora

Recimo, Kranjska Gora, gradić smješten na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije, sinonim za skijanje i zimu, vrvi turistima usred ljeta. Predivna priroda, planinarenje, bicikliranje, jezera i slapovi, uz to i blizina Italije i Austrije, dio su onoga što ovaj sunčani kutak Alpi nudi tijekom cijele godine.

Mali grad od svega 2500 stanovnika, odiše tipičnim alpskim duhom. Planinska arhitektura, kosi krovovi, rijeka Pišnica koja teče kroz grad i preukusna alpska kuhinja. Na samom izlazu iz grada nalazi se i predivno jezero Jasna.

Kranjska Gora, coolcationing_iStock

02 ⏐Jezero Jasna

Na samo sat vremena od Ljubljane, na vratima Triglava, otkrit ćete bajkovitu prirodu. Umjetno jezero s kojeg se pruža pogled na Julijske Alpe i koji će vas ostaviti bez daha. Iako je jezero poprilično hladno, svega 17-18 stupnjeva, brojni turisti i domaći u njemu pronalaze osvježenje. Ako vam je i dalje prehladno, možete se prošetati ili provozati oko jezera i uživati u pogledu. Okruženi šumom i velebnim planinama koje se oslikavaju u čistoj vodi, možete uživati u laganoj šetnji ili vožnji biciklom. Osim toga, vizura ovoga mjesta jednostavno je predivna, stoga je idealno za savršenu fotku koja će ostati kao trajna uspomena s ovog putovanja.

Jezero Jasna_hasmik ghazaryan olson_unsplash

03 ⏐Jezero Kreda

Ruta od Mojstrane do slapa Peričnika jednostavna je i prigodna za sve uzraste, uglavnom ravna uz samu rijeku i cijelo vrijeme u hladu. Na nekih pola puta prema Slapu, svakako skrenite prema jezeru Kreda. Skriveno u šumi, jezero je nastalo nakon što se u prošlosti na tom mjestu kopala kreda za proizvodnju cementa. Nakon što se tvornica zatvorila, kotlina se napunila vodom iz pritoka te se predivno uklopila u prirodu. Na ovom jezeru nema puno turista, tako da je idealno za kratki odmor i opuštanje u miru, a na reflektirajućem jezeru napravit ćete najbolje fotografije.

Jezero Kreda, Slovenija_iStock

04 ⏐Zelenci

Zelenci ili izvor Save prirodni su rezervat na sjevernoj strani Nacionalnog Parka Triglav. Osim predivnog jezera, oko izvora čine ga šuma i močvara koji obiluju biljnim i životinjskim svijetom. Zelenci su dobili ime po smaragdno zelenoj boji jezera koja nastaje od slojeva jezerske krede, a bistra hladna voda izvire iz dubina ispod krede. Da bi još bolje doživjeli ljepotu samog jezera, popnite se na vidikovac s kojeg se vidi kako voda lagano prodire prema površini, a sve uz pozadinu Julijskih Alpi.

05 ⏐Velika planina i Pastirsko naselje

Tragate li za destinacijom u prirodi gdje ćete uživati na svježem zraku i u potpunosti se opustiti i prepustiti mirisima prirode te uživati u pogledu, Velika planina je pun pogodak.

Velika Planina je planinska visoravan u Sloveniji koja se nalazi u Kamniško-Savinjskim Alpama. Popularno je turističko odredište poznato po zadivljujućim prirodnim ljepotama i tradicionalnom pastirskom naselju.

Ova je planina čarobna u svim godišnjim dobima. Zimi je idealna za zimske aktivnosti poput skijanja i sanjkanja, u proljeće mami svojim pejzažom i livadom prepunom proljetnim cvijećem, ljeti njezine zelene pašnjake popune kravice, dok u jesen možete uživati u cijeloj paleti boja. Bilo da ste avanturist po prirodi i volite planinariti ili jednostavno uživate u laganim šetnjama, ovdje postoje staze prilagođene vašim preferencijama.

Pastirsko selo, Velika planina_iStock

Osim prirodnih ljepota, ovdje su smještene i ljupke alpske kućice. Tradicionalno stočarsko naselje, poznato kao Pastirsko naselje, nalazi se na prosječnoj visini od 1500m, a sastoji se od oko 150 jedinstvenih drvenih koliba (Koča) s karakterističnim kosim krovovima, koje koriste stočari tijekom ljetnih mjeseci. Posjetitelji mogu istražiti selo i upoznati lokalnu kulturu i način života, a neke kolibe nude i smještaj.

Uz pastirske kolibe na Velikoj planini se nalazi i Preskarjev muzej i crkva.

Velika planina, SLO

06 ⏐Logarska dolina

Logarska dolina jedna je od najljepših alpskih ledenjačkih dolina u Europi, a nalazi se u Kamniškim Alpama na sjeveru Slovenije. Dugačka je 7 kilometara, a na svakom koraku divit ćete se prekrasnoj netaknutoj prirodi.

Dolina je poznata po brojnim slapovima, među kojima je najpoznatiji slap Rinka visine 90 metara. Poseban je po tome što voda iz njega teče kroz minijaturne stijene sve dok se ne pretvori u veličanstveni veliki slap od 90 metara. Za izdvojiti je i slap Palenk, kao i Brložniški slapovi.

Logarsku dolinu krase i impresivni vrhovi od kojih su neki visoki i do dvije tisuće metara pa ćete uživati u spektakularnim prizorima. Ako ste u Logarskoj dolini odlučili ostati cijeli vikend, za smještaj preporučamo Hotel Plesnik koji se nalazi u srcu samog parka.

07 ⏐Jezersko

Od Zagreba do slikovitog Zgornjeg Jezerskog, smještenog u slovenskoj općini Jezersko, nedaleko od austrijske granice, trebalo nam je svega 2,5 sata vožnje automobilom. A onda je uslijedilo pravo oduševljenje. Sve što čujete je tišina, a društvo vam prave ovčice i krave koje nesmetano uživaju na svježem zraku. Ovdje ćete doživjeti iskonsku ljepotu netaknute prirode i upoznati se s tradicijom ovog slovenskog mjestašca okruženog veličanstvenim klisurama Kamniško-Savinjskih Alpa i planinskim masivom Karavanke.

 

Jezersko, Slovenija_iStock, Wirestock

Crna Gora – Durmitor

01 ⏐Kanjon Tare

Silovite rijeke u durmitorskom kamenu stvorile su neke od najljepših kanjona na svijetu. Posebno se ističe kanjon Tare. Ova se rijeka često naziva i Suzom Europe, zbog svoje bistrine i čistoće, a popularna je i kao rafting destinacija. Stoga ako ste avanturist u duši, možete se okušati na brojnim brzacima ove predivne rijeke.

rijeka Tara_iStock, AvGusT174

02 ⏐Žabljak

Središte Nacionalnog parka Durmitor je najviši grad na Balkanu – Žabljak. Na 1400 metara nadmorske visine, ovaj gradić je prometni i kulturni centar Durmitora.  Okružen planinskim vrhovima, kanjonom Tare, ledenjačkim jezerima, skijalištima, Žabljak je odličan odabir za smještaj ili kao početna točka za planinarenje ili rafting.

Žabljak_iStock, Wirestock

Bosna i Hercegovina

01 ⏐Planina Bjelašnica

Bjelašnica je ljeti prava riznica aktivnosti na otvorenom. Gosti mogu uživati u planinarenju, biciklizmu, vožnji quadovima i mnogim drugim avanturama. Smještena u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, pripada dinarskom planinskom sustavu. Susjedne planine su joj Igman sa sjeverne strane te Treskavica i Visočica. Budući da je prekrivena snijegom od studenog do svibnja, a nekada i u ljetnim mjesecima, jasno je od kud joj ime.

02 ⏐Planina Jahorina

U vrijeme ekstremnih vrućina kakve vladaju ovih dana, ovo je sjajno mjesto da se rashladite šetnjom planinskim stazama i uživate u panoramskom razgledanju planinskih vrhova ovoga kraja. Bilo da ste ljubitelj adrenalina, strastveni planinar ili jednostavno tražite mir u prirodi, Jahorina nudi iskustva koja će vas osvojiti i ostaviti trajne uspomene. Smještena na nadmorskoj visini od 1916 metara, dominira pejzažom Bosne i Hercegovine, čineći je jednim od najpoznatijih planinskih odredišta u regiji.

Austrija

Osim Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tu je i Austrija koju, osim u vrijeme adventa, vrijedi posjetiti i u ljetnim danima.

01 ⏐Alpbach

Alpbach, tirolski dragulj je manje mjesto, ali vrlo popularno zbog svoje jedinstvene ljepote. To je najljepše selo u Austriji s tipičnim drvenim kućama i cvjetnim ukrasima, pa je savršeno u proljeće i ljeto.

Alpbach_iStock

02 ⏐Hallstatt

Na jezeru Hallstatter koje je okruženo prekrasnim planinama Salzkammergut, nalazi se jedan od najšarmantnijih austrijskih gradova – Hallstatt. Nekad dostupan jedino brodom ili planinskom stazom, danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Austriji. Također, pod zaštitom je UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. To je tako mali gradić s toliko toga za ponuditi. Nevjerojatne kamene ulice i trgovi, zgrade iz 16. stoljeća izgrađene od kamena i drveta i divna obala. Tako slikovito – osobito u proljeće i ljeto kada sve oko njega postane zeleno.

Hallstatt_iStock

03 ⏐Lünersee

Lünersee – jedno je od najvećih prirodnih planinskih jezera u istočnim Alpama, a nalazi se na 1970 m nadmorske visine.  Jedinstvena priroda koja se reflektira u tirkiznom jezeru, svjež planinski zrak i alpska panorama koja oduzima dah čine posjet ovom mjestu jedinstvenim iskustvom.

Ako dolazite automobilom, parkirajte kod žičare Lünerseebahn i njome se zaputite do jezera (a možete i pješačiti – trebat će vam oko sat i pol vremena). Bilo da se odlučite za opuštajuću šetnju Lünerseeom ili izazovnu turu do vrha, planinarska regija u Rätikonu nudi planinarima i penjačima veliku raznolikost. Lünersee je polazna točka za mnoge planinarske izlete, ali i samo jezero nudi sve što ljubitelji prirode mogu poželjeti.

Lünersee_iStock

Italija

Italija nije samo Rim, Venecija ili Verona. Zemlja je to koja skriva mnoštvo prirodnih ljepota koje su vrijedne istraživanja. Iako su ljetne destinacije najčešće Sicilija, Cinque Terre, Amalfijska obala i Firenca, godišnji možete provesti na nešto drugačiji način. Ako tražite malo ugodniju klimu, u nastavku smo izdvojili nekoliko prijedloga.

01 ⏐Dolomiti i jezero Braies

Dolomiti su planinska skupina u istočnim Alpama u Italiji. Većinskim dijelom nalaze se u regiji Veneto, a ostalim dijelom u provincijama Južni Tirol i Trentino. 2009. godine Dolomiti su proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a.

Ovdje se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika i najljepša i najpoznatija skijališta na svijetu poput Kronplatza, Alta Badije i Val Gardene. Na ovom području naići ćete i na brojna bajkovita mjestašca i predivne prizore koji će vas ostaviti bez daha. Jedno takvo mjesto je i jezero Braies (Lago di Braies) koje svojom ljepotom naprosto očarava.

Lago di Braies_iStock

Lago di Braies ili Pragser Wildsee nalazi se gotovo na granici s Austrijom i najveće je jezero Dolomita. Od Zagreba će vam trebati nešto manje od 5 sati vožnje, što ga čini idealnom destinacijom za vikend putovanje. Jezero se nalazi u Južnom Tirolu na nadmorskoj visini od 1400 metara i pravi je dragulj Dolomitskih Alpa.

Lago di Braies_iStock 1

02 ⏐Cortina d’Ampezzo

Gradić je to i turističko središte u Dolomitima (Veneto), u sjeveroistočnoj Italiji. Bili skijaši ili ne, jednom u životu valjalo bi upoznati „staru damu“ Dolomita – Cortinu D’Ampezzo. Ako se odlučite ljetni godišnji provesti ovdje,  postoji još mnogo aktivnosti koje i nisu vezane za snježne staze.

Ugodan odmor od svih avanturističkih aktivnosti u Cortini D’Ampezzo, nudi Centro Storico odnosno stari grad. Riječ je o malom mjestu s impresivnom arhitekturom koju vrijedi doživjeti.

Cortina dAmpezzo_iStock

Foto: Instagram, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori