Sasvim je jasno: U 2024. žene vladaju pop glazbom. Evo koje sve albume slušamo
Sasvim je jasno: U 2024. žene vladaju pop glazbom. Evo koje sve albume slušamo

Sasvim je jasno: U 2024. žene vladaju pop
glazbom. Evo koje sve albume slušamo

Kada ova godina završi, vrlo vjerojatno će postati poznata kao godina kada su žene vladale pop glazbom. Tek smo na malo više od pola puta do kraja 2024., a svima omiljene pop girlies (kako ih društvene mreže i strani mediji vole zvati) rasturaju na ljestvicama i streamingu s novim stvarima koje izbacuju. Ne sjećamo se zadnji put kad je ovoliko pop zvijezda iste godine objavilo nove albume. Zato ne možemo ignorirati kako je 2024. godina pop žena. Evo mali pregled čije albume slušamo i koje još očekujemo.

Ariana Grande

Jedna od najvećih globalnih zvijezda, Ariana Grande ove godine je 8. ožujka izdala svoj sedmi studijski album Eternal Sunshine. Dugo se na njega čekalo, s obzirom na to da je prethodni Positions izašao 2020. godine. Daleko najuspješnija pjesma s albuma je hit yes, and? objavljen u siječnju koji je postao njezin osmi singl na vrhu Billboardove ljestvice. Pjesma se stihovima dotakla i negativne medijske pažnje koju je Grande dobila zbog kontroverzne veze s glumcem Ethanom Slaterom. Eternal Sunshine je dobio pozitivne reakcije kritika na zreliji i sofisticiraniji zvuk koji je Grande postigla s ovim albumom.

Tyla

Novo ime u pop glazbi je zasigurno južnoafrička pjevačica Tyla. Njezin hit singl Water bio nam je u glavama od početka godine i brzo je postala jedna od najslušanijih pjesama te vinula 22-godišnju Tylu u zvjezdani status. Pjesma joj je donijela i Grammy za najbolju afričku glazbenu izvedbu, a popratio ju je i album jednostavnog imena – Tyla. Izdan je 22. ožujka, a kroz njega smo upoznali ovu talentiranu mladu pop senzaciju. Na njemu je ugostila i Travisa Scotta te Becky G, a pop zvuk se miješa sa zaraznim afričkim beatovima.

Shakira

Legendarna kolumbijska pjevačica ove godine je pažnju izazvala svojim novim albumom – La Mujeres Ya No Lloran (u prijevodu: Žene više ne plaču). Izdan na isti dan kao i spomenuti Tylin album, Shakiri je ovo prvi album nakon sedam godina! Album uključuje suradnje s hit imenima Reggaeton scene poput Rauwa Alejandra, Ozune, Karol G, Bizzarap, ali i reperice Cardi B. La Mujeres Ya No Lloran je većinom inspiriran njezinim razvodom od španjolskog nogometaša Gerarda Piquea koji je bio iznimno medijski popraćen zbog njegovog preljuba s mlađom manekenkom.

Taylor Swift

Kakvo god mišljenje imali o Taylor Swift, ne možete ne priznati da je riječ o trenutno možda najvećoj glazbenoj zvijezdi. I dotična je briljirala na Grammyjima ove godine, osvojivši nagradu za svoj album Midnights, a tamo je i najavila sljedeći album. The Tortured Poets Department izašao je 19. travnja i bio je poslastica za sve fanove. Riječ je o njezinom 11. studijskom albumu, ujedno i dvostrukom. Sadržava 16 pjesama od kojih su i suradnje s Post Maloneom i Florence and the Machine, a drugi dio, nazvan The Anthology, ima 15 pjesama. Album je, naravno, oborio mnoge rekorde i postao hit kako među fanovima, tako i kritičarima koji su ga nahvalili.

Dua Lipa

Kosovska pop zvijezda s engleskom adresom, Dua Lipa ovog lipnja počastila je i hrvatsku publiku sjajnim koncertom u pulskoj Areni. Koncert je dio njezine turneje povodom novog albuma – Radical Optimism kojeg je izdala 3. svibnja. Odličan dance pop album koji dijelom podsjeća i na 80-e svojim synth i elektro beatovima, Radical Optimism iznjedrio je hitove HoudiniTraining Season i Illusion koje ne prestajemo pjevušiti. Ovo je njezin treći album i sa sigurnošću možemo reći kako je Lipa trenutno najveća pop snaga u glazbi.

Billie Eilish

Kao da je ove godine nedostajalo novih albuma pop zvijezda, i Billie Eilish je izdala možda i njezin najbolji album do sad – Hit Me Hard and Soft. Album je izašao 17. svibnja bez da je prije izdala ijedan singl. I na ovom studijskom uratku, u produkciji je sudjelovao njezin brat Finneas koji je rasturio sa synth pop zvukom i alt-popom koji vlada u pjesmama. Billie se nije ustručavala probati malo drugačiji zvuk (koji se itekako isplatio) te pokazati svoje vokalne sposobnosti. Pjesme Chihiro i Birds of a Feather odmah su postale viralne i na TikToku. Nas je cijeli album oduševio, a dojmove možete pročitati ovdje.

Charli XCX

Album koji trenutno ne silazi s ljestvica je Brat, britanske pjevačice Charli XCX. Izdan 7. lipnja, riječ je o njezinom šestom studijskom albumu, koji kao i neke prethodno spomenute pop suvremenice, njeguje clubpop, electropop i dance zvuk. Brat je malo agresivniji od njezinih prijašnjih albuma što se posebno svidjelo kritičarima i fanovima koji su ga učinili njezinim najuspješnijih albumom dosad.

Čije albume još čekamo?

Ubrzo će nam stići i album nove pop snage Sabrine Carpenter. Iako je već dugo u glazbenoj industriji, Carpenter je tek od ove godine pravi hitmaker. Njezina zarazna pjesma Espresso najslušanija je pjesma godine do sad, a odličan je i singl Please, Please, Please. U medijima je i zbog svoje veze s irskim it glumcem Barryjem Keoghanom. Carpenterin album Short n’ Sweet izlazi 23. kolovoza.

Još jedna legendarna pop ikona izdaje ove godine album. Riječ je o Katy Perry koja je nedavno i izbacila prvi singl Woman’s World. Pjesma je dobila užasne kritike te je cijeli album obavijen kontroverzom (više možete pročitati ovdje), no čekat ćemo cijeli album, nazvan 143, kako bi procijenili. Izlazi 20. rujna.

Službeno je: 2024. godina je godina pop žena. Dominiraju u svakom aspektu i samo dokazuju svoju nenadmašivost. Jedino što još možemo dodati je: Rihanna, kad će taj album?!

Učitati još
Zatvori