Twisters je film koji dokazuje da blockbusteri nisu mrtvi. Svi pričaju o njemu, ali i prosvjeduju protiv njega
Twisters je film koji dokazuje da blockbusteri nisu mrtvi. Svi pričaju o njemu, ali i prosvjeduju protiv njega

Twisters je film koji dokazuje da blockbusteri nisu mrtvi. Svi pričaju o njemu, ali i prosvjeduju protiv njega

Kada je 1996. izašao film katastrofe Twister s Helen Hunt i Billom Paxtonom, postao je drugi najgledaniji film u kinima te godine. Poznati avanturistički triler prati dvoje lovaca na oluje. Na rubu su razvoda, no moraju surađivati kako bi stvorili napredni sustav upozoravanja na vremenske uvjete, izlagajući se ekstremno snažnim tornadima. Film je to koji se milijun puta emitirao i na našoj televiziji, a još uvijek uživa veliku popularnost. Od producenata franšiza Jurassic, Bourneov identitet i Indiana Jones, dolazi nastavak, odnosno nova verzija blockbustera iz 1996. – Twisters (Twister 2).

Film koji bi po svemu trebao ispasti bezvezan, zapravo je skroz dobar film koji je trenutno jedan od onih o kojima se najviše priča.

Twisters

Blockbuster s dušom

Twisters je nova verzija hit blockbustera koji bi mogao postići isti uspjeh. U prilog mu ide i glumačka postava koja se sastoji od trenutno jednih od najtraženijih glumaca – šarmantnog Glen Powella i talentirane Daisy Edgar-Jones. Ona glumi Kate Cooper, bivšu lovkinju na oluje koju je tijekom studija progonio razorni susret s tornadom. Sada oluje proučava na sigurnom, preko zaslona ekrana u New York. Kada s prijateljem Javijem (Anthony Ramos) odluči na otvorenom u Oklahomi testirati novi revolucionarni sustav praćenja oluja, put joj se sreće s Tylerom Owensom (Powell). On je bezobzirna superzvijezda društvenih mreža koji sa svojom ekipom objavljuje avanture lova na oluja. Kako se sezona oluja pojačava, oslobađaju se dotad neviđeni fenomeni, a Kate i Tyler se nađu u borbi života.

Film uživa brojne pozitivne kritike od strane filmskih kritičara koji ga hvale zbog sentimentalnosti u priči. Ima i rom-com element što ga razlikuje od onog 1996. Pohvalno je i da se film nije fokusirao na CGI i razne specijalne efekte. Danas kada je tehnologija toliko napredna, publiku ne može više ništa šokirati (kao što ju je moglo s prvim filmom). Zato je oslanjanje na specijalne efekte lijeno te često ono na čemu se mnogi današnji blockbusteri poskliznu.
Twisters
Twisters
Twisters

Protest na premijeri

Razlog zbog čega se o Twistersu priča nije samo jer je navodno zaista dobar film. Naime, losanđelesku premijeru filma obilježio je i protest za prava životinja. PETA-ina prosvjednica na trenutak je prekinula premijeru prije nego što su redatelj Lee Isaac Chung (redatelj Oscarom nominiranog filma Minari) i glumci predstavili film publici. Kako prenose američki mediji, prosvjednica je dotrčala na pozornicu te vikala ‘nema opravdanja za zlostavljanje životinja‘. I ispred kina u kojem se održavala premijera, 12-ak prosvjednika se okupilo s natpisima ‘prestanimo glamurizirati rodeo‘ i sličnim natpisima. Odgovor je to, izgleda, na scene rodea u filmu koje su izazvale i PETA-ine reakcije na društvenim mrežama.

Film u domaća kina stiže sutra, 18. srpnja, a najavu donosimo u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori