Patite li od toksičnog stresa? Znamo kako ga prepoznati, ali i kako si pomoći
Patite li od toksičnog stresa? Znamo kako ga prepoznati, ali i kako si pomoći

Patite li od toksičnog stresa? Znamo kako ga
prepoznati, ali i kako si pomoći



U današnjem ubrzanom svijetu, stres je postao neizbježan dio svakodnevnog života. Moderni način života donosi sa sobom brojne izazove i pritiske koji mogu značajno utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje. Radne obaveze, financijski problemi, društveni pritisci, briga o obitelji i zdravlju, sve su to faktori koji doprinose osjećaju stresa, ali i tuge, bespomoći, bezvolje.

U kombinaciji s konstantnom povezanosti putem tehnologije, često nam se čini da nemamo dovoljno vremena za odmor i opuštanje, a onda kada i uhvatimo to vrijeme – društvene mreže nam stave pritisak da nešto propuštamo.

toksični stres_dm podcast_unsplash

Stres može imati pregršt različitih izvora, no jedan od glavnih je svakako radno okruženje. Poslodavci često očekuju visoke performanse i dugotrajni rad, što može dovesti do iscrpljenosti i burnouta. Financijski pritisci također igraju veliku ulogu u povećanju stresa. Troškovi života rastu, a osiguranje stabilnih prihoda postaje sve teže, što može uzrokovati stalnu zabrinutost i anksioznost. Pritisak je često prisutan i na relaciji društveni život/posao, što je danas sve teže uskladiti, posebice imate li djecu.

Briga o obitelji, posebno djeci i starijim članovima, zahtijeva puno energije i vremena. Nerijetko se događa da roditelji balansiraju između posla i obiteljskih obaveza, često zapostavljajući vlastite potrebe. Zdravstveni problemi, kako osobni tako i članova obitelji, mogu biti izvor stalnog stresa i zabrinutosti. U ovoj konstelaciji stresnih faktora, važno je prepoznati i razumjeti što je toksični stres.

toksični stres_dm podcast_unsplash

Što je toksični stres?

Toksični stres je izraz koji se koristi za opisivanje ekstremnog, produljenog stresa koji može imati negativan utjecaj na tjelesno i mentalno zdravlje, posebice kod djece. Za razliku od “pozitivnog stresa” koji može biti poticajan i pomoći u razvoju vještina suočavanja ili “tolerantnog stresa” koji je kratkotrajan i iz kojeg se tijelo može brzo oporaviti, toksični stres nastaje kada osoba doživljava ozbiljne i dugotrajne stresne situacije bez odgovarajuće podrške i resursa za suočavanje.

Uzroci toksičnog stresa

• Zlostavljanje ili zanemarivanje – fizičko, emocionalno ili seksualno zlostavljanje te zanemarivanje od strane roditelja ili skrbnika.
• Siromaštvo – dugotrajno siromaštvo može uzrokovati nesigurnost oko osnovnih potreba poput hrane, skloništa i zdravstvene skrbi.
• Obiteljski problem – stalni sukobi u obitelji, razvod ili prisutnost obiteljskog nasilja.
• Traumatični događaji – iskustva poput prirodnih katastrofa, nesreća ili gubitka voljene osobe.
• Zdravstveni problem – kronične bolesti ili invaliditet, bilo kod djeteta ili člana obitelji.

Toksični stres_dm podcast

Posljedice toksičnog stresa

Toksični stres može imati brojne negativne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje. Primjerice, patite li od toksičnog stresa, imate povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i oslabljenog imuniteta. Također, povećan rizik od anksioznosti, depresije, PTSP-a te kod djece problema s ponašanjem, kao i poteškoća s učenjem, pamćenjem i emocionalnom regulacijom kao posljedica ometanja u razvoju mozga.

Kako si pomoći ako imate toksičan stres?

• Terapija – individualni rad kako biste ublažili posljedice toksičnog stresa i bolje se nosili sa sličnim situacijama u budućnosti
• Grupe podrške roditeljima – roditeljske radionice i savjetovanja mogu biti od velike pomoći
• Stvaranje sigurnih okruženja – jačanje prijateljskih i obiteljskih odnosa koji vam mogu olakšati svakodnevicu i pomoći vam da se bolje nosite sa životnim okolnostima
• dm-ovi podcasti o ženskom zdravlju – upravo se temom toksičnog stresa bavi i jedan u nizu dm-ovih podcasta naslovljen “Inspirirajmo – priče koje nam vraćaju nadu!”

Uspješna priča nastavlja se i ove godine

Nakon prošlogodišnjih uspješnih prvih dm podcasta, dm nastavlja s podcastima i ove godine. dm podcasti bave se različitim temama iz područja ženskog zdravlja, a sve kako bismo uz zanimljive i stručne sugovornike ponudili sveobuhvatnu edukaciju, pružili prostor temama o kojima se rijetko govori ili se nedovoljno govori, te da se iz različitih perspektiva sagleda fizičko, mentalno i socijalno zdravlje žena.

Ove godine će se podcasti emitirati svake druge srijede, a izlazit će sve do kraja srpnja. Već sada možete pogledati sve objavljene podcaste, koji su imali uistinu zanimljive teme poput menstruacije i bolesti štitnjače, dok vas sljedeći uz temu roditeljstva i izazova odgoja Generacije Z čeka 17. srpnja.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori