5 ukusnih načina kako ostati hidriran tijekom vrućina
5 ukusnih načina kako ostati hidriran tijekom vrućina

5 ukusnih načina kako ostati
hidriran tijekom vrućina


Sve više temperature ljeti, kao i sve teže podnošljiva sparina, u narednim će godinama postati dio naše ljetne svakodnevice – a prve titraje ljetnih vrućina osjetili smo već na kraju lipnja. Kako se kaže, ovo ljeto je najhladnije koje ćemo imati više ikada u životu.

A kada pričamo o vrućini, neminovno je pričati i o hidrataciji. Ona je ključna za cjelokupno zdravlje i funkcionalnost organizma. Voda čini oko 60% ljudskog tijela i sudjeluje u gotovo svim vitalnim procesima. Od regulacije tjelesne temperature i podrške probavi, do održavanja kognitivnih funkcija i zdravlja kože, adekvatan unos tekućine je neophodan.

Posebno ljeti, kada su temperature visoke i tijelo se znojenjem dodatno hladi, rizik od dehidracije raste. Stoga je važno redovito unositi tekućinu kako bi se spriječile zdravstvene komplikacije, osigurala optimalna tjelesna izdržljivost i očuvalo opće zdravlje.

dm

Koji su benefiti hidratacije za organizam?

Regulacija tjelesne temperature – kako se znojenjem hladimo i tako postajemo dehidrirani, unos tekućine će nam pomoći normalizirati tjelesnu temperaturu kako se ne bismo pregrijali.
Poboljšanje probave – voda pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari te sprječava konstipaciju.
Poboljšava kognitivne funkcije – uz premalo vode možemo gubiti fokus, koncentraciju i pamćenje, a uz to, voda može popraviti raspoloženje i dići razinu energije.
Uljepšava kožu – hidratacija pomaže u održavanju kože hidratiziranom, smanjuje rizik od suhoće i može pomoći u smanjenju znakova starenja.
Poboljšava tjelesnu izdržljivost – održavanje hidratacije pomaže u održavanju tjelesne izdržljivosti, sprječava grčeve mišića i ubrzava oporavak nakon fizičkih napora.

Ne morate piti vodu…

Iako je voda uistinu ultimativno piće i najzdraviji izbor, razumijemo da je ne mogu svi tako lako piti. Ako vam je voda “dosadna”, evo nekoliko zanimljivih alternativa kako tijelo održati hidriranim.

1. Voda s okusom voća

Napravite osvježavajuću vodu s okusom tako da dodate kriške limuna, limete, naranče, krastavca ili svježeg bobičastog voća. Možete dodati i listiće mente ili bosiljka za dodatnu aromu. Ova napitak je ukusan, hidratizira i nema dodatnih kalorija – iako poprima okus voća koje koristite. Ako želite učiniti dobro svojoj probavi ljeti, u ovu vodu možete dodati dmBio chia sjemenke koje su prepune vlakana.

2. Domaći ledeni čaj

Iako su i zeleni i crni čaj uistinu ukusan izbor – uz njih se preporučuje piti više vode. Iz toga razloga predlažemo vam voćne ili biljne čajeve. Primjerice, najobičnija kamilica, menta ili čaj od hibiskusa su fantastični uz dodatak meda ili agave te limuna ili limete. Uz to, ova verzija ledenog čaja je puno zdravija od kupovnog ledenog čaja koji je pun šećera. Organske čajeve i prirodne opcije zaslađivača pronađite u prodavaonicama dm-a.

3. Kokosova voda

Kokosova voda je prirodni izotonički napitak koji sadrži elektrolite poput kalija, što ga čini odličnim za rehidraciju. Osim što je osvježavajuća, kokosova voda ima blagi, slatki okus i malo kalorija. Danas je moguće nabaviti je i s različitim okusima, ipak najzdravija opcija je ona prirodna. Preporučujemo bio kokosovu vodu marke dmBio.

4. Salata bogata vodom

Jeste li znali kako su lubenica i krastavac većinski sačinjeni od vode? Oni čine idealan dvojac za hidrataciju! Kombinirajte ih skupa u odvažnoj salati uz malo feta sira, bosiljka, maslinova ulja i limunova soka. No oni nisu jedini plodovi bogati vodom, to su i dinja, jagoda, rajčica, citrusi… Obogatite svoju ljetnu prehranu njima!

5. Sportski napitci za nadomještanje elektrolita

Kako se ljeti pojačano znojimo, tako pojačano i gubimo elektrolite koji su našem tijelu potrebni da bi moglo normalno funkcionirati. Odličan način da nadomještanje elektrolita su ISO napitci, a upravo među omiljenim dm markama pronašli smo onaj slasnog okusa crvene naranče. On poboljšava apsorpciju vode, uz to sadrži i vitamin C koji pomaže u održavanju normalnog energetskog metabolizma i štiti stanice od oksidativnog stresa.

dmBio

dm: sve na jednom mjestu

Osim što su najbolji izbor za beauty, pa i kućanske potrepštine, u dm-u možete potražiti i mnogobrojne proizvode iz kategorije osviještene prehrane. Osim što je izbor hrane fantastičan, dm nudi i vlastitu marku dmBio koju prate brojni certifikati. Garantirano ekološko podrijetlo namirnica potvrđeno je BIO certifikatom, a tu su i oznaka održive proizvodnje iz ekološkog uzgoja, oznaka Naturland, priznanje za partnere u organskoj poljoprivredi u Njemačkoj i svijetu te dodatni certifikati poput certifikata Vegan koji garantira da nisu korišteni sastojci životinjskog podrijetla.

Uz to dmBio proizvodi imaju i trajno snižene cijene pa su i pravi dokaz kako osviještena prehrana ne mora biti i skupa. I na njih možete skupljati bodove u sklopu dm active beauty programa lojalnosti, a svoje bodove možete provjeriti u  ‘Moj dm’ aplikaciji. Također, sve trenutne pogodnosti možete provjeriti u aktualnom katalogu.

Photo: Pexels, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori